Op til USA’s valg: Ny podcast udforsker borgerkrigens ekko
Podcasten Borgerkrigens ekko trækker lytteren med på et 3000 kilometer langt roadtrip til gamle og nye amerikanske slagmarker. En antropolog, en historiker og en journalist opsøger nutidens ekkoer og slagskyggerne fra den borgerkrig, der var ved at rive USA over i 1860’erne. Tag med på en lydrejse, hvor fortiden ikke bare er det, der skete engang, men derimod noget, der hele tiden bygges, ombygges og kæmpes om i nutiden.
Mød de ildsjæle, der holder Den Amerikanske Borgerkrig i live i enorme genopførte re-enactments. Mød kvinden, der kæmper for at genrejse den fallerede kirkegård med de sortes glemte knogler. Mød spøgelserne og spøgelsesjægerne, der tyer til paranormale teknikker og ritualer for at forstå, hvad der hjemsøger nationen. Den gamle statuebygger, der kæmper imod nedrivningerne af Sydens krigsmonumenter. De sorte aktivister, der igen og igen genopfører en lynchning begået af Ku Klux Klan i 1946. Lokalpolitikerne, park rangerne, de unge studerende, og alle de andre. Mød bæveren, der ikke ved, at den blevet en aktør i kampen om historien.
Borgerkrigens ekko er en podcast om, hvordan fortiden lever og brænder i dag. Den bygger på et roadtrip fra Nord til Syd i USA, foretaget af antropolog Mads Daugbjerg, historiker Mads Thernøe og journalist Susanna Sommer. De tre følger i hjulsporene på den gamle borgerkrig og undersøger, hvordan fortiden tager form, størkner, tøer op, rasler under gravstenene – og nogle steder smelter fuldstændigt sammen med nutiden.
Hver af de seks episoder tager afsæt i et fysisk sted. De første to episoder udsendes den 18. september; afsnit tre og fire den 25. september; afsnit fem og seks den 2. oktober.
”I podcasten udforsker vi, hvordan Den Amerikanske Borgerkrig fra 1860’erne hænger sammen med nutidens kulturkampe, som nogle kalder den nye borgerkrig”, fortæller Mads Daugbjerg. ”Vi opsøger fortiden som noget, der ikke er overstået, men som hele tiden bygges, ombygges og kæmpes om – altså i nutiden. Her er historie ikke bare et støvet skolefag, men noget der sidder i landskaber, i bykerner, eller i de amerikanske kroppe – og noget, der kan rumme en voldsom kraft”.
Læs mere på borgerkrigensekko.dk og vedhæftede faktablad, og lyt med på din foretrukne podcast-platform.
Projektet er støttet af et Mindelegat fra Carlsbergfondet.
Kontakter
Kontakt
Mads Daugbjerg
Lektor,
Aarhus Universitet,
Institut for Kultur og Samfund – Afdeling for Antropologi
Mobil +45 2537 7459
E-mail: mads.daugbjerg@cas.au.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skolen og barndommen er forandret grundlæggende3.10.2024 09:25:33 CEST | Pressemeddelelse
Hvad flytter skolen, hvis det nu ikke er de store beslutninger på Christiansborg? Professor Ning de Coninck-Smith fra DPU, Aarhus Universitet søsætter et nyt stort forskningsprojekt om skolens forandringer efter 1945, samtidig med at hun kan fejre sit 40-års jubilæum som forsker i barndommens og uddannelsernes historie
DPU-forsker i spidsen for international uddannelsesorganisation med 90 deltagerlande1.10.2024 12:17:29 CEST | Pressemeddelelse
Til november får vi resultaterne af den nyeste internationale undersøgelse af skoleelevers teknologiforståelse. Og til december får vi resultaterne af den tilsvarende undersøgelse af skoleelevers kompetencer i matematik og natur/teknologi. Bag begge undersøgelser står organisationen IEA, der på sin generalforsamling i Georgien netop har valgt Christian Christrup Kjeldsen, lektor ved DPU, Aarhus Universitet som ny formand.
Nyt grundforskningscenter skal forske i kunstig intelligens og tekstkultur1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens ændrer fundamentalt ved vores måde at kommunikere på. Derfor skal et muligt nyt grundforskningscenter på Aarhus Universitet ved navn TEXT: Center For Contemporary Cultures of Text undersøge, hvordan kunstig intelligens påvirker vores tekstkultur, og hvad vi kan gøre ved det.
Nyt forskningsprojekt skal undersøge danskernes oplevelser af afmagt26.9.2024 06:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra VELUX FONDEN skal et nyt forskningsprojekt med antropolog Mikkel Rytter i spidsen sætte fokus på fænomenet ” afmagt” i det danske samfund. Målet er at identificere og finde løsninger på de forskellige former for afmagt i Danmark, som potentielt kan udvikle sig til en krise for vores demokrati og det tillidsbaserede velfærdssamfund.
J.C.H. Ellehammerprisen: Førsteprisen går til projekt om geopolitisk regulering af kernevåben16.9.2024 10:25:29 CEST | Pressemeddelelse
”De indsendte bidrag var af meget høj kvalitet,” lyder det fra lektor i Idéhistorie på Aarhus Universitet, Casper Andersen, der er medlem af priskomitéen, og sammen med Ellehammerfonden har sat navne på de første modtagere af den ny-indstiftede pris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum