Usutuvirus er for første gang påvist hos fugle i Danmark
Solsorte indsamlet forskellige steder i Danmark er konstateret smittet med myggeoverført virus. Det er første gang, myndighederne påviser virussen – der også kan smitte mennesker – her i landet.
For første gang har myndighederne påvist den myggeoverførte usutuvirus hos fugle i Danmark. Tre fugle er fundet positive for usutuvirus, og der er tale om to voksne solsorte samt en ungfugl. Fuglene er fundet i henholdsvis Sønderjylland (Aabenraa), på Sjælland (Hundested) og på Bogø. Fuglene er indsamlet via Faldvildtovervågningen og er blevet analyseret af Dansk Veterinær Konsortium, der er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet.
Der er blevet observeret usædvanlige symptomer hos solsorte flere andre steder i landet hen over sommeren, og i mange tilfælde har de syge fugle været unge fugle, altså solsorteunger udklækket i Danmark i år.
Kan smitte mennesker
Mennesker kan også blive smittet med usutuvirus. De fleste smittede får ingen eller milde symptomer såsom feber, hovedpine og udslæt. I sjældne tilfælde kan smitten medføre både hjernebetændelse (encefalitis) og hjernehindebetændelse (meningitis). Sygdommen kan specielt være alvorlig for immunsvækkede personer.
På trods af større udbredelse af virussen hos fugle i Europa i de seneste år er der kun rapporteret om meget få alvorlige tilfælde hos mennesker.
Fordi virus spredes med myg, er der ikke stor risiko for, at mennesker eller kæledyr kan blive smittet med virussen direkte fra en død solsort i haven. Finder man en død solsort i haven, bør man anvende handsker i forbindelse med direkte håndtering, da døde fugle potentielt også kan have andre smitsomme sygdomme.
Fund af døde fugle
Usutuvirus rammer især solsorte. Virussen er dog også blevet påvist hos flere andre fuglearter. Symptomerne på smitte er svage eller apatiske fugle, og nogle ændrer adfærd og får koordinationsproblemer. Andre dør akut uden forudgående symptomer. I Europa påvises usutuvirus hos fugle normalt i perioden fra april til oktober.
Usutuvirus har i de senere år spredt sig fra Afrika til Europa, først til lande i Syd- og Centraleuropa og siden til Nordeuropa.
Faldvildtovervågningen i Danmark foregår i et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Dansk Veterinær Konsortium (Københavns Universitet og Statens Serum Institut). Faldvildtovervågningen har til formål at overvåge årsager til sygdom og dødelighed blandt vilde dyr og fugle i Danmark. Finder du døde solsorte, kan du kontakte Faldvildtovervågningen. Kontaktoplysninger findes på www.vildtsundhed.dk, hvor der også findes flere oplysninger om Faldvildtovervågningen.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Covid-19 er stadig mere alvorlig end influenza30.9.2024 17:38:32 CEST | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI) påviser, at covid-19 har været forbundet med mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald set i forhold til influenza.
Booster-vaccination forhindrer mange alvorlige sygdomstilfælde hos immunsvækkede12.9.2024 09:45:55 CEST | Pressemeddelelse
En ekstra vaccination mod covid-19 giver en markant sundhedsgevinst til immunsvækkede personer, viser en ny nordisk undersøgelse, som Statens Serum Institut (SSI) har ledet.
SSI er klar til efterårets vaccinationsindsats11.9.2024 10:10:52 CEST | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI) er i fuld gang med at udsende invitationer til vaccination mod influenza og covid-19 til alle, der er fyldt 65 år. SSI sikrer også, at vaccinerne leveres, så vaccinationsstederne er klar den 1. oktober, hvor vaccinationsperioden begynder.
Gravide bør være opmærksomme på zikavirus ved udlandsrejser30.8.2024 13:14:01 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af et alvorligt, nyt tilfælde ønsker Statens Serum Institut (SSI) at gøre rejsende i tropiske områder opmærksomme på risikoen for smitte med zikavirus. Det gælder særligt kvinder, som er gravide eller påtænker at blive gravide.
Multiresistente bakterier spredes fortsat på danske hospitaler21.8.2024 16:08:05 CEST | Pressemeddelelse
Multiresistente tarmbakterier er et voksende problem på danske hospitaler. Fra 2022 til 2023 er antallet af smittetilfælde med CPE-bakterier steget med 43 procent, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum