Ny test kan afsløre risiko for tilbagefald for patienter med tyktarmskræft
Forskere fra Roskilde Universitet har udviklet og patenteret en test, der kan være med til at forudsige, hvilke patienter med tyktarmskræft, der risikerer tilbagefald.
Hvert år dør der på verdensplan omkring en million mennesker af tyktarmskræft. Kræftformen er en af de hyppigste, men på trods af succesfuld operation får op imod 30 procent af patienterne tilbagefald indenfor de første fem år.
Men nu har forskere fra Roskilde Universitet udviklet en test, som kan gøre os klogere på, hvilke patienter der får tilbagefald.
”Vi har udviklet en test, som gør, at vi kan måle, hvordan kræftpatienter reagerer på operationen. Den kan sige noget om risikoen for tilbagefald og være et værdifuldt værktøj for lægerne, når de skal afgøre, hvilken efterbehandling patienterne skal have,” siger Stine Bull Jessen, der står bag udviklingen af testen, og som er postdoc ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.
Ifølge forskeren er der stigende evidens for, at en operation for tyktarmskræft kan medvirke til udviklingen af tilbagefald. Der har hidtil ikke været værktøjer, der kunne forudsige, hvilke patienter der får tilbagefald, men det ser nu ud til at ændre sig med AdhesionScore-testen.
”Det fremadrettede patientforløb besluttes ud fra en klinisk vurdering af den individuelle patient. AdhesionScore-testen kan via en blodprøve hurtigt afsløre, hvilke patienter der har en uhensigtsmæssig respons på operationen,” siger Stine Bull Jessen.
Testen foregår rent praktisk ved, at man tager en blodprøve før og efter operationen. Her kan man ud fra cellernes aktivitet afgøre, om der er risiko for tilbagefald for patienterne.
Ifølge forskeren kan den samfundsmæssige effekt af den nye test vise sig at være stor.
”Vi har et håb om, at testen kan bruges på andre kræftformer også. Og vi er i øjeblikket ved at afslutte patentprocessen, hvorefter vi går i gang med de mere forretningsmæssige aspekter af projektet,” siger Stine Bull Jessen.
Kort om forskningen
- Forskerne undersøgelser i laboratoriet af præ- og postoperative blodprøver sammen med modificerede cancerceller viser en sammenhæng mellem øget postoperativ adhæsion og udviklingen af tilbagefald. På den måde bliver det derfor muligt at forudsige, hvilke patienter der har øget risiko for postoperativt tilbagefald indenfor få dage efter operationen.
- Metoden giver en helt ny klinisk anvendelig metode til at vurdere risiko for tilbagefald. Risikovurderingen kan dermed fungere som et værktøj i det videre patientforløb.
- Forskningsprojektet og udvikling af metoden er en del af et større samarbejde med lægerne fra Center for Surgical Science på Sjællands Universitetshospital.
- Forskerne bag AdhesionScore-testen arbejder i øjeblikket på at udvikle spin-out virksomhed på baggrund af forskningsresultaterne.
Nøgleord
Kontakter
Postdoc Stine Bull Jessen, mobil: 2960 9634, e-mail: sbullj@ruc.dk.
Professor Jesper Troelsen, tlf.: 4674 2728, e-mail: troelsen@ruc.dk.
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Folkehuset Absalon styrker fællesskabet i København – ”en måde at forlade ensomheden på”19.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt, hvad der gør Folkehuset Absalon på Vesterbro til et attraktivt sted for mange mennesker. Absalon holder i øvrigt åbent hver dag hele året - også juleaften.
Nyt forskningsprojekt skal bekæmpe ulighed i børns institutionsliv18.12.2024 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning har bevilget 12 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal give børn mere lige adgang til institutionslivets fællesskaber.
Ukrainsk forsker: 'Et privilegium og en ære at besøge Danmark og RUC'9.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alla Fridrikh er postdoc på Institut for Mennesker og Teknologi, hvor hun har tilbragt næsten et år. Hun kommer fra Ukraine, flygtede fra krigen og har haft muligheden for at fortsætte sin forskning i Danmark.
RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre20.11.2024 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum