Overvældende interesse for politisk udvalgsarbejde om kvindesygdomme
15 borgere i Region Hovedstaden skal bidrage med deres erfaringer som patienter og pårørende, når nyt politisk opgaveudvalg i løbet af de kommende måneder skal udarbejde anbefalinger til Regionsrådet om, hvordan specifikke kvindesygdomme kan blive mere synlige i sundhedsvæsenet og behandlingen af dem forbedres.
Interessen for at sætte fokus på kvindesygdomme og forbedre behandlingen af dem er overvældende blandt patienter og pårørende. Over 300 indbyggere i Region Hovedstaden har lagt billet ind på regionens opfordring til at deltage i det politiske opgaveudvalg om kvindesygdomme, som blev oprettet i forsommeren med ønske om repræsentation af 15 borgere.
Deadline for at søge om at komme med i udvalget var 22. august, og nu er de 15 borgermedlemmer udpeget, oplyser Maria Gudme (S), forkvinde for opgaveudvalget for kvindesygdomme som fx endometriose, PCOS og tidlig overgangsalder.
”Historisk set har kvindesygdomme været underbelyste, kvinder forsømt i den medicinske forskning og stadig i dag oplever kvinder, at deres symptomer og smerter negligeres. Det bekræftes af de mange beretninger, vi har modtaget fra patienter og pårørende, der har ønsket at deltage i opgaveudvalgets arbejde. Der er behov for en systematisk indsats. Her vil Region Hovedstaden gerne gå forrest, og vi rammer virkelig et område, som engagerer, siger Maria Gudme.
Takker for interessen
Den store interesse fra borgere vidner ifølge Maria Gudme om, at området i den grad trænger til ekstra opmærksomhed. Kvindesygdomme skal tages alvorligt, og det er helt afgørende at lytte til dem, det handler om, pointerer hun.
”Det er ikke os politikere, der alene skal definere, hvad problemet er, og hvad løsningerne skal være. Derfor er vi meget taknemmelige og glade for, at så mange borgere har ønsket at bidrage,” siger Maria Gudme.
Udvalgets arbejde skal tage udgangspunkt i tre undertemaer med overskrifterne: ”Mødet med sundhedsvæsenet”, "Tidlig diagnostik og behandlingsmuligheder” og ”Viden om kvinderelaterede sygdomme”. Netop kombinationen af politikere, borgere og kommuner gør opgaveudvalget for kvindesygdomme velegnet til at komme med nye ideer og forslag til at styrke behandlingen af specifikke kvindesygdomme, understreger Kristine Kryger (R), regionsrådsmedlem og næstforkvinde for udvalget.
”Smerter relateret til kvindesygdomme har traditionelt været forbundet med skyld og skam og deraf manglende interesse. Meget forskning er baseret på mandens krop, så vi ved meget lidt om, hvordan kvinder reagerer på medicin. Den sparsomme viden og prioritering af området har vanskeliggjort kvindernes mulighed for at blive diagnosticeret og behandlet. Derfor skal vi drøfte med borgerne og finde svar på, hvordan viden på området sikres og udbredes til både patienter og sundhedspersonale,” siger Kristine Kryger.
Møderække på vej mod nye anbefalinger
Målet med et øget fokus er ikke mindst at sikre, at kendskabet til kvinderelaterede sygdomme implementeres i alle dele af sundhedsvæsenet, pointerer Dorte Vilhelmsen (K), medlem af regionsrådet og den tredje politiker i udvalget.
”Når kvinder henvender sig med smerter eller andre gener, er det helt afgørende, at den fagperson, de møder, er klædt på til at spotte symptomer og sygdomme. Derfor er efteruddannelse et vigtigt skridt på vejen. Præcis hvordan bliver vi forhåbentlig klogere på gennem arbejdet i opdageudvalget,” siger Dorte Vilhelmsen.
Første møde finder sted 18. september, og udvalget vil i løbet af efteråret og vinteren samles på regionens hospitaler for at udarbejde en række anbefalinger, som regionsrådet skal tage stilling til i foråret.
Læs mere om opgaveudvalgets arbejde her
De sidder i opgaveudvalget om kvindesygdomme:
- Regionsrådsmedlemmerne Maria Gudme (S), Kristine Kryger (R) og Dorte Vilhelmsen (K)
- 15 borgere fra Region Hovedstaden der har været berørt af kvindesygdomme, enten som patient eller pårørende
- To kommunalpolitiske repræsentanter udpeget af KKR Hovedstaden
- En hospitalsrepræsentant på direktionsniveau
- En enhedschef fra Center for Sundhed, Region Hovedstaden
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
På under ét sekund sender nyt system den nærmeste ambulance afsted4.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange af de mest akutte ambulancer i Region Hovedstaden bliver nu sendt afsted via et automatisk system hos Akutberedskabets vagtcentral 1-1-2. Det nye system betyder, at ambulancerne ofte kommer endnu hurtigere frem til patienten.
Nogenlunde samme antal akutte udrykninger nytårsnat som sidste år1.1.2025 08:36:13 CET | Pressemeddelelse
Det danske akutberedskab har haft 955 udrykninger med ambulancer nytårsnat. Dertil har der været 148 udrykninger med akutlægebiler og 35 udrykninger med akutbiler. Akutlægehelikopteren har fløjet 6 gange. Overordnet set har det været et travlt nytår med nogenlunde de samme antal skader og udrykninger som sidste år.
Stor donation fra A.P. Møller Fonden sikrer patienterne skånsomme skanninger i fremtiden12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Fremtidens skanner er opfundet af danske forskere og er på vej til Rigshospitalet efter en milliondonation fra A.P. Møller Fonden.
Eva Zeuthen Bentsen tiltræder som direktør på Nordsjællands Hospital9.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. april sætter Eva Zeuthen Bentsen sig i direktørstolen på Nordsjællands Hospital. Senest har han hun haft en tilsvarende stilling i Region Hovedstadens Psykiatri.
Bente Ourø Rørth stopper på Nordsjællands Hospital5.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 11 år som hospitalsdirektør går 69-årige Bente Ourø Rørth til foråret på pension og overleverer et veldrevet hospital, der ofte har gjort tingene på nye måder
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum