Hjernerystelse hos børn fører ikke til dårlige karakterer i skolen
Bekymrede forældre kan ånde lettet op - en hjernerystelse fra en fodbold eller fald fra en trampolin starter ikke en negativ spiral for børnene med dårligere karakterer i folkeskolen eller en adfærdsændring, der fører til konflikt med loven. Det viser ny forskning fra ROCKWOOL Fonden blandt alle børn født i Danmark i henholdsvis 1995-2000 og 1995-2009.
En hjernerystelse kan være en grim oplevelse, der kan trække spor måneder efter et uheld. Derfor giver det også stor bekymring i familierne, når børn slår hovedet. Med ny forskning fra ROCKWOOL Fonden kan forældre ånde lettet op. Data viser, at hjernerystelser hos danske børn ikke har langtidseffekt på læring eller sandsynlighed for at blive kriminel.
”Som forælder eller pårørende til et barn, der kommer ud for en hjernerystelse, skal man naturligvis bekymre sig og hjælpe barnet så meget som muligt. Men man behøver ikke at være bekymret for, at ens barn bliver ringere i skolen på grund af hjernerystelsen - eller mere disponeret for at blive kriminel senere i livet,” siger Ea Hoppe Blaabæk, forsker ved ROCKWOOL Fonden.
Hjernerystelse=kriminel
Tidligere undersøgelser viser, at børn med hjernerystelser oftere får læsevanskeligheder og kommer på kant med loven, når de vokser op. Ingen har undersøgt, om det er hjernerystelsen, der er den direkte årsag til problemerne.
Indtil nu. Forskere fra ROCKWOOL Fonden, Københavns Universitet, University of Wisconsin-Madison og Stockholm Universitet har undersøgt udviklingen hos danske børn med hjernerystelse.
Analyserne bekræfter, at børn med hjernerystelser klarer sig ringere i læsetest end andre børn og oftere bliver kriminelle som teenagere. Risikoen for at blive sigtet og dømt for kriminalitet i alderen 15-20 år er 32 pct. højere med en hjernerystelse i bagagen.
Det handler om opvæksten
Det opsigtsvækkende er, at når forskerne korrigerer for, at børnene er vokset op med forskellige sociale og familiemæssige baggrunde, så forsvinder sammenhængen mellem hjernerystelsen og læsevanskeligheder og kriminalitet stort set.
”Det er den dårligere sociale baggrund, der fører til øget kriminalitet eller ringere karakterer. Ikke hjernerystelsen,” siger Ea Hoppe Blaabæk fra ROCKWOOL Fonden og fortsætter:
”I stedet kan det skyldes, at børn, der i forvejen har en opvækst med dårligere sociale og økonomiske vilkår end gennemsnittet, er mere tilbøjelige til at komme ud for en ulykke, der giver hjernerystelse. Vi ved, at børn fra ressourcesvage hjem typisk ikke er underlagt samme opsyn fra forældrene som dem fra ressourcestærke hjem, og det øger risikoen for, at de kommer galt afsted,” siger hun.
Forskerne bag studiet understreger derfor, at sociale forhold og opvækstmiljøet spiller en afgørende rolle i forhold til kriminalitet og indlæring, og at man bør være opmærksom på disse faktorer, når man diskuterer følgerne for børn med hjernerystelse.
Om studiet:
Studiet omfatter alle børn født i Danmark i 1995-2000 og 1995-2009, og er det hidtil største studie af sammenhængen mellem hjernerystelse og kriminalitet og indlæring.
Læs Rigshospitalets råd ved hjernerystelse hos børn:
Hjernerystelse hos børn (rigshospitalet.dk)
Læs forskningen bag historien:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027795362300881X (Hjernerystelser og akademisk performance)
10.1001/jamapediatrics.2024.3452 (Hjernerystelser og kriminalitet)
Kontakter
David ElmerPresse- og kommunikationschefROCKWOOL Fonden
Tlf:+4553855370dbe@rockwoolfonden.dkOm ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Familien i dag: Kvinde + kvinde har samme chance for baby som kvinde + mand8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En kvinde, der er gift med en anden kvinde, bliver lige så ofte mor, som en kvinde, der er gift med en mand. Det viser analyser i en ny bog, der med en række forskningsresultater tegner et portræt af familien Danmark.
Danmark blandt de lande i EU med størst stigning i indvandreres uddannelsesniveau23.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvandrere til Den Europæiske Union er mere veluddannede end nogensinde før. En ny analyse fra ROCKWOOL Fonden Berlin viser, at andelen af indvandrere med en videregående uddannelse i 2024 har nået et rekordhøjt niveau og fortsætter den markante opadgående tendens, som har præget det seneste årti.
Kriminalitet blandt flygtninge på starthjælp smittede til deres naboer17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ikke-danske borgere, som delte opgang med flygtninge, der modtog starthjælp, er mere kriminelle end naboer til flygtninge, der modtog den noget højere kontanthjælp. Den øgede kriminalitet blandt flygtninge, der modtog starthjælp, ser altså ud til at have spredt sig til deres naboer, viser et nyt forskningsstudie støttet af ROCKWOOL Fonden.
Ældre bliver i deres store boliger - børnefamilier klemmer sig sammen11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Boligmarkedet er i høj grad ”låst” af ældre – mange af dem enlige - der holder fast i store boliger. Selv blandt de 75+- årige, bor langt over halvdelen i boliger med mindst fire værelser. Det binder de ældre til store boligudgifter, og gør det samtidig sværere for børnefamilierne at finde boliger med plads til alle. Og en lang række boligrelaterede tilskud er med til at forstærke den uhensigtsmæssige tendens.
Familieforsker: Fertilitetskrisen er overdrevet16.5.2025 09:05:33 CEST | Pressemeddelelse
Vi får færre børn og nye fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark tegner et dystert billede af fremtiden. Men en ny analyse ser mere optimistisk på sagen, for børnene lader bare vente på sig, mens flere og flere kommende mødre tager en længere uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum