Ny Aarhus-professor forsker i samspillet mellem kræft og vores immunforsvar
Nicolai Juul Birkbak er pr. 1. oktober 2024 ny professor i cancerevolution og bioinformatik på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Her skal han ved hjælp af store datasæt forske i, hvordan kræft opstår og udvikler sig.

Nicolai Juul Birkbak analyserer store datasæt – blandt andet ved hjælp af RNA/DNA-sekventering – for at lære nyt om, hvordan kræft opstår, og hvordan kræft udvikler sig før, under og efter behandling.
Den nye professor og hans forskerkolleger har fokus på at forstå samspillet mellem kræft og immunforsvaret. Særligt hvordan immunforsvaret kan begrænse kræftens vækst, og hvordan vi kan bruge denne viden inden for præcisionsmedicin til at forudsige, hvilke patienter der responderer bedst på behandling.
”Meget af det, vi opdager i forskningen, kan ikke overføres direkte til klinikken, men giver indsigter, der ofte åbner nye muligheder for videre forskning. Selvom vejen kan være lang fra forskning til patient, så når vores arbejde derhen i en eller anden form,” siger Nicolai Juul Birkbak, der også er tilknyttet Molekylærmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Som ny professor kommer Nicolai Juul Birkbak også til at undervise flere studerende, og han arbejder i øjeblikket på at etablere et kursus i cancerbioinformatik.
”Professoratet er med til at øge synligheden af mit forskningsområde, så vi kan tiltrække gode studerende og ansatte, flere midler til vores forskning og skabe større tyngde, når det gælder samarbejde på tværs af institutioner,” siger Nicolai Juul Birkbak.
Kontakt
Professor Nicolai Juul Birkbak
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylærmedicinsk Afdeling
Telefon: 78 45 53 47
Mail: nbirkbak@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum