En flydende blomsterhave sætter spot på biodiversitet i Københavns Havn
Lokale skoleelever var tirsdag med til at søsætte en have fuld af hjemmehørende arter i Københavns Havn. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn står bag det flydende økosystem, der skal skabe forbindelse mellem livet over og under vand.
I Københavns Havn vokser ålegræsset livligt, talrige fiskearter lever her, og langs kajkanten udgør særlige fiskebørnehaver skjule- og levesteder til mindre fisk.
Biodiversiteten blomstrer med andre ord i havnen, men det er ikke til at se med det blotte øje. Derfor skal en 44 kvadratmeter stort flydende have minde københavnerne om, at naturen findes både over og under vand.
Det er WWF Verdensnaturfonden, der sammen med By & Havn står bag den blomstrende flåde, som tirsdag den 17. september blev søsat ved Frederiksholmsløbet i København med hjælp fra både lokale skoleelever og lokalpolitikeren Astrid Aller (SF).
”Der er allerede meget liv i Københavns Havn, men med det flydende økosystem skaber vi en oase for livet både over og under vand. Vores arter – hvad enten det er sommerfugle eller fisk – har brug for hjælp, fordi vi i Danmark har alt for lidt natur. Derfor ønsker vi med den flydende have at gøre opmærksom på, at selv små håndsrækninger til naturen gør en forskel,” siger Henrike Semmler Le, der er seniorrådgiver for hav i WWF Verdensnaturfonden.
Formålet med haverne er at skabe små åndehuller på og i vand. Foruden de hjemmehørende arter, der plantes på haverne, vil der også være muslingereb under overfladen, som filtrerer vandet og dermed bidrager til et renere havnemiljø.
"Københavns havn er fuld af menneskeliv, men dyrene og planterne kunne bruge en ekstra håndsrækning. Den flydende have er et fantastisk bud på noget, der både hjælper biodiversiteten og får vores havn til at blive smukkere og grønnere. I SF glæder vi os til flere af den slags, og arbejder også for at havnen skal have små øer man kan sejle eller svømme til, så havnen bliver endnu bedre," siger Astrid Aller.
En lille hånd til biodiversiteten
Elever fra Skolen i Sydhavnen hjalp torsdag til med at plante hjemmehørende arter som kattehale, strandasters og mjødurt, der trives godt i saltholdigt omgivelser på den flydende have. Her fik eleverne samtidig mulighed for at lære mere om biodiversitet og dansk natur både på land og i vand.
”Naturen i Københavns Havn er mangfoldig, og havnen spiller en vigtig rolle i københavnernes hverdag og for turismen i byen. Med de flydende haver giver vi en lille hjælp til biodiversiteten i havnen og bringer samtidig naturen op til overfladen, så vi bliver mindet om, at natur både findes på land og i vand,” siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.
Den flydende have er den første af sin slags i Københavns Havn, men bestemt ikke den sidste. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn vil nemlig over tid etableres flere flydende haver i havnen.
Siden 2020 har de haft et partnerskab om at skabe bedre betingelser for biodiversiteten i Københavns Havn. Parterne har blandt andet etableret flere end 100 fiskebørnehaver og gjort Københavns Havn til verdens første ålerefugium.
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rev udgjort af truede arter kan bane vejen for mere liv i havet12.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nordsøregionen var engang fyldt af biogene rev, men i takt med at intensiv udnyttelse har forværret havmiljøet, er også de fleste af de oprindelige biogene rev forsvundet. Derfor vil WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sætte et rev fyldt med hestemuslinger og oprindelige østers ud og har netop valgt Hirsholmene tæt på Frederikshavn som lokation.
Ny rapport: Den private sektor er altafgørende for at nå globale biodiversitetsmål3.12.2024 12:29:38 CET | Pressemeddelelse
Mens tabet af biodiversitet er på et kritisk niveau, slår ny rapport fra svenske Milkywire og WWF Verdensnaturfonden fast, at vi ikke kan nå de globale biodiversitetsmål uden en stor indsats fra virksomheder. Rapporten fremhæver til inspiration Klarna og VELUX Gruppen, der begge investerer i natur- og biodiversitetsprojekter uden for deres egen produktion og værdikæde.
Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov3.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.
Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet27.11.2024 07:19:18 CET | Pressemeddelelse
Biodiversiteten i Københavns Havn får endnu et løft af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der sammen har etableret det største stenrev i havnen. Overborgmester Lars Weiss (S) lagde den sidste sten på revet tirsdag den 26. november.
Plastik er én af naturens største trusler: Det skal ny global aftale stoppe25.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
I dag begynder sidste runde forhandlinger af verdens første globale plastikaftale. Danmark arbejder for en ambitiøs og bindende aftale, og det er helt afgørende, hvis vi skal bekæmpe plastikforurening i naturen, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede under forhandlingerne i Sydkorea.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum