Cepos

CEPOS: Fastfrysning af pensionsalderen på 70 år vil koste 85 milliarder kroner årligt

Del

En fastfrysning af pensionsalderen på 70 år vil koste statskassen 85 milliarder kroner årligt, viser ny beregning fra CEPOS. For det beløb kan man letten skatten for over 50.000 kr. årligt for en arbejderfamilie

Jørgen Sloth
Jørgen Sloth Foto: Jakob Melgaard

Hvis pensionsalderen fastfryses på 70 år i stedet for at stige som planlagt, kan det udløse italienske tilstande for den danske statskasse. Det vil nemlig fremover koste de offentlige finanser 85 milliarder kroner årligt, hvis det bliver til virkelighed. Det er mere end 30 milliarder kroner dyrere end hidtil vurderet. Det fremgår af en ny fremskrivning fra Finansministeriet.

For 85 milliarder kroner kunne man ansætte 136.000 pædagoger eller lette skatten for en gennemsnitlig arbejderfamilie for 51.700 kroner årligt, viser beregninger fra CEPOS.

“De sunde danske offentlige finanser risikerer at blive lige så usunde som Italiens, hvis pensionsalderen fastfryses på 70 år. Danmark vil gå fra at have supersunde offentlige finanser til at have hamrende usunde offentlige finanser,” siger Jørgen Sloth, seniorøkonom i CEPOS.

Han efterlyser en klar plan fra de partier, der vil opsige ’Velfærdsaftalen’ fra 2006.

“Flere partier, herunder S og SF, har ikke lagt sig fast på en konkret model. De partier, der ikke vil stå ved den nuværende indeksering af pensionsalderen, må fremlægge deres plan, så vi kan se, hvad det koster. Og hvordan det skal finansieres. Og nu har vi fået et nyt og dyrere prisskilt på, hvad en fastfrysning af pensionsalderen på 70 år koster,” siger Jørgen Sloth, seniorøkonom i CEPOS.

De 85 milliarder kroner er opgjort ved den såkaldte finanspolitiske holdbarhedsindikator. Finansministeriets nye fremskrivning viser, at de offentlige finanser i dag er overholdbare med 41 milliarder kroner. Det betyder i princippet, at politikerne kan lette skatten eller øge de offentlige udgifter med 41 milliarder kroner permanent fra i dag. Samtidig med at der fortsat vil være skatteindtægter fremover til at finansiere de offentlige udgifter.

Hvis pensionsalderen fastfryses på 70 år, vil de offentlige finanser vise et minus på 44 milliarder kroner målt på holdbarheden. Dvs. effekten af forslaget om en fastfrysning på 70 år er 85 milliarder kroner årligt.

Jørgen Sloth kan kontaktes på 61 66 27 98 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Mere centralisering og gæld i EU er farligt for Danmark9.9.2024 19:13:40 CEST | Pressemeddelelse

Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA. "Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen. “idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye