Stor donation fra A.P. Møller Fonden sikrer patienterne skånsomme skanninger i fremtiden
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Fremtidens skanner er opfundet af danske forskere og er på vej til Rigshospitalet efter en milliondonation fra A.P. Møller Fonden.
En sikrere og mere skånsom behandling. Det er, hvad patienter i hele landet kan se frem til en takket være en donation på 95 millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Formand for A.P. Møller Fonden Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla siger:
”Fonden ønsker med donationen til den nye og meget avancerede skanner at sikre sårbare patienter, som for eksempel børn, gravide og kræftramte, markant bedre og mere skånsomme behandlingsmuligheder.”
På regionsrådsmødet 10. december godkendte politikerne i Region Hovedstaden donationen, og baner dermed vejen for en revolution inden for medicinsk billeddiagnostik med verdens første ultra lavdosis PET/CT-skanner. En skanner stort set uden stråledosis, som minimerer patienternes risiko for at udvikle kræft senere i livet, selv om patienterne har brug for gentagne skanninger.
Skånsomme skanninger til danske patienter på tværs af hospitaler
Region Hovedstadens formand Lars Gaardhøj (S) ser frem til at kunne tilbyde ikke bare borgerne i Hovedstadsområdet, men i hele Danmark en langt mere skånsom diagnostik:
”Jeg er rigtig glad på borgernes vegne og meget taknemlig over den flotte donation, - Den vil give endnu bedre behandling af kræft til særligt sårbare patienter som yngre kræftpatienter og børn, der følges gennem længere sygdomsforløb. Det er fantastisk, at vi i Region Hovedstaden kan være pionerer på det her område og at patienter fra hele landet kan få glæde af bedre og mere skånsomme skanninger, ” siger Lars Gaardhøj (S).
Man forventer, at omkring 1.000 voksne og 1.000 børn vil kunne drage fordel af den nye skanner det første år, og antallet vil kunne blive større.
Skanneren vil især være særlig relevant for patienter i kontrol efter behandling for eksempelvis brystkræft, modermærkekræft og lymfekirtelkræft. Derudover vil optimerede forløb også kunne forudsiges for patienter med neurologiske lidelser, hjerte-kar-sygdomme, immunologiske lidelser, transplantationspatienter samt børn og unge med kræft.
Den lave stråledosis vil også muliggøre skanning af gravide uden risiko for fosteret, hvilket er særlig relevant for kvinder med hyppige mistede graviditeter.
Donationens fremtidsmuligheder er også noget, der vækker stor begejstring hos Rigshospitalets direktør Rasmus Møgelvang:
”Skanneren har et kæmpe potentiale for at være med til at understøtte patientforløb med behov for lavdosis-skanninger. Det gælder uanset om patienter er i forløb på Rigshospitalet eller på andre hospitaler, og jeg glæder mig til at udvikle samarbejdet om, hvordan de nye muligheder bliver til gavn så mange patienter som muligt,” siger Rasmus Møgelvang.
Danske forskere bag verdens gennembrud
Den nye skanner er lige nu under udvikling i USA og udgør et gennembrud inden for den medicinske billeddiagnostik. Ideen er fostret af Rigshospitalets billeddiagnostiske specialister, og det bliver også Rigshospitalet, der bliver det første sted i verden til at tage en ultra lavdosis-skanner i brug.
”Donationen er fantastisk nyhed for alle danske patienter. Ud over at reducere risikoen for strålingsskader, forbedrer skanneren også diagnosticeringen markant. Den høje præcision gør det muligt at opdage selv små tumorer og tidlige stadier af sygdomme. Det giver patienterne en større chance for tidlig behandling og bedre prognoser,” forklarer Annika Loft, ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Fysiologi Nuklear Medicin på Rigshospitalet og en af forskerne bag den nye skanner.
Skanner sætter skub på nye opdagelser og bedre forudsigelser
Med elimineringen af stråledoser fra skanninger bliver det også muligt at sætte skub i forskningsprojekter, der kan accelerere viden om sygdomsårsager og behandlingsmetoder for patienter både nationalt og internationalt.
”I forskningsprogrammer kan vi med denne skanner undersøge, om hyppig skanning kan forbedre patienternes overlevelse, fordi tilbagevendende kræftsygdomme kan findes så tidligt, at patienterne kan behandles målrettet og tidligt,” forklarer Annika Loft.
Skanner klar til brug i 2027, men ny teknologi allerede klar i 2025
Ultra lavdosis-skanneren er forventet klar i 2027, men allerede fra 2025 vil Rigshospitalet have adgang til en midlertidig avanceret PET/CT-skanner, dermed sikrer donationen fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, at patienterne hurtigst muligt kan få den bedst mulige behandling under udviklingen af den nye teknologi.
Kontakt
- Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) via Region Hovedstadens presse på presse@regionh.dk eller 7020 9588
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum