Fra excel ark til klimaskov: sådan beregnes skovens CO2-optag
Klimaskovfonden har gjort det nemt at beregne CO2-effekten ved skovrejsningsprojekter med en beregningsmodel, der tager højde for, hvilke træer, man vil have i sin skov. CO2-regnemaskinen kan omsættes til et skovkort, og så kan der plantes ny klimarobust skov.

Når en lodsejer søger støtte hos Klimaskovfonden til at rejse ny skov, skal det oplyses, hvilke træer, der plantes på hvilken jordbund og hvor stort et areal. De oplysninger skal indtastes i fondens CO2-beregningsmodel og ud på den anden side kommer et tal for den forventede CO2-effekt ved præcis det pågældende skovrejsningsprojekt.
”CO2-beregneren er bygget op på baggrund af tilvækstmodeller for forskellige træarter og en fastlæggelse af jordens bonitet” forklarer Lea Ravnkilde Møller, der er chefkonsulent i Klimaskovfonden.
Hun forklarer, at udgangspunktet for beregningen er ”biomasseligningen”, der udregner CO2-lageret på baggrund af træernes højde og diameter. Klimaskovfonden har beskrevet alle de forudsætninger, der ligger bag modellen som for eksempel hugstniveau i skoven og hvilken foryngelsesprofil, der er anvendt.
LÆS OGSÅ: Blogindlæg om at beregne CO2-optag ved skovrejsning
Beregningen af den forventede CO2-effekt ved et projekt er vigtig, fordi Klimaskovfonden prioriterer de projekter i ansøgningsrunde, der giver mest CO2 for pengene. Og i sidste ende er den vigtig, fordi fonden udbyder den forventede CO2-effekt som bidrag til klimaindsatsen, så virksomheder og privatpersoner kan være med til at finansiere projekterne.
Vejen fra Excel ark med træer til nyplantet skov
CO2-regnemaskinen er egentlig et stort excel-ark, der er forprogrammeret med informationer om, hvor hurtigt forskellige træer vokser på forskellig jordbundskvalitet, og dermed kan beregne, hvor meget CO2 de forskellige træarter binder over tid.
Da Klimaskovfonden samtidig stiller krav om, at der skal plantes klimarobuste blandingsskove med flere træarter, er der defineret en række ”kulturmodeller” der angiver sammensætning af træer, man kan vælge imellem. Det kan være modellen med navnet EG/ALØ, der er en blanding med egetræer og andre løvtræer eller modellen DOUGLAS, hvor douglasgran er hovedtræart, men hvor der mindst skal være to andre træarter heriblandt en løvtræart. Ved at plante flere forskellige træarter får skoven modstandsdygtighed mod f.eks. klimaforandringer og sygdomsangreb. De nye skove under Klimaskovfonden er derfor meget langt fra tidligere tiders monokulturer med få træarter.
LÆS OGSÅ: Blogindlæg om robuste skove

”Der kan være forskellige hensyn når man vælger træarter. Dels skal det svare til lodsejerens drøm om en skov og det skal tilpasses lokale vejr- og naturforhold. Med CO2-beregneren kan man afprøve, hvor meget CO2 der bindes med forskellige arter, hvis man for eksempel er afhængig af et højt CO2-niveau til sit klimaregnskab. Når man har udfyldt excelarket kan typisk en skovkonsulent eller skoventrepenør omsætte excelarket til et kort over den skov, man ønsker. Man kan også planlægge, hvor der skal være lysninger eller et vådområde eller en lille sø. Og så kan der ellers plantes ud fra det” forklarer Lea Ravnkilde Møller om vejen fra excelark til at den nye skov er plantet.

Nøgleord
Kontakter
Astrid Bjørg MortensenChefkonsulent – kommunikationsansvarlig
Tlf:23 11 17 51am@klimaskovfonden.dkBilleder



Links
Klimaskovfonden
Klimaskovfonden bidrager til de danske klimamål gennem skovrejsning og udtagning af kulstofrige lavbundsjorde i Danmark. Fonden giver virksomheder, lodsejere, kommuner og privatpersoner mulighed for klimahandling gennem bidrag til klimaindsatsen gennem bidrag til CO2-enheder fra fondens projekter, eller ved at ansøge om støtte til klimaprojekter på arealer i Danmark. Klimaskovfonden er en uafhængig statslig forvaltningsenhed oprettet af Folketinget.
Følg pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Grøn trepart: Regeringen booster Klimaskovfondens skovrejsning med 194 millioner6.3.2025 10:47:42 CET | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden får en ekstra bevilling på 193,9 millioner kroner. Det giver mulighed for, at fonden kan skrue op for tempoet i skovrejsningen og udvikle et nyt koncept for urørt skov.
Se kortet: Nye skove skal plantes på Sjælland13.2.2025 08:31:14 CET | Pressemeddelelse
Ni steder på Sjælland kan jordejere nu se frem til at plante ny skov med støtte fra Klimaskovfonden.
Klimaskovfonden rejser 32 nye skove7.2.2025 08:27:00 CET | Pressemeddelelse
Der er udsigt til ny skov 32 steder i landet. Jordejere, som både tæller kirker, kommuner og private lodsejere kan nu se frem til at plante skov. Klimaskovfonden har netop givet i alt 21,1 millioner kroner i støtte til skovrejsning.
Nyt fondssamarbejde skal styrke biodiversiteten i nye skove9.1.2025 12:44:16 CET | Pressemeddelelse
Et samarbejde mellem 15. Juni Fonden og Klimaskovfonden skal understøtte biodiversiteten i nye skove. 15. Juni Fonden giver 2 millioner kroner i 2025 til særlige biodiversitetstiltag i nye skove, der rejses med støtte fra Klimaskovfonden.
Klimaskovfond om skovrejsning: partnerskaber øger tempoet22.11.2024 15:35:44 CET | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden har de seneste fire år arbejdet målrettet på at rejse skov i Danmark. Fondens erfaringer med at sætte fart på skovrejsning er vigtige, når der med Grøn Trepart skal rejses meget mere skov de næste årtier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum