Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?
Stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Projektet er det hidtil største af sin slags i Danmark og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.

Spis sundt, spis mindre og motionér mere.
Sådan lyder de typiske gode råd til de omkring 23.000 danskere, der hvert år får konstateret type 2-diabetes. Det er en kronisk sygdom med forhøjet blodsukker, som man som udgangspunkt har resten af sit liv.
- Vi ved fra forskningen, at livstilsændringer som vægttab, sund kost og motion har en gavnlig effekt på dit blodsukker, hvis du har type 2-diabetes, siger Søren Gregersen, overlæge og professor ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.
- Men vi ved jo også godt, at det langt fra er så let, som det lyder. Mange personer med type 2-diabetes ender derfor også med at skulle tage medicin mod blandt andet forhøjet blodsukker og kolesterol.
Personlige måltidskasser og træningsprogrammer kan være nøglen
Med forskerkolleger fra store dele af Danmark vil Søren Gregersen i projektet On LiMiT nu undersøge præcis, hvilke livsstilsændringer der skal til for at lykkes med at ændre og fastholde en livsstil, der kan holde type 2-diabetes så meget i skak, at man kan leve et liv uden behov for medicin. Ja, måske endda et liv helt uden den ellers kroniske sygdom.
I alt 1.500 personer, der lige har fået konstateret type 2-diabetes og samtidig er overvægtige, skal rekrutteres til det landsdækkende forskningsprojekt, der går i gang i 2025.
- Noget af det nye i On LiMiT er, at vi skræddersyr livstilsændringerne til den enkelte deltager. Vi laver tilpassede måltidskasser og lægger personlige træningsprogrammer. For hele humlen er jo, at dét, der virker for mig, ikke nødvendigvis virker for dig. Vi skal gøre det langt mere individualiseret, når det kommer til behandling og forebyggelse af diabetes, siger Søren Gregersen.
Skakmat til type 2-diabetes?
- Type 2-diabetes og de sygdomme, der kan følge med, belaster både det enkelte menneske, vores samfund og sundhedssystemer. Derfor er der mange, der forsker i, hvordan vi kan forebygge og mindske de negative konsekvenser af sygdommen, siger Niels Jessen, forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus.
Det nye forskningsprojekt er det største af sin slags i Danmark, og det er Niels Jessens forventning, at resultaterne bliver tilpas skalérbare og brugbare i den virkelige verden til, at man kan mindske både den samfundsmæssige og individuelle byrde af type 2-diabetes.
- Hvis vi lykkes med at holde type 2-diabetes i skak udelukkende gennem livstilsændringer, kan effekten være stor. Det er så stort og ambitiøst et projekt, at vi med resultaterne fra studiet vil kunne pege på, hvilke livsstilsændringer og støtte der rent faktisk skal til for måske at sige skakmat til type 2-diabetes, afslutter Niels Jessen.
Fakta: On LiMiT-projektet
- Projektet skal undersøge, om man kan få type 2-diabetes til at gå væk ved hjælp af vægttab og efterfølgende livstilsændringer i form af skræddersyede kost- og motionsændringer.
- 1.500 forsøgspersoner skal indgå i projektet. Det er borgere med nyligt diagnosticeret type 2-diabetes, der er overvægtige og ikke tager insulin.
- Projektet ledes af overlæge og professor Søren Gregersen fra Steno Diabetes Center Aarhus og udføres i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen, Steno Diabetes Center Odense, Københavns Universitet, Bispebjerg Hospital og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.
- Projektet strækker sig over seks år fra 2025-2030 og er støttet med 101.811.237 kr. fra Novo Nordisk Fonden.
Fakta: Type 2-diabetes
Kilde: Videncenter for Diabetes
- Type 2-diabetes er en kronisk sygdom med blandt andet forhøjet blodsukker.
- Behandling af type 2-diabetes kan bestå af livsstilsændringer og medicin – alt efter, hvor længe man har haft sygdommen, og hvor godt den er reguleret.
- I dag lever over 300.000 danskere med type 2-diabetes. Det svarer til 5,5 procent af den danske befolkning. Det er en sygdom i kraftig vækst blandt andet på grund stigningen i antal personer med overvægt.
- Selvom sygdommen forekommer mest blandt midaldrende og ældre, så ses den også hos yngre personer.
Nøgleord
Kontakter
Søren GregersenKlinisk professor og overlægeSteno Diabetes Center Aarhus
Tlf:30 13 42 45soeren.gregersen@aarhus.rm.dkNiels JessenForskningschefSteno Diabetes Center Aarhus
Tlf:28 59 63 52niels.jessen@biomed.au.dkMarie MikkelsenKommunikationsrådgiverSteno Diabetes Center Aarhus
Tlf:23 70 69 11marie.mikkelsen@rm.dkBilleder




Links
Om Steno Diabetes Center Aarhus
Steno Diabetes Center Aarhus er Region Midtjyllands forsknings- og udviklingscenter på diabetesområdet.
Vi arbejder for, at mennesker med diabetes kan leve et godt liv - og knække kurven, så færre får diabetes.
Vi udvikler nye og innovative indsatser inden for behandling, forebyggelse, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde. I særlig grad til gavn for alle, som er påvirket af diabetes, men i høj grad også til gavn for det samlede danske sundhedsvæsen.
Centret har til huse på Aarhus Universitetshospital. Vi er drevet og ejet af Region Midtjylland og støttet af en 10-årig bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
Læs mere på stenoaarhus.dk.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
Gratis arrangement om krop, vægt og sundhed på Aarhus Universitetshospital21.2.2025 15:05:00 CET | Pressemeddelelse
Den 4. marts 2025 kan du deltage i et gratis arrangement om krop, vægt og sundhed på Aarhus Universitetshospital. Arrangementet med temaet "Rundt om overvægt" byder på oplæg, stande og smagsprøver. Mød eksperter og bliv klogere på emner som vægttabsmedicin, ultraforarbejdede fødevarer og tarmbakterier. Tilmelding er ikke nødvendig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum