Virus spiller en afgørende rolle for en velfungerende jord
Virus inficerer alt fra bakterier over planter til dyr. De har derfor en kolossal rolle for jordens biodiversitet og dens evne til at omsætte næringsstoffer. Med det faktum har endnu ikke været ordentligt belyst, siger forskere fra Aarhus universitet, der har stået i spidsen af et større internationalt samarbejde, der for nyligt blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ’ Nature Microbiology’.

Jord består af et virvar af større og mindre partikler blandet op med gange og huller. I denne komplekse struktur opererer virus og kan inficere alle organismer. Og de konstante ændringer i jordes struktur, betyder også at effekten af virus hele tiden varierer.
De øverste 30 cm af vores jord indeholder 2,3 x 10 25 virus. Det er et astronomisk tal. En virus er mellem 30 og 80 nm stor. Tager man en gennemsnitslængde og lægger alle virus i de øverste 30 cm efter hinanden i én lang række, svarer det til cirka 16 millioner gange frem og tilbage fra jorden til månen.
Og selv om de er små – de virus – kan deres indflydelse være kolossal. Og netop virus’ indflydelse på livet i jorden trænger i høj grad til at blive belyst, understreger forskerne bag et stort internationalt samarbejde.
”Vi ved f.eks. at svampe er utrolig vigtige for at nedbryde komplekse organiske strukturer, som vi bl.a. finder i planter og dyr og at de er afgørende for hele den biologiske cyklus i økosystemet. Men vi ved ufatteligt lidt om, hvad interaktionen mellem virus og svampe betyder”, siger seniorforsker Christian Lønborg, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.
Christian Lønborg peger på at jordens biodiversitet og indhold af organisk kulstof har været aftagende gennem de sidste dekader pga. den intensive landbrugspraksis jorden rundt.
Det er derfor afgørende vigtigt at få klarlagt, hvilken rolle virus har for den komplekse samspil mellem alle organismer i jorden.
”Kan vi få en bedre forståelse for virus’ rolle og virke i jorden, kan vi forhåbentligt komme med anbefalinger, der kan sikre en bedre biodiversitet, ligesom vi bedre kan forudsige, hvordan vi øger jordens evne til at tilbageholde kulstof og til at sikre bæredygtige løsninger mod sygdomme i dyrkede afgrøder”, siger Christian Lønborg.
Det internationale forskerhold peger i deres arbejde på en række indsatsområder, der bør have større bevågenhed i fremtidens forskning. Med deres arbejde håber de at stimulere flere studie af virus’ indflydelse i jorden.
”Jord er helt afgørende for et sundt miljø og for menneskernes velbefindende og overlevelse. I det lys er det overraskende at vores viden om virus’s betydning i jorden er så ringe”, siger Christian Lønborg.
Yderligere oplysninger:
Christian Lønborg, seniorforsker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Mail: c.lonborg@ecos.au.dk; tlf.: 8715 8467
Læs den videnskabelige artikel her: https://www.nature.com/articles/s41564-024-01767-x
Nøgleord
Kontakter
Christian Lønborg, seniorforsker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Mail: c.lonborg@ecos.au.dk; tlf.: 8715 8467
Peter BondoAarhus Universitet
Tlf:+4522617949pbc@ecos.au.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
EU lukker foreløbig aftale om ny jordovervågningslov22.5.2025 14:38:20 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlere fra Europa-Parlamentet og Rådet er nået frem til en foreløbig aftale om en ny jordovervågningslov i EU, the Soil Monitoring Law. Aftalen har til formål at harmonisere vurderinger af jordbundens tilstand på tværs af medlemsstaterne og samtidig yde støtte til landmændene.
Markager og Bruus i Thunderdome om den Grønne Trepart og havet21.5.2025 13:16:27 CEST | Pressemeddelelse
Naturmødet i Hirtshals lægger på fredag scene til en debat om den Grønne Trepart og havet: Får havet det godt igen - og hvornår?
Beregningsværktøj bidrager til ny kvælstofregulering20.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nye kvælstofregulering i landbruget markerer et paradigmeskifte ved at basere reguleringen på landmændenes konkrete kvælstofudledning fremfor generelle krav. Et element i dette er en udvaskningsberegner for kvælstof ud af rodzonen, som tager højde for lokale forhold som jordtype, klima og sædskifte, hvilket gør reguleringen både mere fagligt korrekt og effektiv.
Historisk milepæl: Aarhus Universitet kan nu tildele doktorgrad i veterinærvidenskab15.5.2025 11:49:37 CEST | Pressemeddelelse
Det er en stor dag for veterinærvidenskaben i Danmark. Aarhus Universitet har netop opnået retten til at tildele doktorgraden i veterinærvidenskab – doctor medicinae veterinariae (dr.med.vet.). Dette markerer en milepæl for universitetet, der først etablerede sin veterinæruddannelse i 2024 - og nu, blot et år senere, kan uddele den højeste akademiske titel inden for faget.
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum