Kurvblomsteksem i Danmark
Overlæge, ph.d. Evy Paulsen, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, skal forsvare sin disputats om kurvblomsteksem den 11. oktober.
Kurvblomsteksem er en allergisk hudreaktion, der opstår ved kontakt med planter fra kurvblomstfamilien (Compositae). Denne plantefamilie er en af de største i verden og omfatter velkendte planter som solsikke, marguerit, mælkebøtte, bellis, salat og artiskok. De vigtigste allergifremkaldende stoffer i denne familie er sesquiterpenlaktoner, som findes i tusindvis af varianter.
Kurvblomsteksem blev først beskrevet i USA som et udslæt, der dukker op om sommeren på hudområder, der ikke er dækket af tøj, som ansigt, hals, hænder og underarme. Diagnosen stilles ved at udføre eksemprøver, hvor små mængder allergen placeres på ryggen under et plaster. På grund af de mange forskellige arter og allergener i kurvblomstfamilien findes der ikke ét enkelt allergen, der kan identificere alle tilfælde. Derfor tester man med blandinger af allergener, planteudtræk eller friske planter.
Mellem 1990 og 2019 blev 14.728 patienter testet på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital. Her fandt man en hyppighed af kurvblomstallergi på 3,9%. De fleste allergikere var midaldrende kvinder, men allergien var også almindelig hos børn og unge, især dem med børneeksem (atopisk eksem).
Hos danske patienter optrådte kurvblomsteksem i tre hovedformer: 1) lokaliseret eksem på hænder eller ansigt, 2) eksem på hud, der ikke var dækket af tøj, og 3) eksem, der startede lokalt og senere spredte sig. Undersøgelser viste, at allergener fra kurvblomstplanter kan sprede sig gennem luften eller via plantebaserede cremer, som for eksempel dem med kamille eller arnika (guldblomme).
Disse forskellige måder at blive udsat for allergenerne kan forklare de forskellige former for eksem og gøre diagnosen mere udfordrende. Derfor bør testningen tilpasses den enkelte patients eksponering for planter for at stille den rigtige diagnose.
Evy Paulsen er overlæge på Odense Universitetshospital, Hudafdeling I og Allergicentret og gæsteforsker ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
Evy Paulsen forsvarer sin doktordisputats, ”Kurvblomsteksem i Danmark (Compositae dermatitis in Denmark: Aspects of diagnosis, prevalence, clinical features, and allergen exposure)” den 11. oktober 2024 kl.14.00 i Dialogen, Nyt SUND, Campusvej 55, 5230 Odense M
Kontakter
Overlæge Evy Paulsen
Hudafdeling I og Allergicentret
Odense Universitetshospital
Kløvervænget 15, indgang 142, 2.sal
5000 Odense C
Telefon: 6541 2693
Mail: evy.paulsen@rsyd.dk
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Kan gulerødder bruges til behandling af diabetes?8.1.2025 10:07:37 CET | Pressemeddelelse
Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at gulerødder kan regulere blodsukkeret og styrke tarmfloraen – en kombination, der potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum