København vil undersøge, hvordan madklubber værner mod ensomhed
Madklubber på plejehjem kan skabe venskaber, nye minder og modvirke ensomhed. Nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge hvordan.
Lyden af grøntsager, der snittes og hældes i den sydende gryde, duften fra komfuret, der fylder spisestuen. Snakken, der lystigt går bordet rundt, om alt fra fodbold til politik.
Måltider og fællesskabet om et måltid kan mætte både mave og sind, og i København skal der nu forskes i, hvordan madklubber på plejehjem kan bekæmpe ensomhed hos ældre.
Det er Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning og Københavns Professionshøjskole, som sammen vil udvikle og afprøve en metode til at forebygge ensomhed på plejehjem. Det skal ske ved at inddrage beboere på plejehjem i at etablere deres egne madklubber. Sidenhen skal erfaringerne bruges til at uddanne social- og sundhedsfaglige medarbejdere i ældreplejen.
”De madklubber, vi allerede har i gang, er en stor succes. Både medarbejdere og beboere er glade for dem. Beboerne husker hinanden, taler mere sammen også uden for madklubben, og de finder måske en ny ven. Samtidig genoplever de glæden ved at lave mad sammen. Nye fællesskaber og relationer kommer ikke af sig selv, når du for eksempel er svækket mentalt eller fysisk, eller når du har boet alene i lang tid. Derfor vil vi nu sammen med beboere, medarbejdere og forskere finde den bedste model for madklubber på vores plejehjem, så vi kan udbrede de gode erfaringer og bekæmpe ensomhed,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Dårlig livskvalitet og dyrt for samfundet
Der bliver heldigvis flere og flere ældre københavnere år for år, men der bliver desværre også flere og flere ensomme ældre. På landsplan er det omtrent 1 ud af 6 ældre over 85 år, der føler sig ensomme, og på plejehjem oplever mere end halvdelen af de social- og sundhedsfaglige medarbejdere dagligt at møde ensomme beboere.
Ensomhed påvirker ældres sundhed og livskvalitet, og det er estimeret, at ensomhed i Danmark alene koster samfundet et trecifret millionbeløb årligt i sundhedsrelaterede omkostninger.
På Københavns Professionshøjskole glæder institutchef Sussie Heidi Bratbjerg Israelson fra Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne sig over at få forskning i ældrepleje bragt tæt på uddannelsen.
”Ambitionen med projektet er at undersøge, hvordan relationer og fællesskaber opstår i madklubberne - og hvordan klubberne bliver en arena, der kan modvirke ensomhed. Vi skal følge klubberne tæt og se på, hvilke metoder de fagprofessionelle kan arbejde med for at skabe relationer under måltidet. Håbet er at udvikle en opskrift på beboerdrevne madklubber, der kan udbredes til plejehjem i resten af landet,” fortæller hun.
Hun tilføjer, at udviklingen af de nye beboerdrevne madklubber i København står på skuldrene af tidligere forskning, der viser, at fællesskabet omkring og inddragelsen i madaktiviteter øger livskvaliteten for de ældre på plejehjemmene:
”Madklubber er et rigtigt supervåben mod ensomhed, fordi det er så basalt - alle skal have mad, alle har viden om mad og kompetencer, der ligger latent. Der er også et værtskab, der skaber glæde og anerkendelse, og en sanselighed i mad, som hjælper især beboere med demenssygdomme og andre kognitive udfordringer med at agere og reagere”.
Forskningsprojektet Vores Madklub, som forankres på to plejehjem i Københavns Kommune, gennemføres til udgangen af 2025.
I en madklub laver beboere og medarbejdere på plejehjemmet mad og spiser den sammen med udgangspunkt i beboernes ønsker til menu. Undervejs støtter medarbejdere op om det sociale samvær og sørger for, at beboerne kan deltage i de praktiske opgaver, som de har lyst og ressourcer til. Det kan for eksempel være at smage maden til, tilberede dele af måltidet og/eller dække og pynte bord. Det vigtigste er beboernes oplevelse af at være med og være en del af fællesskabet omkring madtilberedningen og selve måltidet.
Forskningsprojektet finansieres af fondsmidler fra Helsefonden, Brdr. Hartmanns Fond, Aase og Ejnar Danielsens Fond og Hoffmann & Husmans Fond, som har bidraget med samlet 850.000 kroner i fondsstøtte.
Fakta og baggrund:
- Forskningsprojektet Vores Madklub skal levere viden om, hvordan beboere på plejehjem oplever at deltage i og være med til at skabe en madklub – og ikke mindst, hvordan deltagelse i en madklub har betydning for forebyggelse af ensomhed.
- Det er målet at udvikle et forskningsbaseret og praksisnært koncept for beboerdrevne madklubber på plejehjem med guide, retningslinjer og idékatalog, som medarbejdere på plejehjem i Danmark kan benytte i arbejdet med madklubber som ensomhedsforebyggende indsats.
- Projektet skal samtidig udvikle undervisningsmateriale til kompetenceudvikling af nuværende og fremtidige social- og sundhedsprofessionelle.
- Målgruppen for madklubber på plejehjem er de beboere, som er i størst risiko for at opleve ensomhed, og som oplever et behov for at være med i fællesskabet i madklubben. Det kan f.eks. være beboere med få eller ingen pårørende, beboere, hvis pårørende bor langt væk og derfor sjældent kommer på besøg, eller beboere, som ikke ønsker at deltage i de eksisterende aktiviteter på plejehjemmet.
- Der deltager mellem 6 og 10 beboere i hver madklub, som mødes cirka hver 14. dag.
- I 2021-2024 har der været 33 madklubber på plejehjem i Københavns Kommune. Det er bl.a. erfaringer herfra, som forskningsprojektet bygger videre på.
Yderligere information:
Pressekonsulent Rune Gleerup, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune, tlf. 2344 0979, e-mail: r168@kk.dk
Kommunikationskonsulent Maj Juni, Københavns Professionshøjskole, tlf. 4189 8145 , e-mail: maju@kp.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavnere venter for længe på hjælp til at håndtere stress, angst og depression1.10.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavnere der slås med symptomer på stress, angst eller depression skal ikke vente længere end seks uger på at få hjælp. Derfor har et flertal på rådhuset nu afsat knap 37 millioner kroner til at bringe ventetiden ned.
Unge på københavnske ungdomsuddannelser får ’Mental sundhed’ på skoleskemaet24.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De københavnske politikere vil sætte ’Mental sundhed’ på skoleskemaet i 2025 og 2026 på en række ungdomsuddannelser. Det skal forebygge, at flere unge ender i mistrivsel.
Populært tilbud til teenagere i mistrivsel bliver permanent13.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt familietilbud til københavnske børn og unge i begyndende mistrivsel har de seneste år hjulpet mange familier tilbage på ret køl. Med den nye budgetaftale har politikerne på Københavns Rådhus valgt at videreføre indsatsen og gøre den permanent.
Særlig metode giver bedre trivsel og mindre medicin hos borgere med demens16.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fire københavnske plejehjem har nedbragt forbruget af antipsykotisk medicin med 60 pct. Og trivslen for borgere med demens er blevet markant bedre. Nu skal erfaringerne med ny, systematisk metode udbredes til hele kommunen.
Stor mistrivsel hos unge transkønnede og non-binære i København14.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvskade, brug af hårde stoffer, ensomhed og mobning. Unge i København, der identificerer sig selv som transkønnede eller non-binære, ser ud til at trives markant dårligere end deres jævnaldrende, viser tal fra undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum