Rudersdal Kommune

Opdateret: Bred budgetaftale investerer i børn og unge

Del

Bemærk! Der er ændringer i den vedhæftede budgetaftale i forhold til den tidligere udsendte. Budgetaftale vedhæftet denne udsendelse er gældende.

Der er indgået en bred budgetaftale for 2025-28 mellem alle kommunalbestyrelsens partier i Rudersdal Kommune. Budgetaftalen tilfører yderligere midler til skolerne, socialområdet, ældreområdet, idrætsfaciliteter og vores bysamfund. Grundskylden reduceres, mens der i 2025 er aftalt en indkomstskattestigning på 0,16%. 

Der er indgået en bred aftale om Rudersdal Kommunes budget for 2025-2028. Aftalen er indgået mellem alle kommunalbestyrelsens partier: Det Konservative Folkeparti, Venstre, Socialdemokratiet, Lokallisten, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og løsgængeren Søren Hyldgaard.

Med aftalen tager partierne afsæt i kommunens solide likviditet og tager et fælles ansvar for Rudersdal Kommunes økonomi, drift og udvikling i en tid, hvor kommunen er udfordret af stigende udgifter til ældre, flere sårbare børn og unge og lavere skatteindtægter end forudsat.

Investering i børn og unge

Den altoverskyggende prioritet for budgetparterne har været at sikre et substantielt økonomisk løft af folkeskolerne i Rudersdal. Derfor er der i den nye budgetaftale afsat 11 millioner ekstra til folkeskolerne i Rudersdal allerede fra den 1. januar 2025. Midlerne skal bruges til at understøtte den nye tildelingsmodel, som Børne- og Skoleudvalget forventes at vedtage i oktober, og som skal træde i kraft 1. januar 2025.

Derudover er der med dette års budget tilført 40 mio. kr. til socialområdet, som kommer oveni et betydeligt løft fra sidste års budget, så børn, unge og voksne med særlige behov nu får den støtte, de har brug for.

Konstruktivt budgetsamarbejde

Borgmester Ann Sofie Orth glæder sig over et konstruktivt samarbejde om den nye budgetaftale gennem hele processen. Hun siger: ”Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi trods vanskelige vilkår har indgået en solid og forpligtende budgetaftale, der sikrer, at vi for tredje år i træk kan styrke skolernes økonomi, denne gang med et markant løft. Jeg glæder mig også over, at vi er enige om at arbejde for at styrke kommunens lokale fællesskaber ikke mindst for de ældre. Aftalen er indgået under vanskelige økonomiske betingelser. Derfor er det så meget desto mere glædeligt, at alle partier er med i budgetaftalen og tager ansvar. Det vidner om et velfungerende nærdemokrati. Tak for det til alle. Sidst men ikke mindst glæder jeg mig over, at vi fortsætter arbejdet med at effektivisere kommunens administration. Det er forudsætningen for at skabe overskud til fremtiden.”

Fokus på langsigtet bæredygtighed i kommunens økonomi

Kommunens administrative udgifter er nu under landsgennemsnittet, efter at kommunen de seneste år har reduceret udgifterne til administration seks gange så meget, som på landsplan. Med budgetaftalen investerer aftaleparterne i den fortsatte modernisering af forvaltningen, som understøttes af nye teknologiske løsninger. Med budgetaftalen frigør administrative besparelser og tværgående tiltag yderligere i alt 6,5 mio. kr. i 2025 stigende til 33,1 mio. kr. i 2028.

Grundet det faldende indtægtsgrundlag, hvor skatteindtægterne alene i 2025 netto er 36 mio. kr. lavere end forventet, og for at finansiere sidste del af den ekstraudgift som den nye udligningsordning har påført Rudersdal, har aftaleparterne besluttet at hæve skatten med 0,16 % i 2025. Dermed er mulighederne for skattestigninger for at finansiere

udligningsaftalen udnyttet for sidste gang. Til gengæld sænkes grundskyldspromillen med 0,1 i 2025 og yderligere 0,1 i 2026.

Initiativer til gavn for mange

Aftaleparterne er bl.a. enige om følgende:

Skoler og dagtilbud

  • Der afsættes 11 mio. kr. ekstra til folkeskolerne i Rudersdal, gældende fra 1. januar 2025 og frem, til at understøtte den nye tildelingsmodel, som Børne- og Skoleudvalget arbejder med på skoleområdet.
  • Der afsættes 300.000 kr. i varige årlige midler til at understøtte profilsatsninger på folkeskolerne.
  • Der skal oprettes et stærkt 10. klassetilbud fra skoleåret 2026/27. Der afsættes 363.000 kr. i 2026 og 514.000 kr. fra 2027 og frem.
  • Budgetpartierne beder forvaltningen om at prioritere 1 mio. kr. hurtigst muligt til udskiftning af ruder på Rude Skov Skole, afd. Sjælsø.
  • Som led i indsatsen for at vedligeholde kommunens daginstitutioner afsættes 550.000 kr. årligt fra 2025 og frem til en ekstra servicemedarbejder med fokus på daginstitutioner.

Unge og idræt

  • Ung i Rudersdals arbejde i Fløjen styrkes med 500.000 kr.
  • Støtten til Broen, som hjælper udsatte unge ind i meningsfulde fællesskaber, hæves med 100.000 kr. om året.
  • Idrætsområdet skal styrkes hvorfor der er afsat 1 mio. kr. til udskiftning af broanlægget i Holte Roklub, 1 mio. kr. til et nyt klubhus til Skjold Birkerød Fodbold og 5,5 mio. kr. så der kan ske lånoptag til padelbaner. Derudover ønsker parterne i videst muligt omfang at prioritere en fremrykning af etableringen af kunstgræs (kork) på stadionbanen på Rundforbi.

Ældre og socialområdet

  • De tre aktivitetscentre for ældre i hhv. Birkerød, Holte og Vedbæk opretholdes med et ønske om, at budgetparterne vil undersøge muligheden for en mere brugerstyret tilgang.
  • Der tilføres ca. 23 mio. kr. stigende til 54,5 mio. kr. til ældreområdet i løbet af budgetperioden til at dække forventede merudgifter på området, herunder nye boliger på Plejecenter Sjælsø.
  • Der tilføres 40 mio. kr. til socialområdet, som kommer oveni et betydeligt løft fra sidste års budget, så børn, unge og voksne med særlige behov nu får den støtte, de har brug for. Midlerne dækker forventede merudgifter på området.

Liv i lokalsamfundene

  • Budgetpartierne ønsker at fortsætte arbejdet med en helhedsplan for Birkerød, som inkluderer området ved gymnasiet over idrætscenteret til Hovedgaden, Mantzius og administrationsbygningen.
  • Arkitektur- og Byplanudvalget skal i 2025 arbejde videre med konkretiseringen af helhedsplanen for Holte, og hvordan området omkring Holte Midtpunkt og Holte Stationsvej kan styrkes.
  • Driften af Vedbæk Kulturhus understøttes med 250.000 kr. om året – i første omgang i perioden 2025-2027
  • Bylivspuljerne udvides på service- og anlæg til også at kunne omfatte lokale initiativer der fremmer etablering af biodiversitetsfællesskaber samt etablering af legepladser rundt om i kommunen.

Miljø, klima, anlæg og ejendomme

  • Klimahandlingsplanen styrkes med 1 mio. kr. i 2027 og 2 mio. kr. i 2028.
  • Der afsættes 200.000 kr. til udarbejdelsen af en ny arkitekturpolitik, som skal have fokus på bæredygtighed
  • Der reserveres 1,1 mio. kr. til støjreduktion.
  • Der afsættes 4 mio. kr. i 2025 og 5 mio. kr. i 2026 til anlægsinvesteringer, der skal realisere besparelser på den kommunale administration.
  • Verdensmålspuljen udvides med 100.000 kr. og rykkes til folkeoplysningsudvalget, som udvides med grønne foreninger.

Finansiering og skat

  • Budgetparterne er enige om at presset på servicerammen og ønsket om nye prioriteringer gør det nødvendigt at gennemføre en række tiltag fra besparelses- og omprioriteringskataloget, som tilsammen giver besparelser på 24 mio. kr. i 2025.
  • Modernisering af forvaltningen og andre administrative og tværgående effektiviseringstiltag frigør i alt 6,5 mio. kr. i 2025 stigende til 33,1 mio. kr. i 2028.
  • Der oprettes en innovations- og teknologipulje på 2 mio. kr. årligt til bl.a. at arbejde med brugen af kunstig intelligens i administrative opgaver.
  • Der afsættes en servicebuffer på 16 mio. kr. fra 2025 og frem og en anlægsbuffer på 10 mio. kroner om året i budgetperioden.
  • Indkomstskatten hæves med 0,16 % fra 2025 og frem for at modgå fald i indtægter og tab fra udligningsreformen.
  • Grundskyldspromillen sænkes med 0,1 i 2025 og yderligere 0,1 i 2026.

Udtalelser fra aftaleparterne:

Christoffer Buster Reinhardt, Det Konservative Folkeparti, siger: "Folkeskolen i Rudersdal har været underfinansieret i mange år. Derfor er det en vigtig prioritet for os konservative at fortsætte denne valgperiodes store investeringer i folkeskolen. Det gør vi med 11 mio. ekstra til skolerne hvert år. Vi er også glade for, at fortsætter arbejdet med at styrke idrætsfaciliteterne med HolteHal3, udskiftning af broanlægget i Holte Roklub, padel-baner, klubhus til Skjold Birkerød, og at vi arbejder videre med kunstgræs på Rundforbi Stadion. Det betyder meget for os, at vi bevarer aktivitetscentrene, som er gode og populære tilbud hos rigtig mange ældre. Og så sænker vi som lovet grundskylden - en konservativ mærkesag igennem mange år."

Jens Kloppenborg-Skrumsager, Venstre, siger: ”En genskabelse af robustheden i Rudersdals økonomi er vigtig for Venstre. Hvis vi fremover skal sikre skoler, børnehaver og ældrepleje af høj kvalitet, så skal en robust kassebeholdning i Rudersdal genskabes. Venstre gik ind i budgetforhandlingerne med det håb, at skatten kunne holdes i ro, det lykkedes desværre ikke. Men Venstre glæder sig over, sammen med den øvrige kommunalbestyrelse, at være med til at sikre skolerne en ny tildelingsmodel med ekstra 11 mio. kroner.  Det glæder også Venstre, at vores tre aktivitetscentre for vores ældre medborgere ikke blev berørt af besparelserne. Mere fokus på renere badevand i Øresund og et fast driftstilskud til Vedbæk Kulturhus er også højdepunkter i budgetforliget.”

Kristine Thrane, Socialdemokratiet, siger: ”Med de økonomiske rammer vi havde til rådighed, kunne vi desværre ikke opfylde alle vores ønsker. Men vi er glade for, at vi alligevel har formået at sikre et markant løft til både skolerne, børn, unge og voksne med særlige behov samt ældreområdet. Samtidig er vi meget tilfredse med, at den tidligere budgetforligskreds har ændret holdning og accepteret en skattestigning. Dette har forhindret de værste besparelser i at blive en realitet, samtidig med at likviditeten er blevet styrket. Derudover er vi glade for de mange nye initiativer, som understøtter lokale mødesteder og styrker fællesskaberne i kommunen.” 

Anne Christiansen, Lokallisten, siger: ”Lokallisten har haft fokus på børn og unge, og er meget glade for, at skolerne får et helt nødvendigt løft. Hertil kommer, at der allerede er indarbejdet flere midler til de sårbare børn. Vi er også tilfredse med, at det socialpædagogiske arbejde i Fløjen styrkes. Vi havde gerne set flere midler til daginstitutionerne ud over en enkelt servicemedarbejder. Besparelserne indebærer øgede brugerbetaling på en række områder, men de helt store ligger på det administrative område. Skattestigningen er en nødvendighed for at kompensere for den stigende udgift til udligning. Samlet finder vi det er en god aftale under de givne vilkår.”

Court Møller, Radikale Venstre, siger: ”Radikale Venstre er meget glade for det historiske løft af skoleområdet, som en enig kommunalbestyrelse står bag. Et årligt på 11 mio kr. til kommunens folkeskoler er et fantastisk resultat. Radikale Venstre har ved dette års budgetforhandlinger haft et meget vigtigt mål om at indfri børneløftet på skoleområdet, så skolerne i Rudersdal får langt bedre vilkår. Radikale Venstre er optaget af at tage ansvar for næste generation, og derfor er vi rigtig glade for det historiske løft af skoleområdet. Et samlet løft på 11 mio. kr. til skolerne er et fantastisk resultat, som vi er glade og stolte over at kunne præsentere. Vi glæder os også over at bylivsmidler nu giver mulighed for at støtte initiativer der fremmer biodiversitet. Og glæder os over den fortsatte fokus på kultur og fritidstilbud, ikke mindst for vores børn og unge som bør kunne finde meningsfyldte fællesskaber - både med Birkerød Helhedsplan, samt kulturhus i Vedbæk. Samt en øget social indsats bl.a. til BROEN i Rudersdal.”

Christoffer Emil Jexen, Enhedslisten, siger: ”Vi investerer i det gode børneliv, foreningslivets fællesskaber og løfter folkeskolernes økonomi mærkbart. Aftalen sikrer midler til vedligehold af Rude Skov Skole, og til at oprette et lokalt 10. klasses tilbud. Og vigtigt, så løftes socialområdet, så børn, unge og voksne kan få den støtte og hjælp de har behov for. Sidst, men ikke mindst, fastholdes tidsplanen for en cykelsti langs Hørsholm Kongevej, og der sættes turbo på for at stoppe overløb af urenset spildevand til vores søer, åer og Øresund.”

Dorte Kollerup Nørbo, SF, siger: SF glæder sig over, at alle partier i fællesskab har indgået en afbalanceret aftale for et udfordrende budget. SF er glad for, at det lykkedes at tilbageføre midler til klimahandlingsplanen, så det vigtige arbejde med forbedringer for klimaet kan fortsætte. Vi er også tilfredse med, at der er afsat penge til at se på reduktion af vejstøj fra motorvejen og ved legepladsen på Ravnsnæsvej. Det kan på sigt give mange børn og voksne en bedre livskvalitet. Det lykkedes også at bevare Verdensmålspuljen samt afsætte et mindre beløb til udformning af en bæredygtig arkitekturpolitik samt at sikre, at vi fremover optimerer brugen af lokaler til gavn for både klima, god anvendelse og økonomi. SF glæder sig også over, at partierne i fællesskab fik afsat endnu et betydeligt beløb til folkeskolerne og fik friholdt børne- og ungeområdet samt ældreområdet for nogle ubehagelige besparelser.”

Løsgænger Søren Hyldgaard siger: ”Jeg er tilfreds, men havde gerne set flere besparelser på serviceudgifterne for at skabe rum til innovation og effektiviseringer samt massive investeringer i forbedringen af vandmiljøet, indtil overløb af spildevand til søer, åer og Øresund er helt afskaffet. Heldigvis blev ejendomsskatten ikke rørt og det var afgørende for, at jeg kunne støtte op om aftalen. Med budgetaftalen lykkedes det at finde midler til en pulje, der skal styrke innovationen og effektiviteten i kommunen og reducere driftsudgifterne på sigt. Det er uholdbart, at vi ikke har tilstrækkelige midler til langsigtede investeringer. Jeg havde gerne set, at vi foretog en grundig analyse af mulighederne for samarbejde med andre kommuner, så vi kunne opnå serviceforbedringer og besparelsespotentiale gennem fælles løsninger."

Kontakter

Anne ChristiansenKommunalbestyrelsesmedlem

Økonomiudvalget, Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Vedbæk-udvalget

Tlf:+45 20 40 52 48achri@rudersdal.dk

Christoffer Buster ReinhardtKommunalbestyrelsesmedlem

Arkitektur- og Byplanudvalget, Økonomiudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Tlf:+45 51 26 99 26chrre@rudersdal.dk

Court MøllerKommunalbestyrelsesmedlem

Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Organisering-rekruttering-fastholdelsesudvalget

Tlf:+45 72 68 10 90court@rudersdal.dk

Kristine ThraneKommunalbestyrelsesmedlem

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Økonomiudvalget, Vedbæk-udvalget, Social- og Sundhedsudvalget

Tlf:+45 72 68 10 74krth@rudersdal.dk

Søren HyldgaardKommunalbestyrelsesmedlem

Arkitektur- og Byplanudvalget, Klima- og Miljøudvalget, Organisering-rekruttering-fastholdelsesudvalget

Tlf:+45 72 68 10 73sohyl@rudersdal.dk

Vedhæftede filer

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye