Landdistrikter: Regional udvikling hører hjemme hos regionerne
I skrivende stund forhandler regeringen og Folketingets partier om den omfattende sundhedsreform, hvor et af elementerne er at finde 0,2 mia. kr. ved at fjerne regionernes opgaver indenfor regional udvikling. Landdistrikternes Fællesråd kalder det helt skævt og frygter, at det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder.
I Landdistrikternes Fællesråd er der ingen rosende ord til regeringens ønske om at fjerne regionernes opgaver indenfor den regionale udvikling.
- I de dele af landet, der ligger længst væk fra de største byer, mærker man konsekvenserne hårdest, når den cirkulære genanvendelse skal sikres, og klimaforandringer stiller nye krav til klimasikring. På de områder yder regionerne i dag et vigtigt bidrag gennem regional udvikling, og derfor virker det helt skævt, hvis regeringen vil fjerne den opgave, siger formand Steffen Damsgaard.
Regionerne hjælper bl.a. kommunerne med deres klimaplaner, der kan sætte mål og indsatser for reduktion af udledningen af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringer. Det bidrag stopper, hvis arbejdet med den grønne omstilling bortfalder fra regional udvikling.
Adgang til EU-milliarder gennem samarbejdsprojekter
Gennem regional udvikling har regionerne desuden sikret 2,24 mia. kr. siden 2014 i EU-støtte til danske klimaprojekter.
- Regionerne spiller en central rolle i at samle kommuner, vidensinstitutioner og andre aktører til større EU-ansøgninger, og de har opbygget en ekspertise, som mange land-, ø- og yderkommuner ikke selv vil kunne håndtere, fortæller Steffen Damsgaard.
Formanden fremhæver det landsdækkende klimasamarbejde Life Act, hvor Region Midtjylland har samlet alle regioner og 27 kommuner om en ansøgning med et samlet budget på 200 mio. kr., hovedsageligt finansieret af EU.
Et andet projekt er Coast to Coast - Climate Challenge fra 2022, som forenede både kommuner, Region Midtjylland og forsyningsselskaber om klimasikring. Det var desuden afgørende for, at Klimatorium blev etableret i en yderkommune som Lemvig.
- Den type projekter vil slet ikke kunne gennemføres, hvis regional udvikling falder bort, da det kræver regional ledelse og medfinansiering over flere år. Vi vil derfor også gå glip af betydelige EU-midler, som Danmark aldrig ville komme i nærheden af, hvis ikke regionerne kunne deltage i den indsats, siger Steffen Damsgaard.
Støtte til lokale udviklingsinitiativer
Gennem vidensdeling på tværs af regionernes landdistrikter bidrager regional udvikling desuden med at samle og formidle erfaringer fra lokale udviklingsinitiativer.
- Regionerne løfter en vigtig opgave med at samle erfaringer på tværs af kommunegrænser, hvilket har meget stor værdi for landdistriktsudviklingen. Det er måske mere vigtigt end nogensinde, hvor mange kommuner oplever store forskelle i det økonomiske råderum, at man understøtter de lokale udviklingsinitiativer i hele regionen, siger Steffen Damsgaard.
Hvis ikke regional udvikling prioriteres som en opgave hos regionerne, mener Landdistrikternes Fællesråd, at det vil være i strid med regeringsgrundlagets ambition om ”et Danmark i bedre geografisk balance”.
- De regionale land- og yderområder vil miste afgørende udviklingsmuligheder indenfor klimasikring, klimatilpasning, grøn omstilling og cirkulær økonomi, som er fundamentalt for attraktive bosætningsmuligheder og arbejdspladser, og særligt vigtigt i de mest udfordrede regionale områder, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum