Covid-19 er stadig mere alvorlig end influenza
Statens Serum Institut (SSI) påviser, at covid-19 har været forbundet med mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald set i forhold til influenza.

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) sammenligner sygdomsbyrden af covid-19 og influenza i de to første år efter pandemien, som dækker sæsonerne 2022-23 og 2023-24. Undersøgelsen viser, at covid-19 har været relateret til mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald set i forhold til influenza.
I stort set hele perioden var der flere indlæggelser og dødsfald forbundet med covid-19. Forskellene var særligt store i det første år efter pandemien. Derudover var det særligt for covid-19, at der ikke kun var indlæggelser om vinteren, men også om sommeren, hvor influenza udgør en sjælden byrde. Studiet viser også, at en indlæggelse for covid-19 om vinteren var mere alvorlig end en indlæggelse for influenza.
I studiet indgik hele den danske befolkning, heriblandt 24.687 personer, der var indlagt for covid-19, og 8.682 som var indlagt for influenza mellem maj 2022 og juni 2024. Studiet tager højde for, om der i de to grupper var forskelle i alder, køn, vaccination mod covid-19 eller influenza, bopælsregion, underliggende sygdom og i plejeboligstatus for ældre. Covid-19- og influenzapatienter blev defineret som personer med en positiv PCR-test for virus op til 14 dage før og op til 2 dage efter en indlæggelse, mens CPR-registreret blev brugt til at identificere de patienter, der døde indenfor 30 dage efter indlæggelsen.
Vaccination har betydning
Det er på baggrund af studiet svært at fastslå, om covid-19 er på vej til at blive en mindre alvorlig sygdomsbyrde.
Antallet af covid-19 indlæggelser faldt fra 2022-2023 til 2023-2024 i Danmark og i flere andre sammenlignelige lande, heriblandt de øvrige nordiske lande og USA. Til gengæld tyder covid-19-overvågningen i spildevandet på, at der fortsat forekommer høje niveauer af smitte især om efteråret og vinteren.
”En ligetil forklaring på faldet i indlæggelser trods det høje smitteniveau er, at personer i risiko for et alvorligt forløb med covid-19 bliver vaccineret mod alvorlig sygdom gennem det årlige covid-19-vaccinationsprogram. Derudover er der generelt set også en bedre beskyttelse i befolkningen, end hvad vi så i starten af pandemien, da størstedelen enten har modtaget en vaccination tidligere eller har været syge med covid-19,” siger seniorforsker og ph.d. Peter Bager fra SSI’s Afdeling for Epidemiologisk Forskning, og fortsætter:
”Studiet understøtter vigtigheden af efterårets covid-19-vaccination mod alvorlig sygdom, idet covid-19, sammenlignet med influenza, stadig udgør en betydelig byrde både i antal indlæggelser og dødsfald. Resultaterne kan samtidig bidrage til planlægningen af sundhedsvæsenets covid-19-strategi.”
Studiet fokuserer på indlæggelser og mortalitet, men det er også vigtigt at anerkende byrden fra eksempelvis sygefravær på grund af covid-19 og covid-19-senfølger, påpeger Peter Bager.
Studiet er indsendt til peer-review i et videnskabeligt tidsskrift, og kan læses som preprint.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Færre blev ramt af farlig lungebetændelse i 20243.7.2025 13:15:42 CEST | Pressemeddelelse
Smitten med legionærsygdom i Danmark faldt en smule sidste år, men knap 300 personer fik stadig den potentielt dødelige lungebetændelse. Statens Serum Institut advarer især sårbare ældre og personer med lungesygdom.
Nyt studie: Mors kost kan påvirke barnets risiko for diabetes2.7.2025 10:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning viser, at en kost med inflammationsfremmende fødevarer under graviditeten kan øge risikoen for, at barnet udvikler type 1-diabetes.
Godt nyt for gravide: Infektioner påvirker ikke barnets intelligens26.6.2025 14:40:27 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie af over 270.000 danske børn finder ingen sammenhæng mellem almindelige infektioner under graviditeten og barnets kognitive evner.
Nyt studie om næsebakterier: Kan vi forebygge alvorlige infektioner?19.6.2025 12:56:55 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) afslører, hvordan bakterier i næsen opfører sig, og hvordan de kan hjælpe med at holde farlige infektioner med fx stafylokokker i skak. Det kan få betydning for fremtidens infektionsforebyggelse.
Fremtidens trusler til debat: Eksperter understreger alvoren12.6.2025 18:59:42 CEST | Pressemeddelelse
Nye pandemier og klimaforandringer vil udfordre folkesundheden i fremtiden, og truslerne skal tages alvorligt og håndteres. Det var budskabet, da Statens Serum Institut (SSI) torsdag inviterede til debat med deltagelse af førende eksperter på området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum