Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Nyt uddannelsestilbud fremtidssikrer eksperter til dansk life sciencer

Del

Københavns Universitet og Syddansk Universitet står i spidsen for et nyt center, der skal løfte de farmaceutiske uddannelser ved at integrere data science som fagfelt på alle uddannelsesniveauer, fra bachelor-, master- og ph.d.-niveau til efter- og videreuddannelse. Tre af Danmarks største fonde er gået sammen om finansiering.

AI genereret billede.
Centret støttes med 123 millioner kroner over en seksårig periode af tre store fonde. AI-genereret.

De farmaceutiske uddannelser i Danmark er på et højt, internationalt niveau, og nu tilføres forskningsbaseret undervisning, der integrerer datavidenskab – data science – i uddannelsen af farmaceuter. Det betyder, at farmaceuter fremover også vil have kompetencer og kendskab til metoder fra data science feltet.

Med et samlet optag på mere end 300 bachelor- og 300 masterstuderende hvert år på de farmaceutiske uddannelser på Københavns Universitet og Syddansk Universitet vil centerets indsats betyde unikke muligheder for mange kommende studerende. Det samme gælder for dansk life science på forsknings-, innovations- og industriområderne.

Visionen for centeret er, at farmaceutisk datavidenskab bliver en katalysator for de førende aktører indenfor både life science-industrien og sundhedssektoren. Centeret vil udvikle state-of-the-art forskningsbaseret undervisning for de studerende, som derved vil kunne navigere ubesværet mellem både de farmaceutiske videnskaber og datavidenskab.

Midlertidig centerleder, Professor Jette Sandholm Kastrup udtaler:

"Vi har længe arbejdet på at få dette center op at stå og er meget taknemmelige for den store opbakning fra de tre fonde. Centeret vil spille en afgørende rolle i fremtidssikringen af vores uddannelser indenfor de farmaceutiske videnskaber, så vi forbereder vores kandidater til et arbejdsmarked, der med eksponentiel hastighed introducerer data science og kunstig intelligens. Jeg ser meget frem til at udvikle pharmaceutical data science i et tæt samarbejde mellem de to universiteter og aftagerne af vores kandidater.”

Det nye Center for Pharmaceutical Data Science Education (CPDSE) støttes af Novo Nordisk Fonden, Lundbeck Fonden og LEO Fondet med 123 millioner kroner over en seksårig periode. Centeret bliver forankret på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet, og som en af centerets første aktiviteter skal der rekrutteres en centerleder.

Fra Syddansk Universitet udtaler midlertidig vicecenterleder Professor Jacob Kongsted:

”Jeg ser centerinitiativet som værende strategisk yderst vigtigt. Udviklingen indenfor data science går vanvittigt hurtigt og vil fremadrettet komme til at ændre den måde vi arbejder på – specielt indenfor lægemiddeludvikling og design. Det er for mig helt afgørende, at vi uddanner unge mennesker med de rette og nutidige kompetencer. Her vil data science kun komme til at spille en endnu større rolle i fremtiden.”

”Pharmaceutical data science” – en fusion af to fagområder til gavn for mange

Kunstig intelligens, maskinlæring og anvendelsen af big data åbner for et enormt område af viden, nye datakilder og metoder, som der er et stort behov for at integrere bedst muligt i de farmaceutiske uddannelser.

Denne transformation mod data-drevne løsninger i samfundet er helt afhængig af akademisk uddannede kandidater med de nødvendige færdigheder.

På uddannelsesområdet vil det nye center sikre de studerendes kvalifikationer indenfor data science ved at opgradere relevante obligatoriske bachelor- og kandidatkurser. Centeret vil også etablere helt nye kurser indenfor pharmaceutical data science på alle niveauer af uddannelserne, til samtidig gavn for studerende fra mange øvrige uddannelser.

Glæde og optimisme hos Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og LEO Fondet

Fra de tre fondes side vækker etableringen af Center for Pharmaceutical Data Science Education både stor glæde og kalder på store forventninger til fremtidens lægemiddeleksperter i Danmark.

Fra Novo Nordisk Fonden udtaler Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach:

"Det danske arbejdsmarked er afhængig af højt kvalificeret arbejdskraft, og derfor er det vigtigt, at vi løbende sikrer kvaliteten i vores universitetsuddannelser. Ved at koble data science med farmaci vil det nye center bidrage til at styrke et vidensfelt inden for life science, der er i rivende udvikling. Eftersom den undervisning, centret kommer til at udbyde, bliver tilgængelig for en bred vifte af uddannelser, vil det i sidste ende komme til at gavne hele vores økosystem omkring sundhedsvidenskab og lægemiddeludvikling. Derfor er vi rigtigt glade for at støtte dette initiativ."

Fra Lundbeckfonden udtaler Jan Egebjerg, Senior Vice President:

”Det at kunne håndtere den enorme mængde tilgængelige data, fra molekyle til patient, vil skabe fremtidens sundhedsløsninger. CPDSE repræsenterer en helt unik forskningsbaseret uddannelse, der fusionerer data science og pharmaceutical science. Uddannelsen vil være et vigtigt bidrag til at fremtidssikre Danmarks position som en international leder indenfor pharmaceutical data science.”

Fra LEO Fondet udtaler Anne-Marie Engel, Chief Scientific Officer:

”Data science revolutionerer alle aspekter af forskning og viden og har potentiale til at ændre vores samfund. Men at anvende det kræver dyb indsigt i metoderne bag. Derfor er det helt afgørende for os, at LEO Fondets bevilling er med til at klæde fremtidens danske farmaceuter bedre på, så de på sigt kan bidrage positivt til den digitale transformation og skabe bedre sundhedsløsninger herhjemme og internationalt.”

Kontakter

Kommunikationsmedarbejder Lisbeth Lassen
lisbeth.lassen@sund.ku.dk
+45 35 33 41 77

Om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.

Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye