Aarhus Universitet: Arts

Nyt forskningsprojekt skal undersøge social sammenhængskraft

Del

En ny forskningsbevilling fra Det Europæiske Forskningsråd er blevet tildelt projektet "The Glue of Society: A Social Ontology of Social Cohesion" med adjunkt Nicolai Krejberg Knudsen i spidsen. Projektet skal undersøge begrebet ”social sammenhængskraft” og afdække, hvordan social interaktion og samarbejde påvirker samfundets struktur og sammenhængskraft.

AU Foto

”Social sammenhængskraft” er et begreb, der dukker op i mange forskellige sammenhænge – ofte i situationer, hvor der argumenteres for, at den sociale sammenhængskraft er udfordret, hvilket giver sig udslag i debatter om alt fra byudvikling, digitalisering og det danske samfunds fremtid.

”Begrebet social sammenhængskraft spiller en afgørende rolle i vores forståelse af den sociale verden. Forskere måler det på tværs af grupper og lande. Politikere ser det som nøglen til for eksempel inklusion og social bæredygtighed. Og rapporter viser, at almindelige mennesker i høj grad frygter, at den sociale sammenhængskraft i vores samfund er ved at gå i stykker. Alligevel er det uklart, hvad ”social sammenhængskraft” egentlig er, hvordan det viser sig på forskellige niveauer, og hvordan det relaterer sig til andre sociale fænomener,” fortæller Nicolai Krejberg Knudsen, adjunkt på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet.

Han har netop modtaget en bevilling på 11,2 millioner kroner til at undersøge begrebet om ”social sammenhængskraft”- et såkaldt starting grant fra Det Europæiske Forskningsråd. En bevilling, der tildeles unge, lovende forskertalenter. Forskningsprojektet hedder “The Glue of Society: A Social Ontology of Social Cohesion (GLUE)”.

Et filosofisk projekt med samfundsmæssig betydning  
GLUE er et filosofisk forskningsprojekt, der kommer til at bestå af to dele. Den første del afklarer begrebet om social sammenhængskraft ved at undersøge, hvilken type af social interaktion begrebet refererer til, hvilket også vil indbefatte en kortlægning af, hvordan social sammenhængskraft forholder sig til andre relaterede fænomener som for eksempel tillid, empati, anerkendelse og lighed.

Projektets anden del er, ifølge Nicolai Krejberg Knudsen, mere kritisk og undersøger, hvilken værdi social sammenhængskraft har.

”Selvom man ofte forbinder social sammenhængskraft med noget positivt, så er det uklart, om social sammenhængskraft er et gode i sig selv, eller om det i virkeligheden også kan være skidt. Kan et samfund med høj social sammenhængskraft samtidig være præget af uretfærdigheder såsom marginalisering, undertrykkelse og diskrimination? Det spørgsmål er afgørende for, hvordan man burde bruge begrebet. Mange hylder social sammenhængskraft som et politisk mål i sig selv, men hvis social sammenhængskraft også kan være skidt, er det vigtigt at få kastet lys over,” fortæller han og uddyber:

”Uden et godt begreb om social sammenhængskraft er det uklart, hvad vi egentlig måler, når vi forsøger at måle social sammenhængskraft, og hvad vi egentlig investerer i, når vi forsøger at øge den sociale sammenhængskraft via forskellige politiske tiltag.”

Et forskningsprojekt med bidrag til bestemt gren af filosofien
Forventningerne til projektet er også, at det vil forbedre den socialteoretiske værktøjskasse ved at udvikle bedre og mere klare begreber.

”Socialontologien har de sidste 30 år gjort store fremskridt i at begrebsliggøre menneskets evne til at danne og indgå i små grupper. Det er dog uklart, hvorvidt vi kan bruge de samme begreber til at forstå den type af interaktion og samarbejde, der er nødvendig for at opretholde sammenhængende samfund,” forklarer Nicolai Krejberg Knudsen.

Projektet bidrager dermed også til socialontologien – den gren af filosofien, der forsøger at kortlægge den sociale verdens grundlæggende struktur.

Fakta om ERC-starting grant
ERC (European Research Council), eller Det Europæiske Forskningsråd, uddeler årligt 5 typer
bevillinger til forskere, der er ansat ved et europæisk universitet. Starting Grants (StG) tildeles unge, lovende forskertalenter i op til mellem to år og syv år efter opnået ph.d.-grad. Der bevilges op til 1,5 mio. EUR til grænsebrydende forskningsprojekter i en fem-årig periode.

Læs mere her: https://erc.europa.eu/apply-grant/starting-grant

Kontakter

Nicolai Krejberg Knudsen, adjunkt
Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: knudsen@cas.au.dk
Telefon: +45 87159681

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Op til USA’s valg: Ny podcast udforsker borgerkrigens ekko9.9.2024 06:25:36 CEST | Pressemeddelelse

Podcasten Borgerkrigens ekko trækker lytteren med på et 3000 kilometer langt roadtrip til gamle og nye amerikanske slagmarker. En antropolog, en historiker og en journalist opsøger nutidens ekkoer og slagskyggerne fra den borgerkrig, der var ved at rive USA over i 1860’erne. Tag med på en lydrejse, hvor fortiden ikke bare er det, der skete engang, men derimod noget, der hele tiden bygges, ombygges og kæmpes om i nutiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye