Næstved Bibliotek og Borgerservice

Teleskopet – vores øje til universet

Del

Tirsdag den 22. oktober kl. 19.00-21.00 inviterer Næstved Bibliotek og Bio Næstved til livestreaming fra Aarhus Universitet. Emnet for denne aftens foredrag ved hans Buhl og Hans Kjeldsen er teleskopets historie som nøgle til at forstå universet.

Billede af et observatorium
De naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet trækker gerne mange gæster til Aarhus Universitet

Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder, men kan også give os viden om big bang og universets udvidelse, samt om stjerners grundstofindhold og deres exoplaneter. Hør om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet.

Galilei og den første kikkert

Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores erkendelse af universet.

Ved at analysere det lys, som forskellige teleskoper indfanger, kan vi også få viden om blandt andet big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning – og om de har exoplaneter omkring sig.

Forståelsen af universet

Hør videnskabshistoriker Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fortælle om kikkertens udvikling, og hvordan den virker. De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet.

I foredraget får du altså ikke kun historien om kikkerten men også fortællingen om, hvordan den har hjulpet os til vores nuværende forståelse af universet.

Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest 18.45. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål online efter foredraget.

Foredraget foregår i Bio Næstved, sal 1. Det er gratis at deltage, men der skal bestilles billet – det gør du via følgende link: https://billet.naestved.biografkompagniet.dk/billetter/33326/230913?org=163

Du kan også læse mere om efterårets andre naturvidenskabelige foredrag ved at følge dette link: https://naestved.biografkompagniet.dk/saerforestillinger/naturvidenskabelige-foredrag/

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Billede af et observatorium
De naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet trækker gerne mange gæster til
Aarhus Universitet
Download

Næstved Bibliotek og Borgerservice

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye