Noah: Årets Grønvaskerpris går til den grønne trepart
Et splinternyt ministerium, der skal sikre implementeringen af den grønne trepart, har set dagens lys. På trods af vigtigheden virker det besynderligt, når Klimaministeriet, Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri allerede findes
– Man skulle tænke, at der fandtes kompetence på tværs af de tre ministerier til at implementere aftalen om fremtidens landbrug. Den grønne trepart kunne sagtens høre hjemme i Miljøministeriet, hvilket ville være mere oplagt end at placere ligestilling der, udtaler landbrugspolitisk medarbejder i NOAH Emil Brix i en pressemeddelelse 3. september 2024.
NOAH frygter, at det nye ministerium giver Landbrug & Fødevarer samt industrien endnu større indflydelse og i endnu højere grad gør den grønne trepart til en aftale for forurenerne på bekostning af miljøet og skatteborgerne.
– Vi håber, at Jeppe Bruus, når han har fået et helt ministerium, vil invitere mange flere grønne aktører til at deltage i ministeriets arbejde og implementeringen af den grønne trepart. Det ville give muligheden for, at den grønne trepart rent faktisk kunne levere på miljø- og klimaområdet, fortsætter Emil Brix.
Den grønne trepart er nemlig langt fra ambitiøs nok i forsøget på at løse landbrugets miljø- og klimaudfordringer:
-
CO2-afgiften er langt under det anbefalede niveau fra for eksempel Svarer-udvalget og Concito.
-
Selv hvis man lægger udtagningen af lavbundsjorder og randarealer sammen med skovrejsningen, dækker det kun 15 % af det samlede landareal. Altså markant mindre end de 20 % professor Stiig Markager foreslår og de 25 % som der foreslås i rapporten Fra Foder til Føde II.
-
Der er ikke lagt op til en markant reduktion i antallet af husdyr, hvilket er en uomgængelig del af den bæredygtige omstilling i landbruget. Tværtimod giver man via den øgede slagtepræmie et incitament til det modsatte.
-
Den grønne trepart viser ikke den vej mod agroøkologi, regenerativt jordbrug og økonomisk demokrati, som dansk landbrug har brug for, men låser os til det gamle industrielle landbrug vi kender alt for godt, baseret på nye falske løsninger såsom bovaer, pyrolyse, de nye GMO’er og biogas.
– Udover de uambitiøse målsætninger, må vi desværre også konkludere, at aftalen i høj grad stadig hviler på frivillighed fra landbrugets side – en frivillighed som vi for lang tid siden har konkluderet ikke er til stede, slutter Emil Brix, landbrugspolitisk medarbejder i Miljøbevægelsen NOAH.
Årets Grønvaskerpris går til den grønne trepart
I NOAH er vi heldigvis ikke alene om at påpege vildledningen i de mange løfter fra den såkaldte historiske aftale. På årets Klimafolkemøde i Middelfart gik vi nemlig sammen med en række andre bevægelser, såsom Global Aktion, Fossilfri Fremtid og Landsforeningen Mod Svinefabrikker, om at uddele årets Grønvaskerpris.
Årets Grønvasker bliver valgt af deltagerne på Klimafolkemødet og gives til den aktør, som i allerhøjeste grad har anstrengt sig for at fremstille sig selv som grøn og bæredygtig uden at være det.
Deltagerne ved klimafolkemødet var ikke i tvivl og stemte den grønne trepart ind på en førsteplads foran Kong Frederik, Miljøminister Magnus Heunicke, Danish Crown og Mærsk. Den grønne trepart står altså som det allerklareste symbol på grønvask for deltagerne på årets Klimafolkemøde.
Hvis Ministeriet for Grøn Trepart ønsker at vende dette billede, skal der virkelig meget reel handling til: En ordentlig demokratisk proces med det formål at gøre op med den støtte, som dyrefabrikkerne fuldstændig ukritisk har fået i årtier, og i stedet støtte op om den nye generation af jordbrugere, der er klar til at arbejde i samspil med miljø og mennesker, men som har urimeligt svært ved at komme ind i erhvervet.
Nøgleord
Kontakter
Emil Brix, landbrugspolitisk medarbejderNoah
Tlf:23 98 28 97emil@noah.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
”Stop grisenes lidelser”15.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Stifterne af gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver handling – det er tid til at tage dyrevelfærd alvorligt
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum