Sprogø forvandles: Ny ø til sårbare fugle

Del

Med en helt ny ø og en række faunapassager vil Sund & Bælt skabe endnu bedre betingelser for fuglelivet på Sprogø.

Anlæggelsen af en 1000 kvm stor ø til gavn for splitternen er i fuld gang på tippen af Sprogø.
Anlæggelsen af en 1000 kvm stor ø til gavn for splitternen er i fuld gang på tippen af Sprogø. Sund & Bælt

Sprogø er ikke bare midtpunkt i Storebæltsforbindelsen. Det er også et vigtigt leve- og ynglested for flere af Danmarks truede dyrearter. For at give dem endnu bedre levevilkår går Sund & Bælt nu i gang med at etablere en helt ny ø på tippen af Sprogø, der sammen med tre nye faunapassager vil skabe endnu bedre ynglebetingelser for en række fuglearter som hættemågen, den truede edderfugl og splitternen.

Netop splitternen har været i kraftig stigning på Sprogø siden slutningen af 00’erne, men de seneste fugleoptællinger viser en tilbagegang, hvilket i høj grad skyldes en fugleinfluenza i 2022. Ifølge projektleder i Sund & Bælt Ditte Hjort understreger det vigtigheden af de nye tiltag på Sprogø.

- Splitternen er skrøbelig overfor hændelser, vi ikke kan kontrollere. Derfor håber vi selvfølgelig, at vi med den nye ø skaber endnu bedre ynglebetingelser, så bestanden kan forblive stabil eller endnu bedre stige, så den bliver mindre sårbar, siger Ditte Hjort.

Idéen udspringer af arrangementet Naturens Døgn i 2023, hvor mere end 30 natureksperter var samlet for at komme på løsninger, der kan styrke biodiversiteten omkring Storebælt. En af deltagerne var Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, DOF BirdLife. Og han er positiv overfor de nye initiativer.

- Sprogø er et vigtigt område for en lang række fuglearter. Så alle gode tiltag i form af hensyn til fuglene er vigtige, når vi ser, hvordan mange fuglebestande generelt går tilbage i Danmark, siger Knud Flensted.

Ifølge DOF giver det rigtig god mening at lave denne type naturplejende tiltag, der f.eks. kan give den beskyttede splitterne et trygt sted at yngle.

- Vi ved, at splitternen yngler steder, hvor den kan føle sig sikker. En ø kan derfor være en god måde at give fuglene en fornemmelse af sikkerhed, fordi de bedre kan overskue området

Faunapassager til edderfuglen
Sund & Bælts løbende fugleoptællinger viser en stor stigning i bestanden af flere fuglearter som bl.a. tejsten, silde- og hættemågen. Men også antallet af ynglende edderfugle er fordoblet de seneste 15 år. Netop edderfuglen er én af de arter, der er meget truet på globalt plan.

Som led i den aktive naturpleje på Sprogø vil Sund & Bælt derfor også etablere tre nye faunapassager, der skal fungere som en sikker vej for edderfuglenes unger, når de skal den svære vej over Sprogøs kystsikring. 

Anlægsarbejdet der, foruden den nye ø og faunapassagerne, også involverer udgravningen af en sø, der skal tiltrække den sjældne, grønbrogede tudse, forventes færdigt i udgangen af oktober. 

Fakta: 

  • De nye tiltag er de første i rækken af kommende naturprojekter på Sprogø, Sund & Bælt har afsat 10 millioner kroner til. 

  • Splitternen overvintrer i Vestafrika og vender tilbage til Norden om foråret for at yngle. Den foretrækker ubeboede øer og søger beskyttelse hos hættemågen. På Sprogø steg bestanden fra 3 fugle i 2008 til over 1000 i 2018, men er faldet de seneste år på grund af en fugleinfluenza i 2022. 

  • Bestanden af edderfugle på Sprogø er fordoblet de seneste 15 år, og i 2024 er der registreret lige under 300 ynglende fugle, hvilket gør Sprogø til et af de steder i landet med en stor koncentration.

  • Sund & Bælt arbejder løbende på at styrke naturen omkring infrastrukturanlæggene. På Sprogø har man lige siden broen stod færdigt udført naturplejende tiltag, og i dag er øen hjemsted for over 30 fuglearter, den sjældne grønbrogede tudse samt mange planter og urter.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kort over hvor de nye tiltag etableres.
Kort over hvor de nye tiltag etableres.
Sund & Bælt A/S
Download
Ny ø på tippen af Sprogø
Ny ø på tippen af Sprogø
Sund & Bælt
Download
Ny ø på tippen af Sprogø
Ny ø på tippen af Sprogø
Sund & Bælt
Download

Om Sund & Bælt

Sund & Bælt er en teknologidrevet infrastrukturvirksomhed, som ejer og driver forbindelserne over Storebælt og Øresund og om nogle år også forbindelsen over Femern Bælt til Tyskland. Vi bidrager dagligt til at øge mobiliteten for de mere end 250.000 kunder, som benytter vores infrastruktur. Sund & Bælts datterselskab Brobizz A/S driver herudover automatiske betalingsløsninger, som tilbyder elektronisk afregning på veje, broer, færger og parkeringsanlæg i Skandinavien og Europa. Sund & Bælt har sat en ambition om, at vi skal være bedst til at anlægge, drive og finansiere brugerbetalt infrastruktur, der styrker mobiliteten i Danmark og Europa.

Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Trafik bidrager positivt til resultat og Femerntunnel får støttemidler fra EU9.9.2024 13:51:11 CEST | Pressemeddelelse

Mens der var et mindre fald i vejtrafikken på Storebæltsbroen i årets første halvdel, steg antallet af køretøjer på Øresundsbron. Samlet set bidrager trafikken til et tilfredsstillende resultat i forhold til forventningerne til perioden. På Storebæltsforbindelsen faldt den gennemsnitlige døgntrafik samlet set med 1,0 pct. i 1. halvår. Personbiltrafikken faldt med 1,3 pct., mens lastbiltrafikken steg med 1,8 pct. Indtægterne fra vejtrafikken steg 1,5 pct. i forhold til første halvår af 2023 og var på 1.543 mio. kr. Omsætning fra jernbanen er i 1. halvår tilbage på tidligere niveau efter et fald i 2023 grundet omfattende sporarbejder, der reducerede antallet af tog over Storebæltsforbindelsen og dermed størrelsen på vederlaget. På Øresundsbron steg den gennemsnitlige døgntrafik med 3,0 pct. i forhold til samme periode i 2023. Personbiltrafikken steg med 3,4 pct., mens lastbiltrafikken faldt med 1,1 pct. Vejindtægterne steg med 21 mio. kr. til 784 mio. kr. i første halvår sammenlignet med

Teknisk delrapport viser, at det er muligt at beskytte København mod fremtidens voldsommere stormfloder5.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Sund & Bælt har i dag offentliggjort den anden delrapport i forundersøgelsen af stormflodssikring af København. Rapporten viser, det er muligt at sikre København mod fremtidens stormfloder, selvom de bliver voldsommere og hyppigere end nutidens. Rapporten indgår i det videre arbejde med forundersøgelsen, der forventes færdig i slutningen af året, hvorefter politikerne kan tage stilling til næste skridt.

Cykelløb over Storebælt påvirker trafikken lørdag3.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

På lørdag den 7. september 2024 passerer godt 2.000 cyklister Storebælt i forbindelse med Danmarks længste motionscykelløb fra Aarhus til København. Broen vil være åben under hele løbet, men der vil opstå længere rejsetid. Kør derfor hjemmefra i god tid og passér gerne Sto-rebælt før klokken 13.00 eller efter klokken 21.00. Sådan påvirkes trafikken Under løbet vil der være dobbeltrettet trafik i de vestgående spor i retning mod Fyn og Jylland, og vejens status ændres til landevej med en hastighedsbegrænsning på 80 km/t og overhaling er forbudt. I denne periode forventes turen over broen i øvrigt at tage 10-15 minutter ekstra. Kør hjemmefra i god tid Broen lukkes i to omgange a 45 minutter, henholdsvis om eftermiddagen klokken 14.30 og igen om aftenen klokken 20.00 for at omlægge trafikken. Der vil opstå ventetid under omlægning af trafikken. Kør derfor hjemmefra i god tid og passér gerne Storebælt før klokken 13.00 eller efter klokken 21.00. Hold dig opdateret Find mere info på Storeba

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye