Søren Søndergaard: Brakkrav er et unødvendigt selvmål af regeringen
4 pct.-brakkravet kommer danske landmænd nu også til at lide under i 2025. Som de eneste i hele EU.
Jeppe Bruus, minister for grøn trepart, siger til LandbrugsAvisen:
Regeringen besluttede tilbage i juni at spørge EU-Kommissionen om muligheden for at videreføre brakkravet og drøftede det efterfølgende med forligskredsen bag landbrugsaftalen. Det svarede Kommissionen ja til. Regeringen har orienteret forligspartierne om, at brakkravet videreføres i 2025. Jeg mener, at vi fra 2026 bør gå nye veje, så vi målretter arealomlægningen jf. intentionerne i den grønne trepart.
Ifølge Landbrug & Fødevarer er der tale om et unødvendigt selvmål af regeringen med mærkbare konsekvenser for både landbruget og omgivelserne.
Det giver absolut ingen mening. Det er et klasseeksempel på alt det, vi skal undgå i fremtiden: Unødigt bureaukrati og midlertidig braklægning, der bremser landmændene i at bruge de selv samme jorde til fødevareproduktion eller - paradoksalt nok - til tiltag, der rent faktisk ville gøre en reel forskel for naturen og klimaet, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.
Bureaukratiske skrivebordsløsninger
Tidligere på året vedtog EU en række væsentlige forenklinger i den fælles landbrugspolitik. Som det mest markante element blev EU-kravet, om at landmænd skal braklægge minimum fire procent af deres omdriftsareal, fjernet. Et krav næsten alle EU-lande i øvrigt har givet konstante dispensationer for. Netop fordi det ikke virker og ikke skaber varige gevinster for flora og fauna.
Vi skal have gjort op med de her bureaukratiske skrivebordsløsninger. Hele grundtanken i treparten er, at når et areal ikke skal dyrkes længere, så skal det levere på både klima, vandmiljø og biodiversitet. Og det skal ske med intelligente, målrettede og lokale løsninger, der inddrager fagligheden hos de relevante lodsejere. I fuldstændig kontrast hertil står et centraliseret standardkrav på 4 pct. brak, fastslår Søren Søndergaard og tilføjer:
Der findes langt bedre veje til at fremme miljø og biodiversitet end midlertidig braklægning. Det ved man i EU, det ved enhver landmand, og det ved regeringen. Det eneste, man med sikkerhed opnår med dansk enegang på 4 pct. brak, er, at danske landmænd får ringere konkurrencevilkår end vores europæiske kollegaer.
Kravet skal væk i 2026
Landbrug & Fødevarer mener, de politiske signaler i foråret var særdeles tydelige om, at det danske 4 pct. brakkrav skulle forsvinde sammen med det europæiske. Det må Landbrug & Fødevarer så med stor ærgrelse erkende ikke gør sig gældende. Men ministeren for grøn trepart lover altså at arbejde for, at kravet forsvinder i 2026.
Vi kommer til at holde ministeren og regeringen op på, at den her fejltagelse kun gælder for 2025. Tilgangen, arbejdet og opsætningen i den grønne trepart må og skal være en helt anden, udtaler Søren Søndergaard.
Kravet om braklægning i 2025 kommer samtidigt med, at regeringen udbyder en ordning for permanent ekstensivering. Ordningen opfordrer landmænd til at finde et hjørne af en mark eller et andet relevant større eller mindre areal på bedriften, der kan levere permanente resultater til gavn for både natur, klima og miljø.
Hvis ikke det var virkeligheden, vi ser ind i, så var det jo næsten en komedie. Det vil i ekstensiveringsordningen i næsten alle tilfælde være de samme jorder, der nu midlertidigt skal braklægges fra en kant af i 2025. Det her er på mange måder ét stort selvmål og opskriften på fiasko. Når regeringen gennemfører dette, frygter vi nu, at søgningen på ekstensiveringsordningen bliver meget lav, afslutter Landbrug & Fødevarers formand.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkOm Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Restaurant Alouette vinder Årets Ret med Gris 2024 med en hyldest til Hindsholmgrisen4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
I aften blev vinderen af Årets Ret med Gris 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Alouette løb med titlen for deres innovative tilgang til råvaren og den måde, grisen opdrættes på, hvilket skabte en helhedsoplevelse af høj gastronomisk kvalitet.
Restaurant Tri vinder Årets Ret med Fisk 2024 med en uovertruffen hummerret4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
I aften blev vinderen af Årets ret med fisk & skaldyr 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Tri løb med sejren for deres innovative tilgang og nænsomme håndtering af de mange lokale råvarer, de har til rådighed oppe omkring den nordvestjyske landsby Agger. Årets ret med fisk og skaldyr har været afholdt for fjerde år i træk og er udført med støtte fra Danmarks Fiskeriforening.
Her er vinderne af årets kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med fisk & skaldyr 20244.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
Kun få timer efter den spændende prisuddeling af Landbrug og Fødevarers kokkekonkurrencer på Axelborg i København, kan vi nu offentliggøre vinderne af kokkekonkurrencerne Årets ret med gris 2024 og Årets ret med fisk & skaldyr.
Louise Korsgaard Frederiksen kåret som Årets Griseelev 202422.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Louise Korsgaard Frederiksen er blevet kåret som Årets Elev 2024. Den prestigefyldte pris blev uddelt på årets Grisekongres, hvor Louise blev anerkendt for sin passion for landbrug og sit stærke engagement i griseproduktionen.
Projekt 'Slagt og Æd 2024' vinder prisen for 'Årets Særlige Indsats' på årets Grisekongres22.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, er stolte af at kunne meddele, at Projekt 'Slagt og Æd 2024' er blevet tildelt prisen for 'Årets Særlige Indsats' for sin fremragende indsats inden for uddannelse og landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum