ROCKWOOL Fonden

Nyt pilotstudie: For mange unge er mistrivsel noget, der kommer og går

Del

Mange unge mistrives, men mistrivsel ser for mange ud til at være en forbigående tilstand. Det viser foreløbige resultater fra en spørgeundersøgelse blandt 133 unge, gennemført af forskere ved ROCKWOOL Fonden. Undersøgelsen er en del af et pilotstudie, og selvom de unge, der har besvaret forskernes spørgsmål, ikke er fuldt ud repræsentative for alle unge i Danmark, så er resultaterne et signal om, at vi bør se og forstå mistrivsel på en mere nuanceret måde, end vi gør i dag, lyder det fra forskerne. 

Forskerne har fulgt trivslen blandt 133 unge over tre måneder og kan se, at det ”kun” er ca. 7% af de unge i undersøgelsen, hvis svar indikerer, at de kontinuerligt trives dårligt. En meget større gruppe af de unge ser derimod ud til at svinge mellem god og dårlig trivsel i løbet af perioden, hvor forskerne fulgte dem.
Forskerne har fulgt trivslen blandt 133 unge over tre måneder og kan se, at det ”kun” er ca. 7% af de unge i undersøgelsen, hvis svar indikerer, at de kontinuerligt trives dårligt. En meget større gruppe af de unge ser derimod ud til at svinge mellem god og dårlig trivsel i løbet af perioden, hvor forskerne fulgte dem.

Mange unge mistrives. Det kan både forældre, lærere og undervisere på uddannelserne og forskere skrive under på. I de senere år har talrige nyheder og undersøgelser rapporteret om, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle unge er i mistrivsel.

Men et nyt pilotstudie fra ROCKWOOL Fonden viser, at der er væsentlige udsving i de unges trivsel, når man følger de samme unge over en 3-måneders periode.

Faktisk viser resultaterne, at mistrivsel for langt de fleste unge er en forbigående tilstand - eller at graden af mistrivsel svinger meget. Dermed er det en relativt lille del af de unge (ca. 7 %), der konsistent viser tegn på mistrivsel hen over perioden.

Samme spørgsmål hver 14. dag
Forskere fra ROCKWOOL Fonden har i pilotprojektet “Unges velbefindende ved overgangen til voksenlivet” undersøgt unges mistrivsel fra flere forskellige vinkler – både over tid og på tværs af forskellige trivselsindikatorer. Det har de gjort via en spørgeundersøgelse blandt 175 18-årige fra forskellige uddannelsesinstitutioner i Hovedstadsområdet.

De unge har besvaret 14 spørgsmål om deres trivsel, og spørgsmålene er gentaget hver 14. dag i en periode på 3 måneder. 133 unge har besvaret spørgsmålene minimum tre gange, og det er resultatet af denne del af undersøgelsen, som viser, at der er stor udskiftning i gruppen af unge, hvis besvarelser angiver, at de mistrives.

Forskerne har spurgt til fem forskellige trivsels-indikatorer: Stress, ensomhed, mental trivsel, livstilfredshed og selvvurderet helbred.

Og her er der 28% af de unge, som første måling tilhører gruppen med dårlig mental trivsel. Men netop disse unge vil gennemsnit kun lande i gruppen ”dårlig mental trivsel” i ca. halvdelen af de efterfølgende målinger, hvor forskerne stiller samme sæt spørgsmål. 

En fjerdedel af disse unge scorer kontinuerligt højt på dårlig mental trivsel i alle undersøgelsens seks målinger.  Det svarer til, at 7% af den samlede gruppe unge konsistent rapporterer dårlig mental trivsel.

-Selvom det er en lille gruppe unge, vi her har fulgt, og selvom de ikke er fuldt ud repræsentative for alle unge i Danmark, så indikerer undersøgelsen her, at der er betydelige udsving i de unges trivsel, og at mistrivsel langt fra er en permanent tilstand for en stor gruppe unge. I stedet ser det ud til, at det for de fleste i den tredjedel, der rapporterer dårlig mental trivsel, er noget, der kommer og går, fortæller sociolog og forsker i ROCKWOOL Fonden, Anne Sofie Tegner Anker.

ROCKWOOL Fondens forskere er nu ved at planlægge det endelige forskningsstudie, som vil omfatte en langt større og mere repræsentativ gruppe af unge. Forskernes mål er at kortlægge langt flere nuancer om udviklingen af unges trivsel.

-Det er afgørende, at vi får mere nuanceret viden om dette emne, når vi som samfund skal forstå unges mistrivsel og finde metoder og afsætte ressourcer til at mindske den – især for de 7%. som ser ud til at mistrives kontinuerligt over en længere periode. I denne grupper kan der være helt andre og tungere problemer, end blandt de unge, der ser ud til at svinge mere mellem god og dårlig trivsel, så de kan have brug for en helt anden type hjælp, fortæller forskningsprofessor og interventionschef i ROCKWOOL Fonden, Signe Hald Andersen.

Faktaboks:

Fakta om undersøgelsen “Unges velbefinde ved overgangen til voksenlivet”

  • Undersøgelsen er et pilotstudie, der indsamler en række forskellige indikatorer for unges velbefindende over en længere periode.
  • Undersøgelsen gentager samme måling af unges selv-rapporterede velbefindende hver 14. dag gennem tre måneder. De selv-rapporterede mål inkluderer: livstilfredshed, mental trivsel, stress, ensomhed, og selvvurderet helbred.
  • Resultaterne er indsamlet i slutningen af 2022
  • Undersøgelsen består af spørgeskema og blodprøver, der sammen med andre helbredsmarkører bruges til at måle de unges allostatic load (der sammenfatter en række biologiske belastningsfaktorer for kroppen som fx cortisol-niveau, inflammationsmarkører, og BMI)
  • Data er indsamlet efter informeret samtykke fra alle deltagere. Undersøgelsen og procedurerne for dataindsamlingen er godkendt af Videnskabsetisk komité.
  • Data er indsamlet blandt 175 18-årige, der på tidspunktet for dataindsamlingen gik på en række ungdomsuddannelser i Hovedstadsområdet. Deltagerne er derfor ikke fuldt ud repræsentative for alle unge i Danmark.

Forskerne bag undersøgelsen

Signe Hald Andersen - ROCKWOOL Fonden

Anne Sofie Tegner Anker - ROCKWOOL Fonden            

Kontakter

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Et land i forandring: Forskerne deler nu deres beregninger af, hvordan Danmark ændrer sig - helt ned til allernærmeste lokalområde11.9.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Med en ny interaktiv webside stiller forskerne i ROCKWOOL Fonden deres beregninger til rådighed for skoler, undervisere og studerende, der vil undersøge, hvordan befolkningssammensætningen, servicetilbud, infrastruktur og kvadratmeterpriser i Danmark udvikler sig – både på landsplan og ned i de helt lokale boligområder.

Jo flere børn, jo større ulighed mellem fars og mors pension4.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danske mænds pensionsformuer er i gennemsnit 19% højere end kvinders, og det er i høj grad antallet af børn, der koster på moderens pension. Jo flere børn man har, jo større ulighed er der mellem fars og mors pensionsformue. Men også kvinders mindre risikovillighed, når det gælder placering af pensionspengene og det, at hver anden kvinde er ansat i det offentlige, er med til at gøre kvinder til fattigere pensionister, viser en ny analyse udgivet af forskere ved ROCKWOOL Fonden.

Forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden: Danskerne er ikke utrygge i deres nabolag1.2.2024 13:52:57 CET | Pressemeddelelse

Regeringen har netop lanceret udspillet ”Sammen om en tryggere hverdag”, der indeholder i alt 11 tiltag, bl.a. mod cykeltyverier, indbrud, hæleri og butikstyveri. Formålet med udspillet er at skabe mere tryghed i hverdagen Hertil har forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden Lars Højsgaard Andersen følgende kommentarer: ”Set med forskningsbriller er det lidt svært at få øje på, hvilket behov for øget tryghed, tiltagene skal imødekomme. Op imod 90 procent af danskerne føler sig trygge i deres nabolag. Det viser Justitsministeriets egne undersøgelser. Og det tal har ikke ændret sig betydeligt, siden man begyndte at måle trygheden tilbage i 2013. Næsten lige så mange – 86 procent – har også tillid til, at politiet hjælper dem, hvis de skulle få brug for det. Det tal er faktisk steget en smule.” Et centralt element i udspillet er at styrke indsatsen mod indbrudstyveri og hæleri Hertil har forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden Lars Højsgaard Andersen følgende kommentarer: ”Udspillet betoner, at

ROCKWOOL Fonden: Ny politisk aftale om udenlandsk plejepersonale er fornuftig24.1.2024 12:16:24 CET | Pressemeddelelse

Regeringen har i dag landet en ny aftale om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet. Blandt andet ønsker regeringen at undersøge, om afviste sygeplejersker fra udlandet kan få job som social- og sundhedsassistenter i Danmark. Hertil har Mia Amalie Holstein, cheføkonom i ROCKWOOL Fonden, følgende kommentarer: Der kan være gode grunde til at styrke arbejdskraftindvandringen. ”De kommende år stiger antallet af ældre over 70 år betydeligt, hvilket øger behovet for omsorgs- og plejepersonale. Finansministeriet har beregnet, at vi om godt 10 år vil mangle mindst 15.000 SOSU-assistenter og -hjælpere. Det er derfor ganske fornuftigt, hvis udenlandske sygeplejeruddannede, som ikke lever op til danske standarder, i stedet kan autoriseres som social- og sundhedsassistenter. På den baggrund kan der være gode grunde til at styrke arbejdskraftindvandringen.” Arbejdskraftindvandring fører ofte til permanent indvandring ”Man skal dog være opmærksom på, at arbejdskraftindvandring of

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye