Svinekødsindustrien ’stjæler’ dine antibiotika for andet år i træk
Trods alle løfter fra svinesektorens lobbyister vokser forbruget af antibiotika til svin atter, og syge svin sluger nu 84 % af samtlige de lægemidler, som dyrlægerne ordinerer. Det er et rekordhøjt forbrug, der på sigt vil true folkesundheden på grund af udviklingen af resistens. Det viser Danmap-rapporten om antibiotikaforbruget i 2023

I dag anvendes der mere antibiotika på svinefabrikkerne end for 24 år siden. Forbruget til svin i 2023 var 72,85 tons efter en stigning fra 71,3 tons året før. I procenter var det en stigning fra 82.80 % til 84.03 % af al ordineret veterinær medicin, hvilket er i lodret modstrid med alle erhvervets løfter i veterinærforliget om 8 pct. reduktion i antibiotikaforbruget med udgangspunkt i 2018-niveauet.
Det hører med til billedet af den manglende indsats, at antibiotikaforbruget i minkindustrien ophørte ved udgangen af 2020 efter corona-aflivningen. I 2019 udgjorde minkforbruget knap 4 tons, som altså ikke længere bidrager til at sende den samlede opgørelse af veterinær medicin i vejret, men alligevel er der registreret en markant stigning.
Videre fremgår det af Danmap-rapporten, at dansk landbrug fortsat anvender flere lægemidler til produktionsdyr end det samlede danske sundhedsvæsen ordinerer til patienter, og som allerede nævnt er svinekødssektoren den helt store forbruger.
Alligevel forsikrer landbrugslobbyisterne om deres utrættelige vilje til at bringe forbruget under kontrol. Siden 2013 har Landbrug & Fødevarer fortalt politikere og offentlighed om erhvervets utrættelige kamp for at reducere medicineringen af de mange millioner svin. Som reaktion på Danmap-rapport 2023, der udkom 29. august, sendte Landbrug & Fødevarers sektion for svin fem dage senere et beroligende brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Talsmanden skriver:
”Vi er ærgerlige over, at forbruget af antibiotika til danske grise steg i 2023, men det var desværre forventeligt set i lyset af en række forhold: udfasningen af medicinsk zink, at der benyttes relativt flere antibiotika med en højere massefylde end andre antibiotikagrupper, samt at ny EU-lovgivning pålægger dyrlæger at følge lægemidlers produktbeskrivelser frem for deres faglige vurdering af, hvor længe en antibiotikabehandling er nødvendig.
Vi arbejder hele tiden på at reducere antibiotikaforbruget i et tæt samarbejde med producenter, praktiserende dyrlæger og rådgivere. Vi har store aktuelle indsatser, hvor der arbejdes med bedre smittebeskyttelse, bedre sundhedsstyring, lige som vi har gang i en reduktionsplan for sygdommen PRRS. Alle initiativer, som skal sikre sundere dyr og dermed også mindre brug af antibiotika. Med det udgangspunkt arbejder vi tæt sammen med Fødevarestyrelsen om, hvordan vi kan nå de ambitioner, der er i Fødevare- og veterinæraftalen, som blev vedtaget i foråret.”
Problemerne med udfasningen af zink fremhæves som en undskyldning, men eksemplet understreger reelt industriens manglende vilje til at efterleve lovgivningen. Der er tale om et EU-forbud, der blev annonceret allerede i 2017, hvor svinekødsindustrien fik fem år til at forberede sig på zinkudfasningen. Den årelange tidsfrist var et krav fra branchen for netop at undgå en eksplosion i antibiotikaforbruget. Alligevel svigtede erhvervet, da der skulle leveres.
Forbuddet mod medicinsk zink som fodertilsætning trådte i kraft juni 2022, og fagligt havde svinesektoren i skikkelse af SEGES allerede i 2018 foretaget en grundig afprøvning af fire alternativer til zink (Meddelelse Nr. 1147). Resultaterne var positive, men alligevel eksploderede antibiotikaforbruget, da zink blev forbudt.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder




Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum