Aldrig værre: 8 ud af 10 børn ikke udredt til tiden
Børn og unges ret til udredning i psykiatrien findes kun på papiret. Nye tal viser, at 8 ud af 10 børn og unge ventede for længe i andet kvartal af i år. ”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
8 ud af 10 børn og unge med brug for hjælp i psykiatrien blev ikke udredt inden for de lovbestemte 30 dage i andet kvartal af i år. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. I første halvdel af 2024 er 4.700 børn og unge med andre ord ikke blevet udredt til tiden. Det svarer til mere end 220 hele folkeskoleklasser.
Udviklingen har været grel i flere år, og i årets første kvartal lød antallet af forløb, hvor udredningsretten ikke blev overholdt, på 69 procent, altså knap 7 ud af 10 børn. Siden er udviklingen kun blevet værre, og nu viser de seneste tal, at 81 procent af de børn og unge, der er henvist til udredning for deres psykiske vanskeligheder, ventede for længe. Og det er gennemsnittet på landsplan. I to regioner er tallene endnu højere, nemlig 88 procent i Region Hovedstaden og 89 procent i Region Midtjylland.
Vil sikre rettidig behandling til børn og unge
”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Hvis regeringen vil hjælpe her og nu, så skal man udnytte den kapacitet, der er i det private, langt bedre, mener hun.
”Psykiatrifonden har tidligere præsenteret sundhedsminister Sophie Løhde, V, for en plan for, hvordan man kan sikre rettidig behandling af børn og ung. I lyset af den dårlige udvikling håber jeg, at hun vil tage et ekstra kig på den”, siger Marianne Skjold.
Planen kan læses her: Redningsplan for børne- og ungdomspsykiatrien
Og at der er brug for handling nu, viser de nye tal tydeligt: Når børn og unge i psykiatrien ikke bliver udredt til tiden, skyldes det i 90% af tilfældene manglende kapacitet.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Nordjyske Jaxstyle samler rekordbeløb ind til Psykiatrifonden7.1.2025 14:13:03 CET | Pressemeddelelse
1.620.769 kroner. Det er rekordresultatet af 13 døgns uafbrudt streaming, hvor seerne fulgte 23-årige Jaxstyle på platformen Twitch og kunne donere penge til Psykiatrifonden. Pengene går blandt andet til at holde natåbent i chatrådgivningen, hvor de sværeste psykiske problemer ofte viser sig.
Nordjysk streamers indsamling runder 1 million30.12.2024 18:10:53 CET | Pressemeddelelse
Den 23-årige streamer Jaxstyle, der for tredje jul i træk samler ind til Psykiatrifonden, er nu oppe over 1 million kroner. Han streamer døgnet rundt og har gjort det siden 2. juledag. De mange penge er med til at redde liv, blandt andet gennem Psykiatrifondens rådgivning, der fortsat kan holde åbent i de vigtige nattetimer.
Jaxstyle streamer i fire døgn til fordel for Psykiatrifonden26.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
For tredje år i træk samler Jacob Krull, også kendt som Jaxstyle, penge ind til Psykiatrifonden. Det gør han med en stream på Twitch, hvor han sender live 24 timer i døgnet fra den 26. til den 30. december. Formålet er at sætte fokus på mental sundhed. Før jul var indsamlingen allerede nået op over 150.000 kroner.
5 gode råd til at skabe en god jul på trods af psykisk sygdom19.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Julen er kendt for at være en hyggelig og rar tid. Dog er det ikke alle, der oplever den sådan. Julen kan være overvældende og stressende og fuld af forventninger. Særligt hvis man har psykisk sygdom inde på livet. Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning, giver her gode råd til at håndtere netop dette.
Udredningsret er blevet til tomme løfter13.12.2024 13:29:56 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at børn og unge i Danmark endnu engang ikke bliver udredt til tiden. Selvom der de seneste år endelig er kommet penge til en nødlidende psykiatri, har knap 7.000 børn og unge fået brudt deres patientrettigheder i 2024. Det tyder på, at 2024 bliver det værste år nogensinde. Det har enorme konsekvenser for børnene, de unge og deres familier. Vi ser et systemsvigt af dem, der har allermest brug for akut hjælp, mener Psykiatrifonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum