Tigeren er vendt tilbage til Kasakhstan efter 70 års uddøen
For første gang er vilde tigere blevet genintroduceret i et land, hvor de ellers er uddøde. Det er WWF, der sammen med Kasakhstans myndigheder står bag det omfattende naturgenopretningsprojekt.
Det er mere end 70 år siden, at tigerne uddøde i Kasakhstan, men nu er verdens største kattedyr vendt tilbage. Fredag den 20. september blev to amurtigere sluppet fri i naturområdet Ile-Balkhash som de første tigere i det, der skal blive en helt ny bestand i landet.
WWF står sammen med myndighederne i Kasakhstan bag projektet, der er det eneste af sin art i verden. Aldrig før er vilde tigere blevet genintroduceret i et område, hvor de ellers er uddøde.
”Tigeren er et truet dyr, som stort set er blevet udryddet, fordi deres levesteder er forsvundet og samtidig bogstavelig talt har været jaget vildt i hele Asien. Derfor er det så fantastisk, at vi er lykkedes med at genoprette natur og levesteder for tigeren, så den kan vende tilbage til Kasakhstan,” siger WWF Verdensnaturfondens miljøfaglige direktør Jacob Fjalland.
Genintroduktionen af tigere i Kasakhstans natur er den foreløbige kulmination på et årelangt samarbejde mellem WWF og landets myndigheder om at genoprette naturområdet Ile-Balkhash, der strækker sig over mere end 400.000 hektar. Som en del af indsatsen er truede arter som bukharahjorten og transkaspisk vildæsel blevet sat ud og udgør i dag levedygtige bestande. Til sammen skaber det levesteder og fødegrundlag for tigeren og dermed optimale betingelser for, at bestanden kan udvikle sig.
Det er målet, at der i 2035 er mindst 50 tigere i Kasakhstans natur.
Tigeren er i fremgang
For et enkelt århundrede siden fandtes flere end 100.000 tigere i naturen. På få årtier blev arten reduceret til blot 3.200 i 2010, og dens oprindelige udbredelsesområde indsnævret med hele 95 procent.
I dag er tigeren heldigvis i fremgang, og der lever knap 6.000 tigere primært i det sydøstlige Asien og Indien. På nær i Indien, hvor mere end halvdelen af tigerne lever, er de øvrige bestande små og sårbare, og derfor er udbredelsen af tigeren til flere områder et vigtigt skridt til at genoprette arten, forklarer Jacob Fjalland.
”Tigeren er stadig truet af særligt krybskytteri og tab af levesteder. Derfor skal vi genoprette og beskytte store naturområder, hvor tigeren kan leve i fred for os mennesker. Det kommer ikke bare tigeren til gode, men også en lang række andre arter og lokalbefolkningen, som er dybt engageret i projektet.”
WWF er blandt initiativtagerne til Global Tigers Initiative, der siden 2008 har koordineret indsatsen for at beskytte tigeren.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rev udgjort af truede arter kan bane vejen for mere liv i havet12.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nordsøregionen var engang fyldt af biogene rev, men i takt med at intensiv udnyttelse har forværret havmiljøet, er også de fleste af de oprindelige biogene rev forsvundet. Derfor vil WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sætte et rev fyldt med hestemuslinger og oprindelige østers ud og har netop valgt Hirsholmene tæt på Frederikshavn som lokation.
Ny rapport: Den private sektor er altafgørende for at nå globale biodiversitetsmål3.12.2024 12:29:38 CET | Pressemeddelelse
Mens tabet af biodiversitet er på et kritisk niveau, slår ny rapport fra svenske Milkywire og WWF Verdensnaturfonden fast, at vi ikke kan nå de globale biodiversitetsmål uden en stor indsats fra virksomheder. Rapporten fremhæver til inspiration Klarna og VELUX Gruppen, der begge investerer i natur- og biodiversitetsprojekter uden for deres egen produktion og værdikæde.
Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov3.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.
Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet27.11.2024 07:19:18 CET | Pressemeddelelse
Biodiversiteten i Københavns Havn får endnu et løft af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der sammen har etableret det største stenrev i havnen. Overborgmester Lars Weiss (S) lagde den sidste sten på revet tirsdag den 26. november.
Plastik er én af naturens største trusler: Det skal ny global aftale stoppe25.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
I dag begynder sidste runde forhandlinger af verdens første globale plastikaftale. Danmark arbejder for en ambitiøs og bindende aftale, og det er helt afgørende, hvis vi skal bekæmpe plastikforurening i naturen, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede under forhandlingerne i Sydkorea.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum