Op til USA’s valg: Ny podcast udforsker borgerkrigens ekko
Podcasten Borgerkrigens ekko trækker lytteren med på et 3000 kilometer langt roadtrip til gamle og nye amerikanske slagmarker. En antropolog, en historiker og en journalist opsøger nutidens ekkoer og slagskyggerne fra den borgerkrig, der var ved at rive USA over i 1860’erne. Tag med på en lydrejse, hvor fortiden ikke bare er det, der skete engang, men derimod noget, der hele tiden bygges, ombygges og kæmpes om i nutiden.
Mød de ildsjæle, der holder Den Amerikanske Borgerkrig i live i enorme genopførte re-enactments. Mød kvinden, der kæmper for at genrejse den fallerede kirkegård med de sortes glemte knogler. Mød spøgelserne og spøgelsesjægerne, der tyer til paranormale teknikker og ritualer for at forstå, hvad der hjemsøger nationen. Den gamle statuebygger, der kæmper imod nedrivningerne af Sydens krigsmonumenter. De sorte aktivister, der igen og igen genopfører en lynchning begået af Ku Klux Klan i 1946. Lokalpolitikerne, park rangerne, de unge studerende, og alle de andre. Mød bæveren, der ikke ved, at den blevet en aktør i kampen om historien.
Borgerkrigens ekko er en podcast om, hvordan fortiden lever og brænder i dag. Den bygger på et roadtrip fra Nord til Syd i USA, foretaget af antropolog Mads Daugbjerg, historiker Mads Thernøe og journalist Susanna Sommer. De tre følger i hjulsporene på den gamle borgerkrig og undersøger, hvordan fortiden tager form, størkner, tøer op, rasler under gravstenene – og nogle steder smelter fuldstændigt sammen med nutiden.
Hver af de seks episoder tager afsæt i et fysisk sted. De første to episoder udsendes den 18. september; afsnit tre og fire den 25. september; afsnit fem og seks den 2. oktober.
”I podcasten udforsker vi, hvordan Den Amerikanske Borgerkrig fra 1860’erne hænger sammen med nutidens kulturkampe, som nogle kalder den nye borgerkrig”, fortæller Mads Daugbjerg. ”Vi opsøger fortiden som noget, der ikke er overstået, men som hele tiden bygges, ombygges og kæmpes om – altså i nutiden. Her er historie ikke bare et støvet skolefag, men noget der sidder i landskaber, i bykerner, eller i de amerikanske kroppe – og noget, der kan rumme en voldsom kraft”.
Læs mere på borgerkrigensekko.dk og vedhæftede faktablad, og lyt med på din foretrukne podcast-platform.
Projektet er støttet af et Mindelegat fra Carlsbergfondet.
Kontakter
Kontakt
Mads Daugbjerg
Lektor,
Aarhus Universitet,
Institut for Kultur og Samfund – Afdeling for Antropologi
Mobil +45 2537 7459
E-mail: mads.daugbjerg@cas.au.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Lars Erslev Andersen forsvarer doktordisputats13.1.2025 09:49:00 CET | Pressemeddelelse
Torsdag den 23. januar 2025 kl. 10.30 forsvarer Lars Erslev Andersen sin doktordisputats med titlen: Den Amerikanske Mission – Mytologi og magt på Aarhus Universitet.
Ny forskningsoversigt: AI kan understøtte læring – men ikke erstatte underviseren16.12.2024 10:47:36 CET | Pressemeddelelse
Med lanceringen af Chat GPT i 2022 blev generativ AI allemandseje på rekordtid, og den nye teknologi er allerede i gang med at vende op og ned på vores uddannelser. En ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet i e-bogsserien Pædagogisk indblik har gennemgået 141 internationale forskningsstudier fra årene 2018-2024 om brugen af Chat GPT og andre AI-chatbots på videregående uddannelser og giver indblik i både pædagogiske muligheder og udfordringer i den nye teknologi.
Ny international undersøgelse: Skellet mellem drenge og piger vokser markant i matematik4.12.2024 10:51:25 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra DPU, Aarhus Universitet, kortlægger resultaterne fra den danske del af den internationale TIMSS-undersøgelse af 4. klasseelevers kompetencer i matematik og natur/teknologi. I matematik er forskellen mellem drenge og piger fordoblet i forhold til tidligere undersøgelser.
Hvordan har udbredelse af internettet forandret barndommen?3.12.2024 12:59:00 CET | Pressemeddelelse
Forældre, politikere, forskere, lærere diskuterer ofte og i forskellige sammenhænge deres bekymringer over, hvordan nettet påvirker børn og unge. ”Men faktisk ved vi meget lidt om den måde, det tidlige internet har formet de måder, børn bruger digitale medier på i dag,” lyder det fra Helle Strandgaard Jensen, lektor i historie på Aarhus Universitet, der med en ny ERC-bevilling nu får mulighed for at gøre os klogere på forandringen af barndommen med udbredelsen af internettet.
Katrine Frøkjær Baunvig ny professor i Grundtvigforskning27.11.2024 10:17:16 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet styrker Grundtvigforskningen med Katrine Frøkjær Baunvig som ny professor fra den 1. december 2025. Hun vil kombinere klassisk humanistisk forskning med avanceret teknologi for at skabe nye perspektiver på Grundtvigs forfatterskab og digital kulturarv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum