Regionerne prioriterer det nære sundhedsvæsen i budgetaftaler for 2025
I budgetaftalerne for 2025 investerer regionerne i at styrke behandlingen tættere på borgernes hjem, herunder at sikre bedre lægedækning. De regionale budgetaftaler prioriterer desuden penge til stigende medicinudgifter og fortsat høj aktivitet på hospitalerne.
Alle regioner har i budgetterne for 2025 prioriteret penge til at styrke det nære sundhedsvæsen, herunder investeringer i almen praksis.
Samlet er der i regionernes budgetaftaler afsat 400 mio. til det nære sundhedsvæsen, heraf godt 300 mio. til almen- og speciallægepraksis, mens resten er øremærket øvrige initiativer for blandt andet at styrke lægedækningen samt til en række initiativer, som skal rykke sundhedstilbud og behandling tættere på borgerne.
I forbindelse med regionernes økonomiaftale for 2025 valgte regionerne at reservere 100 mio. kroner til en ulighedspulje, som blev fordelt med 53 mio. kr. til Region Sjælland og 47 mio. kr. til Region Nordjylland. Med budgetterne er pengene fra puljen prioriteret til bl.a. at understøtte bedre lægedækning i yderområderne.
Stigende udgifter til medicin
De senere år har stigende medicinudgifter været en udfordring for sundhedsvæsenets samlede økonomi, særligt på baggrund af en meget stor stigning i udgifterne til tilskudsmedicin.
Igen i 2025 forventer regionerne en vækst i udgifterne til medicin som især skyldes nye dyre lægemidler på sygehusene.
Samlet set prioriterer regionerne en større andel af budgetterne til den skønnede vækst i medicinudgifter på mere end 800 mio. kr. i 2025.
Fortsat fokus på høj aktivitet og robuste hospitaler
Regionerne er lykkedes med at forkorte ventetiden til behandling betragteligt i løbet af 2024, til trods for at antallet af patienter i sundhedsvæsenet fortsat er stigende. I forbindelse med økonomiaftalen fik regionerne 600 mio. til at dække den ekstraordinært store stigning i medicinudgifter og sikre, at det ikke blev nødvendigt at bremse op.
Det samlede antal operationer og behandlinger har i første halvdel af 2024 været på højere niveau end tidligere år, og pengene har været medvirkende til at sikre fortsat høj aktivitet på hospitalsafdelingerne.
Igen i 2025 prioriterer regionerne midler til at sikre et robust hospitalsvæsen og en fortsat høj aktivitet. Det indebærer både midler til aktivitet på hospitalerne, til videreuddannelse af flere læger og til at styrke digitaliseringen af sundhedsvæsenet, herunder også drift, service og vedligeholdelse af eksisterende IT-systemer.
Læs mere om regionernes respektive budgetforlig:
Region Nordjylland:Budgettet klar i regionen: Politikere styrker patient-behandling og nedbringer ventelister
Region Midtjylland: Region Midtjylland styrker hospitalerne og flytter behandling tættere på patienten
Region Syddanmark: Bredt flertal står bag robust 2025-budget i Region Syddanmark
Region Sjælland: Massive investeringer skal bekæmpe ulighed i sundhed
Region Hovedstaden: Penge til psykiatrien: Patienter og medarbejdere skal sikres tryghed
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Den kollektive transport kan lære af skånsk succes3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere for danskerne at tage bus og tog, og Danske Regioner er klar til at lære af gode svenske resultater. Forskere har analyseret Region Skånes succes med at udvikle den kollektive transport og peger på en række punkter, hvor Danmark kan drage nytte af den skånske model.
Ny aftale flytter ordningen for utilsigtede hændelser fra staten til regionerne2.10.2024 10:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersoner sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne.
Nu får ufrivilligt barnløse bedre hjælp til at blive gravide30.9.2024 14:16:23 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. oktober 2024 udvider regionerne muligheden for fertilitetsbehandling og tilbyder kvinder og par op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. Det udvidede tilbud sker på baggrund af en aftale indgået mellem regeringen og Danske Regioner om at styrke fertilitetsbehandlingen.
Danske Regioner om sundhedsreform: En god dag for danskerne18.9.2024 10:22:54 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner roser store dele af regeringens sundhedsudspil. Det bidrager til mere sammenhæng for den enkelte patient, og almen praksis styrkes.
Stort fald i ventetider til behandling16.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den gennemsnitlige ventetid til behandling er faldet til 40 dage i 2. kvartal 2024. Ventetiden er nu på sit laveste niveau siden 2021.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum