RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Hvorfor føler nogle ældre sig ensomme, mens andre i samme situation ikke gør? Og hvad betyder det for vores måde at forstå og forsøge at mindske ensomhed blandt ældre?
Det undersøger antropolog og lektor i sundhed Alexandra Jønsson i et nyt forskningsprojekt støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
Gennem etnografisk feltarbejde skal hun undersøge både, hvordan og hvornår man som ældre kan opleve ensomhed og hvordan ansatte i hjemmeplejen forstår, og håndterer ensomhed hos de ældre borgere.
”Ensomhed er en naturlig del af livet, men for nogle kan ensomheden vokse til et overskyggende problem, som påvirker livskvaliteten og helbredet. Vi ved, at risikoen for at føle sig ensom stiger med alderen, men der er brug for, at vi nuancerer forståelsen af ensomheden i aldring. Baseret på min tidligere forskning vil jeg undersøge, om der er risiko for, at vi gør ensomhed til et medicinsk problem - og gør det til et problem blandt nogle ældre borgere, som faktisk ikke selv opfatter det som et problem, men snarere et livsvilkår i aldringen,” siger Alexandra Jønsson.
Resultaterne af forskningsprojektet skal skabe viden, som kan hjælpe med at forbedre fremtidige tilgange til håndtering af ensomhed. Samtidig vil Alexandra Jønsson med projektet gerne bidrage til at sikre, at ressourcerne tildeles de, der har mest brug for dem.
Fakta:
- Projekttitel: The Syndemics of Loneliness in Old Age: An Ethnographic Inquiry into Causes and Handling of Feeling Lonely (SOLO)
- Bevilling: 3.165.120 kr.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Billeder
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Den offentlige samtale styres i stigende grad af data og dem, som ejer algoritmerne16.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sociale medier bliver kritiseret for at skabe ekkokamre, men alligevel bruger de traditionelle medier algoritmer, der minder om de sociale mediers. Det risikerer at påvirke den demokratiske samtale, lyder en af konklusionerne i et netop afsluttet forskningsprojekt.
Line Groes og Dea Forchhammer træder ind i Roskilde Universitets bestyrelse15.1.2025 07:48:00 CET | Pressemeddelelse
Direktør for Ungdomsøen Dea Forchhammer og selvstændig rådgiver Line Groes er nye bestyrelsesmedlemmer på Roskilde Universitet pr. 1. april 2025. De skal være med til at udvikle universitetets relation til erhvervslivet, styrke dets politiske gennemslagskraft og brande universitetet i omverdenen.
Falder eller stiger kvaliteten, når man privatiserer sociale tilbud og bosteder?13.1.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
RUC-forsker modtager 6,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet til at undersøge og kortlægge privatiseringen af socialområdet i Danmark. Målet er at finde ud, hvordan privatisering påvirker kvaliteten af tilbuddene.
Professor får 21 millioner til forskning i AI indenfor retssystemer8.1.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
RUC-professor Jesper Ryberg har netop modtaget en bevilling på 21 millioner fra Carlsbergfondet. Han skal undersøge de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der opstår i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.
Ny bog kaster lys over ghettolisten6.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Byforskerne Troels Schultz Larsen og Kristian Nagel Delica analyserer i en ny bog de tovtrækkerier og kampe om forstaden, byen og boligpolitikken, som pågik fra slutningen af 1980'erne og frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum