Det Kongelige Teater

Er det synd for menneskene?

Del

Anna Balslev iscenesætter Strindbergs eksistentielle klassiker Et drømmespil, som spørger: Kan man blive ved med at finde håb, når verden er ude af kurs?

Asta Kamma August. Foto: Klaus Vedfeldt
Asta Kamma August. Foto: Klaus Vedfeldt

”Alt kan ske, alt er muligt og sandsynligt,” skrev August Strindberg i prologen til Et drømmespil. Det er også tilfældet i Det Kongelige Teaters husinstruktør Anna Balslevs iscenesættelse af den surrealistiske og sanselige klassiker, som har premiere d. 27. september i Skuespilhuset.

Gudedatteren Agnes, spillet af Asta Kamma August, sendes ned på jorden, for hun er nysgerrig på, hvordan menneskene har det. I mødet med forskellige mennesker undrer hun sig over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad meningen er med livet, når vi forsøger at finde glæde og kærlighed og hver gang får det dobbelte i sorg.

Agnes konstaterer igen og igen, at det er synd for menneskene i stykkets ikoniske replik, men det udsagn sætter Anna Balslev spørgsmålstegn ved:

Et drømmespil sætter et spejl op for, hvad det vil sige at være menneske og viser, hvor absurd livet er. I vores samtid er vi nærmest besatte af at være lykkelige, og Et drømmespil afslører, hvor sjældent vi er det. Det er vores lod som mennesker, og det er okay. Det er hårdt arbejde at være menneske, men det er i bestræbelserne på at blive lykkelig, den menneskelige lykke findes. I alt det hårde, i alle vores anstrengelser, ligger den egentlige mening. Det er i længslen efter kærligheden, den reneste forestilling om kærlighed findes.”

De medvirkende i Et drømmespil repræsenterer forskellige fagligheder og kroppe med skuespillere, inklusiv skuespiller Mikkel Lund som sidder i kørestol, sangeren Marie Kildebæk (forsanger i Yör) og to balletdansere, Maria Kochetkova og Sebastian Kloborg, som også er forestillings koreograf.  

”Meget ved at være menneske handler om kroppen. Jeg arbejder meget med ånd over for krop som et dilemma. Det optager mig, da jeg selv har muskelsvind. Jeg vil gerne vise udfordringen i at have en kropslig omstændighed. Vi har vilje, sjælelighed og åndelighed, der er større, og som gerne vil række videre end vores krops begrænsninger. Det dilemma synes jeg bedst, vi formidler gennem at have et meget diverst cast, der kan markant forskellige ting med deres kroppe. På den måde viser vi både styrken i den sårbare krop, og det sårbare i den stærke krop,” siger Anna Balslev.

Et forstørrelsesglas på virkeligheden

Strindberg skrev Et drømmespil midt i en ægteskabelig krise, og derfor er livet i stykket hele tiden i fare for at blive et mareridt, som Strindbergs eget liv. Omstændighederne er absurde og på samme tid genkendelige – for vi drømmer aldrig noget, vi ikke kender. Scenograf og kostumedesigner Laura Løwe har arbejdet med en æstetik, hun kalder magisk socialrealisme og "som at bevæge sig i en kommunalt ansats underbevidsthed".

”Agnes observerer verden, og jeg håber, at publikum efter at have set Et drømmespil vil begynde at se på sig selv og andre på en ny og mere opmærksom måde – at de vil betragte livets små ritualer med en større bevidsthed. At forestillingen kan fungere som et forstørrelsesglas på virkeligheden, at den kan få folk til at se deres hverdag med nye øjne – på en sjov, men samtidig eksistentiel måde,” siger Laura Løwe.

Et drømmespil spiller på Store Scene i Skuespilhuset fra d. 27. september - 12. November 2024.

Læs mere om forestillingen HER

Download pressebilleder HER

Holdet bag:
Dramatiker: August Strindberg
Iscenesættelse og bearbejdelse: Anna Balslev
Komponist: Viktor Dahl
Scenografi og kostumedesign: Laura Løwe
Koreografi: Sebastian Kloborg
Lysdesign: Jonas Bøgh
Lyddesign: Janus Jensen
Oversættelse: Benny Andersen

Medvirkende:
Gudatteren Agnes: Asta Kamma August
Advokaten: Mikkel Arndt
Officeren: Simon Kongsted
Digteren: Christine Albeck Børge
Vagten/ Karantænemesteren/ Arbejder: Mikkel Lund
Glarmesteren/ Plakatmanden/ Lærerinden/ Arbejder: Ena Spottag:
Grimme Edith: Marie Kildebæk
Han: Sebastian Kloborg
Victoria/ Hun/ politibetjent: Maria Kochetkova

Kontakter

Billeder

Foto: Klaus Vedfeldt
Download
Foto: Klaus Vedfeldt
Download
Foto: Klaus Vedfeldt
Download
Foto: Klaus Vedfeldt
Download

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye