Innovationsfonden

Innovationsfonden offentliggør nye udvalg - styrker forskningsfaglig ekspertise inden for tech, sundhed, grøn omstilling og kvante

Del

Innovationsfonden har netop nedsat fire nye udvalg, der skal vurdere ansøgninger til fondens Grand Solutions-program, som investerer i ambitiøse forsknings- og innovationssamarbejder, der styrker Danmarks fremtidige konkurrencekraft og bæredygtighed.

Billede afkvinde, der skriver på en tavle
Fire nye udvalg skal vurdere ansøgninger til Innovationsfondens Grand Solutions-program. Stockfoto, Innovationsfonden

Innovationsfonden har netop nedsat fire nye udvalg, der skal vurdere ansøgninger til fondens Grand Solutions-program, som investerer i ambitiøse forsknings- og innovationssamarbejder, der styrker Danmarks fremtidige konkurrencekraft og bæredygtighed. Tidligere har fondens bestyrelse truffet de endelige afgørelser omkring investeringer i Grand Solutions-projekter, men nu overgår denne opgave til de fire nye ekspertudvalg.

De nye udvalg tæller blandt andet professorer og topforskere fra anerkendte forskningsinstitutioner fra flere europæiske lande, USA og Australien. Samtidig indgår impact-eksperter fra både det offentlige og private i Danmark med dyb kommerciel og samfundsmæssig erfaring. (se listen over udvalgsmedlemmerne her).

”Vi er utroligt glade for, at så tunge kapaciteter anser det for fagligt attraktivt at sidde i Innovationsfondens udvalg. I en tid med klima- og biodiversitetskrise, et presset sundhedsvæsen i mange lande, og generel mangel på innovations- arbejds- og konkurrencekraft i Europa er det afgørende at samle de bedste kræfter til at løse opgaverne på så afgørende områder for Danmark og Europa,” siger Søren Asp Mikkelsen, vicedirektør i Innovationsfonden og ansvarlig for Grand Solutions.

Baggrunden for at etablere de nye udvalg er blandt andet at sikre, at den nyeste viden inden for tech, kunstig intelligens, sundhed, grøn omstilling og kvanteteknologi er tilgængelig i forbindelse med beslutningerne om, hvilke projekter der skal støttes. Samtidig skal de nye udvalg sikre endnu større transparens omkring beslutningsprocesserne under behandlingen af typisk flere hundrede ansøgninger, som Grand Solutions-programmet modtager hvert år.

Med de nye Grand Solutions-udvalg opruster Innovationsfonden sine muligheder for at holde sig på forkant med en lang række forskningsfelter i rivende udvikling og for samtidig at sikre sig, at der bliver skabt samfundsmæssig impact på baggrund af de projekter, fonden investerer i. Derfor har Innovationsfonden valgt at trække endnu mere på eksterne eksperter og anerkendte forskere ude i verden.

”Vi ser frem til at samle alle udvalgene senere på året til den første runde bedømmelser, og fondens medarbejdere og ledelse glæder sig til et tæt samarbejde med de mange nye kapaciteter,” siger Søren Asp Mikkelsen.

Se de fire ekspertudvalg:

  • Udvalget for Grøn forskning, teknologi og innovation
  • Udvalget for Kvanteteknologi
  • Udvalget for Life Science, sundhed og velfærdsteknologi
  • Udvalget for Nye teknologier og kunstig intelligens

Læs mere om udvalgene, de nye forpersoner og se medlemmerne på fondens hjemmeside.

 

Om Innovationsfonden:

Innovationsfonden accelererer dansk forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed. Det gør fonden ved at investere i de forskere, virksomheder og iværksættere, der skaber værdi, arbejdspladser og løser politisk prioriterede samfundsudfordringer. Fonden udmønter årligt omkring 1,8 milliarder kroner til forsknings- og innovationsprojekter.

 

Innovationsfondens investeringer og fokusområder:

    • Innovationsfonden oplever stor interesse for at søge fondens programmer, ikke mindst fra det kvante-teknologiske område, hvor fonden i 2024 på det nationale kvante-program modtog ansøgninger for over 1 milliard kroner. Historisk har fonden støttet området med 371 millioner kroner, og fra 2023 er der øremærket over 100 millioner kroner om året til området. Det er fondens erfaring, at kritisk teknologi, hvor de kommercielle muligheder er i den spæde opstart, kræver tunge forskningsmæssige kompetencer i udvalgene, til at vurdere et projekts fremtidige potentiale.

    • Det samme gælder for kunstig intelligens, en af fremtidens kerneteknologier for blandt andet den grønne omstilling, hvor store mængder data skal analyseres og bedre løsninger skal findes for energiforbrug, maksimal udnyttelse af vedvarende energikilder, optimering af transportsektoren, klimaovervågning og forsyningskæder med videre. Her har Innovationsfonden siden 2014 investeret cirka 1,6 milliarder kroner, og også på dette område er der brug for stærke kompetencer, til at kunne udvælge de projekter der evner at udnytte den nye teknologi bedst til gavn for Danmark og Europa.

    • Inden for forsvar og sikkerhed sker store udviklinger, ikke mindst inden for droner og cyberteknologier. Projekter med mulighed for dual use på både det civile og militære område, bliver i stigende grad vigtige for Danmark og Europas sikkerhed. Innovationsfonden har investeret store summer i begge områder, ikke mindst i en dansk-funderet drone-kapacitet, med 380 millioner kroner til området siden 2015 og med cirka 200 millioner kroner til cyberteknologi, heraf 73 millioner kroner alene i 2023.

    • Helt centralt står dog det grønne område - med klimaudfordringerne som en af de helt store, politisk prioriterede samfundsudfordringer. Udfordringerne er komplekse og tit tværfaglige, og det kræver både stor forskningsmæssig- såvel som impact-mæssig forståelse for at kunne udvælge de bedste projekter. Innovationsfonden har alene i årene 2021-2023 udmøntet 3,3 milliarder kroner til det grønne område.    

        

    Se flere eksempler på fondens investeringer her:

    Kontakter

    Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

    Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

    Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

    Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

    Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre.

    VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

    Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

    I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

    Besøg vores nyhedsrum
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye