Midttrafik

Børn skal komme i skole på egne ben

Del

Onsdag den 4. september lyder startskuddet til en kampagne, hvor elever i 4., 5. og 6. klasse på udvalgte skoler i Region Midtjylland og Aalborg dyster i en pointjagt ved at transportere sig til og fra skole på gåben, cykel eller med kollektiv trafik. Kampagnens formål er at fremme bæredygtige transportvaner.

Elever i 4., 5. og 6. klasse dyster om at transportere sig mest bæredygtigt
Elever i 4., 5. og 6. klasse dyster om at transportere sig mest bæredygtigt Foto: Region Midtjylland

Transporten til og fra skole er i fokus, når kampagnen På Egne Ben i fem uger dømmer bilen ude og opfordrer børn og deres forældre til at transportere sig bæredygtigt ved at gå, cykle eller tage kollektiv trafik.

Kampagnen bliver testet på seks skoler i Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers og Aalborg kommuner.

På Egne Ben-kampagnen stammer fra Sverige, hvor kampagnen har løbet i flere år. Nu bliver den så testet af i en dansk version på de seks skoler fra 4. september til 4. oktober og med kåring af en vinder den 9. oktober.

Formålet med kampagnen er at skabe en bevidsthed om, hvordan familiens transportvalg kan påvirke helbred, trafiksikkerhed, klima og miljø. Bag den danske version af På Egne Ben-kampagnen står Region Midtjylland, Midttrafik og Aalborg Kommune som et led i det fælles EU-projekt MOVE.

Gang, cykling eller kollektiv trafik fremfor bil udløser point
I den fem uger lange kampagneperiode dyster eleverne i 4., 5. og 6. klasse mod andre klasser og skoler i en pointjagt, hvor det gælder om at gå, cykle eller tage kollektiv trafik i stedet for at blive kørt i bil.

Forældre og søskende kan også bidrage med bonuspoint til klassen, hvis de lader bilen stå og transporterer sig bæredygtigt i kampagneperioden.

I løbet af kampagneperioden lærer eleverne også om sundhed, trafiksikkerhed, miljø og bæredygtig transport gennem forskellige øvelser.

Lundgårdskolen i Herning er en af de seks skoler, der deltager i På Egne Ben-kampagnen. Viceskoleleder Kim Toft glæder sig over muligheden for at motivere børnene til mere bevægelse og selvstændighed med kampagnen. Han fortæller:

”Siden covid-19 har vi oplevet en markant stigning af børn, der bliver kørt i skole i bil. Det er rigtig ærgerligt. Lundgårdskolen er velsignet med et godt stisystem, hvor børnene kan cykle sikkert til og fra skole. Vi håber selvfølgelig, at både børn og forældre får øjnene op for den frihed og fleksibilitet, det giver, at børnene selv transporterer sig ved at gå, cykle eller tage kollektiv trafik. Ikke bare til og fra skole, men også i fritiden”.

Inspiration til gode transportvaner hele livet
Når kampagnen på de seks skoler i Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers og Aalborg kommuner er slut, vil der blive evalueret på baggrund af en før- og eftermåling med henblik på en større udbredelse.

”Som region har vi et ønske om, at borgerne i hele regionen kan transportere sig så grønt som muligt. Derfor er vi også med i projektet, for børns transport er et megavigtigt fokusområde, når det handler om fremtidens mobilitet. Gode og bæredygtige vaner skabes i barndommen, og børn påvirker de voksne, og den her aldersgruppe både kan og vil jo gerne transportere sig selv. Så vi er spændte på, om konkurrence-initiativet kan få flere skolebørn til at gå, cykle eller tage den kollektive transport”, siger Bent Graversen (V), formand for Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling.

Midttrafiks direktør Lars Berg er enig i, at gode og bæredygtige vaner skabes i barndommen. Han udtaler:

”Med kampagnen På Egne Ben har vi mulighed for at lære børnene om bæredygtige alternativer til bilen på en sjov og motiverende måde. Har man som barn lært at transportere sig selv med cykel eller kollektiv trafik, er der en større chance for, at de gode vaner fortsætter i både unge- og voksenlivet. Vi vil gerne arbejde for, at bilen ikke bare bliver valgt på autopilot uanset, hvor turen går hen. Skal vi have større trafiksikkerhed ved skolerne og mindre trængsel på vejene, er det nødvendigt med en mere nuanceret mobilitet, der kan begrænse biltrafikken. Det behøver ikke være enten eller – en kombination af cykel og kollektiv trafik er fx et godt alternativ”.

Følgende skoler deltager i kampagnen På Egne Ben:

  • Lundgårdskolen i Herning Kommune
  • Hornbæk Skole i Randers Kommune
  • Rækker Mølle Skolen i Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Spjald Skole i Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Vejgaard Østre Skole i Aalborg Kommune
  • Skansevejens Skole i Aalborg Kommune


Samarbejde om bæredygtige transportvaner i EU-projektet MOVE 
EU-projektet MOVE er et nordisk projekt med 12 partnere fra Sverige, Norge og Danmark. Her samarbejder kommuner, regioner og trafikselskaber om at teste tiltag, der kan få flere til at gå, cykle, tage kollektiv trafik og køre sammen fremfor at køre alene i bil. Formålet er at finde frem til succesfulde tiltag, der kan blive implementeret i en større skala. MOVE-projektet er støttet af EU-programmet Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.

Læs mere om projektet På Egne Ben på kampagnens hjemmeside.

Læs mere kampagnen på EU-projektet MOVE’s hjemmeside.

null

Nøgleord

Kontakter

Lundgårdskolen, viceskoleleder Kim Toft

Tlf:29 45 59 60

Rækker Møller Skolen, skoleleder Christian Salmansen

Tlf:22511541

Hornbæk Skole, skoleleder Kim Højer Hansen

Tlf:89154200

Billeder

Elever i 4., 5. og 6. klasse dyster om at transportere sig mest bæredygtigt
Elever i 4., 5. og 6. klasse dyster om at transportere sig mest bæredygtigt
Foto: Region Midtjylland
Download
Download

Links

Om Midttrafik

Midttrafik er et trafikselskab, og står i spidsen for den kollektive trafik i Midtjylland. Det er Midttrafik, der administrerer den kollektive trafik med finansiering fra Region Midtjylland og de 18 kommuner i regionen.

Opgaverne spænder bredt fra blandt andet planlægning og koordinering af bustrafikken, gennemførelse af udbud og kontraktadministration, kvalitetskontrol, fastsættelse af priser og rejseregler, kundeservice til information og markedsføring af den kollektive trafik.

Følg pressemeddelelser fra Midttrafik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Midttrafik

Billige ungdomsbilletter og gratis kørsel med lokalruter skal få flere til at rejse med bus13.9.2024 13:21:22 CEST | Pressemeddelelse

Unge i alderen 16-26 år kan fra 1. oktober købe et billigt pendlerkort HerningUNG og spare penge på rejser med bybusser og regionalbusser inden for kommunen. Samtidig bliver det muligt for alle borgere at køre gratis med lokalruterne 140, 150, 160, 168 og 169. Tiltaget er et pilotforsøg, der løber frem til 31. marts 2025. Det skal få flere borgere til at rejse med bus som et grønnere alternativ til bilen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye