Miljøministeren skyder med skarpt mod toppen af dansk landbrug
”Uforsvarligt og uetisk” kalder miljøminister Magnus Heunicke de landbrugsaktiviteter, som næstformanden i Landbrug & Fødevarer lægger navn og ryg til. Den skrappe kritik fremgår af en pressemeddelelse fra ministeren, hvor han personligt slår til lyd for et EU-forbud mod eksporten af forbudte sprøjtemidler

En række farlige sprøjtemidler, det er forbudt at anvende i EU, kan fortsat produceres i og eksporteres fra Danmark, når bare det sker til lande uden for EU. Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil nu arbejde for at stoppe eksporten, selvom det vil ramme danske virksomheder. Blandt dem er Dansk Landbrugs Frøselskab (DLF) i Holeby på Lolland.
Ministeren begrunder sit initiativ med en usædvanlig skrap erklæring den 23. september 2024:
”Vi har en politisk og moralsk forpligtigelse til at beskytte menneskers sundhed og miljøet ikke bare i vores eget land og kontinent, men globalt. Det er paradoksalt, at vi har et EU-forbud mod en række farlige sprøjtemidler, men vi fortsat tillader eksport af de samme kemikalier til lande uden for EU. Det kan ikke udelukkes at produktionen af de farlige sprøjtemidler også kan have konsekvenser for europæisk natur og vandmiljø, men først og fremmest skal vi ikke bidrage til, at mennesker og miljøet i lande uden for EU udsættes for farlige stoffer, som vi ikke vil tillade her. Det er uforsvarligt og uetisk. Derfor mener jeg, at vi skal have en sat en stopper for eksporten.”
Ministeren kan næppe være uvidende om, at kritikken retter sig mod en af dansk landbrugs topfigurer, gårdejer Christian Høegh-Andersen, der er næstformand i lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer. Udover at være nummer 2-topmand i dansk landbrug er gårdejer Christian Høegh-Andersen også vicepræsident i den europæiske landmandssammenslutning CopaCogeca, og han er bestyrelsesformand i milliardvirksomheden Dansk Landbrugs Frøselskab (DLF).
Da DLF er den eneste danske eksportør af såsæd, der er bejdset med forbudte sprøjtegifte, så er det Høegh-Andersens holdning, Heunicke kalder ”uforsvarligt og uetisk”. Af samme grund er det også Høegh-Andersen, som miljøministeren mener, har en ”politisk og moralsk forpligtigelse til at beskytte menneskers sundhed og miljøet ikke bare i vores eget land og kontinent, men globalt.”
Redaktionen har kontaktet og bedt om kommentarer til miljøministerens kritik fra DLF-bestyrelsesformand og gårdejer Christian Høegh-Andersen, Luenhøj, Nykøbing F. og hans DLF-næstformand svineproducent Martin Mogensen, Go-Gris I/S, Gedved. Ingen af de to er vendt tilbage.
Milliardforretning
Det er DLF i Holeby på Lolland, der hidtil har udnytter en kattelem i EU-lovgivningen til at benytte forbudte sprøjtegifte. Indtil februar 2023 har Miljøstyrelsen hvert år givet dispensation til roe-frø bejdset med imidaclorid til eksport.
Imidaclorid er et neonikotinoid, der blev forbudt i 2019 i hele EU på grund af sin ekstreme giftighed, men DLF fik i al stilhed dispensation fra Miljøstyrelsen til at anvende giften, dog udelukkende til eksport. I 2024 har DLF ansøgt om tilladelse til at anvende to andre forbudte sprøjtegifte til eksportvarer ud af EU.
DLF ejes af ca. 2300 danske landmænd, der avler frø, og med en markedsandel på omkring 50 pct. i Europa og 25 pct. på verdensplan er det et af verdens førende firmaer på området.
Økonomisk er der tale om en særdeles velkonsolideret virksomhed, der omsætter for mere en 8 milliarder kroner om året, og som efter høsten 2021 i gennemsnit leverede en rekordhøj frøafregning på 18.000 pr. hektar til selskabets frøavlere. I regnskabsåret 2021/22 landede driftsresultatet på 713 millioner og nettoresultatet på 545 millioner kroner.
Trods inflation og en lavere afsætning kom den globale frøvirksomhed alligevel ud af regnskabsåret 2022/23 med endnu en rekordomsætning. Den blev opgjort til 8,756 milliarder kroner, mens driftsresultatet landede på 522 millioner kroner, og DLFs nettoresultat endte på 334 millioner kroner.
Det er åbenlyst ikke af økonomiske grunde, at landbrugets virksomhed anvender de ”uetiske og uforsvarlige” sprøjtegifte.
Heunickes plan
Miljøminister Magnus Heunicke vil rejse spørgsmålet om eksporten af forbudte sprøjtemidler på næste miljørådsmøde i EU den 14. oktober 2024. Her vil han understrege behovet for, at Kommissionen kommer med et forslag til et fælles EU-forbud. Mere konkret hvad der skal gøres, oplyser ministeren ikke noget om.
Ifølge DR P1 Morgen rejste daværende miljøminister Lea Wermelin (S) samme spørgsmål i EU i 2020, men uden resultater. Dog har både Belgien og Frankrig siden da indført nationale forbud mod denne eksport.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder


Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum