Obligatorisk erhvervspraktik: Skolerne skal i arbejdstøjet nu
Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på flere skoler i Jylland, mens virksomhederne i hovedstadsområdet sjældent hører fra skolerne. Det gør udfordringen med at finde erhvervspraktik til alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse til en stor opgave i flere kommuner. Udpeg en erhvervsplaymaker, og sæt gang i planlægningen allerede nu, lyder opfordringen fra DI
I Brøndby, Allerød og Glostrup er det under 25 procent af virksomhederne, der samarbejder med en lokal skole om f.eks. at modtage erhvervspraktikanter eller besøg af en skoleklasse. I Rødovre, Gladsaxe og Hørsholm er det 30 procent af virksomhederne.
I Norddjurs og Vesthimmerlands kommuner derimod samarbejder henholdsvis 88 og 82 procent af virksomhederne med en lokal skole. I Syddjurs, Hjørring, Sønderborg og Holstebro ligger tallet mellem 79 procent og 81 procent.
Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Industri blandt mere end 7.500 virksomheder i hele landet.
- Skolerne i hovedstadsområdet halter bagud her. De har ikke har brugt tid på at vise eleverne de job- og karrieveje, der findes hos de lokale virksomheder, mens mange skoler i Jylland i langt højere grad f.eks. har foldet undervisningen ud med et virksomhedsbesøg eller givet eleverne mulighed for at komme i erhvervspraktik. Og det gode samarbejde, de allerede har med de lokale virksomheder, kommer dem til gode, når de lige om lidt skal skaffe meningsfuld erhvervspraktik til alle elever i de ældste klasser, siger underdirektør i Forskning, Uddannelse og Mangfoldighed i DI Mikkel Haarder.
Målet er at tilbyde erhvervspraktik til cirka 50.000 elever allerede fra næste skoleår, når det bliver et lovkrav, at skolerne i højere grad bruger virksomhederne i lokalområdet i undervisningen, og at alle folkeskoleelever kommer i en uges erhvervspraktik i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse.
- Så når kommunerne i hovedstadsområdet kun har kontakt til i gennemsnit 40 procent af virksomhederne, men lige om lidt skal finde en meningsfuld erhvervspraktik til cirka 10.000 elever, så kræver det, at de trækker i arbejdstøjet og får et samarbejde i stand med langt flere virksomheder end de har i dag. Det er en stor opgave, hvor skolerne i Jylland har sikret sig en helt anden trædesten i forhold til at nå i mål med opgaven, siger Mikkel Haarder, DI, og uddyber:
- Det kræver mindst en nøgleperson, som har opgaven med at få det hele til at gå op i en højere enhed.
Jeg vil derfor opfordre alle kommuner til at udpege en erhvervsplaymaker. En som står for kontakten mellem skoler, virksomheder og elever, og som har det store overblik.
Ud over at finde nok praktikpladser, så ligger der også en vigtig opgave i at skabe gode rammer og forventningsafstemme, så både elever og virksomheder får en god oplevelse.
- Man kan ikke bare ringe om torsdagen og så regne med at en virksomhed kan tage imod en eller flere erhvervspraktikanter om mandagen. I nogle kommuner er det også nødvendigt at dele eleverne op, så alle ikke skal i erhvervspraktik de samme fem dage. Det giver i hvert fald virksomhederne mulighed for at tage imod flere elever, hvis erhvervspraktikken bliver spredt ud over året.
Dansk Industri har lavet en guide med anbefalinger til, hvordan man etablerer et godt samarbejde mellem de lokale virksomheder og skolerne.
- Obligatorisk erhvervspraktik er en fantastisk mulighed for at introducere eleverne til flere job- og karrieremuligheder frem mod, at de skal vælge, hvad der skal ske efter 9. eller 10. klasse. Det samarbejde som kommunerne og skolerne får med de lokale virksomheder er i høj grad med til at afgøre erhvervspraktikkens succes. Jeg håber derfor, at skolerne vil lade sig inspirere af vores anbefalinger og ikke mindst trække i arbejdstøjet og komme i gang med forberedelserne allerede nu, siger Mikkel Haarder, underdirektør for Forskning, Uddannelse og Mangfoldighed i DI.
Faktaboks:
Anbefalinger til kommunerne
• Hjælp især de ressourcesvage elever med at søge erhvervspraktik, så alle elever kommer i erhvervspraktik og får en god oplevelse, og sørg for at offentlige arbejdspladser også tilbyder erhvervspraktik.
• Ansæt mindst én erhvervsplaymaker til at koordinere den obligatoriske erhvervspraktik og andre ordninger som f.eks. juniormesterlæren, hvor eleven tilbringer en del af skoletiden på en virksomhed.
• Spred erhvervspraktikken ud over flere uger, så virksomhederne kan tage elever i erhvervspraktik løbende og flere elever få deres praktikønske opfyldt.
• Indled et tæt og tillidsfuldt skole-virksomhedssamarbejde om bl.a. erhvervspraktik. Og saml virksomhederne i netværk og gør praktikpladserne synlige for eleverne.
• Skab sammenhæng mellem erhvervspraktikken og den daglige undervisning både før og efter forløbene, så de unge kan bruge refleksionerne og erfaringerne, når de skal vælge uddannelse.
• Sørg for at teknologiforståelse udbydes som valgfag på alle folkeskoler, og at lærerne får den nødvendige efteruddannelse.
Nøgleord
Kontakter
Underdirektør for Forskning, Uddannelse og Mangfoldighed i DI Mikkel Haarder, telefon 25 77 91 61
DI’s Pressecenter, telefon 33 77 45 00
Vedhæftede filer
Links
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Dansk Industri glæder sig over betinget ejerskab af Københavns Lufthavn2.12.2024 12:10:53 CET | Pressemeddelelse
Aktiemajoriteten i Københavns Lufthavn kan nu komme på danske hænder. Finansministeriet og ATP har lavet en betinget købsaftale af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne A/S. Det kan få betydning for hele Danmark, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).
DI: Erhvervslivet er klar til at spille aktiv rolle i det danske beredskab2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener, at erhvervslivet herhjemme skal spille en central og vigtig rolle i det danske beredskab. På den baggrund går DI nu sammen med en række medlemsvirksomheder aktivt med i initiativet ”Virksomhedsberedskabet”, som virksomheden Falck har taget initiativ til, og som lanceres i dag.
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum