Finans Danmark

Høringssvar - bekendtgørelse om visse skattebegunstigede opsparingsformer i pengeinstitutter

Del

Finans Danmark har afgivet høringssvar til Finanstilsynet.

Udkastet til Finanstilsynets bekendtgørelse medfører en markant lempelse af regler for placering af rate- og kapitalpensioner i unoterede kapitalandele, hvor konsekvenser er en større risiko for kunder og relativt højere administrationsomkostninger. Der er således et behov for at afveje målsætninger om vilkår for investeringer i unoterede kapitalandele overfor hensyn til at sikre en tilstrækkelig investorbeskyttelse.           

Vi foreslår tilsvarende lempelse af 20% reglen for investering i børsnoterede aktier i bekendtgørelsens § 26, så det bliver muligt at investere op til 25% af de første 2 mio. kr. i ét børsnoteret selskab, mens opsparing over 2 mio. kr. må investeres frit uden grænser – ligesom investering i et unoteret selskab.

Det er endvidere Finans Danmarks vurdering, at pengeinstitutter i højere grad end i dag kan støde på problemer med at afregne PAL-skat på kundens vegne, hvis den relative andel af pensionsformuen som er investeret i illikvide aktier, stiger mærkbart, idet disse aktier i sagens natur kan være vanskelige at omsætte til kontanter (til betaling af PAL-skat) hurtigt. Af samme årsag forekommer det hyppigt, at kunder ønsker, at de unoterede aktier skal være de sidste, der sælges, hvilket både forværrer likviditeten og forøger investeringsrisikoen.

Vi bemærker også, at den foreslåede nedsættelse af grænsen for, hvor meget der som minimum skal investeres i hvert unoteret selskab fra 100.000 kr. til 50.000 kr. (§ 23, stk. 4, nr. 1), vil medføre relativt højere omkostninger for kunderne. Det skyldes, at administrationsomkostninger for pensionsforvaltere per unoteret selskab i porteføljen ikke nedbringes parallelt.   

Vi understreger, at det er afgørende, at udkastet til ændring af bekendtgørelsen ses i sammenhæng med en gennemgang af regelgrundlaget, herunder pensionsbeskatningsloven § 12 og administrationen heraf, så der sikres konsistens mellem myndigheders (Finanstilsynets og Skatteministeriets) krav til placeringer af unoterede aktier. Det gælder pensionsbeskatningslovens § 12, stk. 1 angående andele, der kan placeres i unoterede kapitalandele. Konsistensen skal således gælde, uanset om der er tale om placeringer i danske eller udenlandske pensionsordninger.  Der vil tilsvarende blive behov for at justere pensionsbeskatningslovens § 30 B, stk. 3 og begrænse beholdningen af unoterede aktier/anparter samt K/S i ratepensioner, efter at udbetalingsforløbet er påbegyndt.   

Høringssvaret indeholder endvidere en række specifikke forslag.

Læs høringssvar (finansdanmark.dk)

Nøgleord

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye