Psykiatrifonden

Hvor er psykiatrien i finanslovsudspil?

Del

Det er positivt, at regeringen har afsat midler til indsatser for de 43.000 unge uden for job og uddannelse, og at der er udsigt til et generelt løft af sundhedsområdet. ”Men skal de svageste for alvor mærke en forskel, skal psykiatrien have en tydelig andel”, siger direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold.

Kvinde, mand, sidder, lytter, gadedør, bygning, trappetrin
Modelfoto Psykiatrifonden

Regeringens finanslovsudspil afspejler, at der er økonomisk overskud til at investere i velfærd. Det er positivt. Men det forpligter også, mener Psykiatrifonden.

”Det skal komme de svageste til gavn. Når fokus er på den nære velfærd, skal der også leveres. Det betyder fx, at vores helt utilstrækkelige børne- og ungdomspsykiatri skal have en andel af de 400 mio. kr., der er afsat til sundhedsområdet”, siger Marianne Skjold.

Vi bør også opruste psykiatriens primærsektor, mener hun.

”Vi taler meget om lighed i sundhed og lige adgang for alle til sundhedstilbud af høj kvalitet. Her kunne jeg godt tænke mig, at vi satte os for at opruste primærsektoren inden for psykiatrien. Vi ved, at 82,6 procent af os i løbet af livet vil få psykiske problemer af et omfang, der får os til at søge professionel hjælp. Det bør regeringen tage lige så alvorligt som det demografiske træk. Psykiatrien er også nær velfærd, der er akut brug for”, siger Marianne Skjold.

Prioriter psykiatri i udspil om 43.000 unge
I hele regeringens levetid er tallet 43.000 gået igen. De 43.000 unge i Danmark, der står uden job og uddannelse. Et tal, der ikke har rykket sig. Skal det tal nu endelig falde, er psykiatrien et helt nødvendigt sted at bruge nogle af de 325 mio. kr., der ifølge forslaget er sat af til udspil, der skal gavne de 43.000 unge.

”Vi er enige med finansministeren i, at det – som han sagde på pressemødet – er en falliterklæring, hvis vi lader den ulykkelige og urimelige situation fortsætte. Både for den enkelte unge og for os som samfund. Men vi ved, at mange af de 43.000 unge, der har svært ved at få fodfæste i livet, på arbejdsmarkedet og på uddannelsesstederne, de har brug for behandling og målrettede støttetilbud, fordi de ofte har psykiske vanskeligheder eller svære sociale baggrunde, der gør, at de møder mur på mur. Derfor skal psykiatrien og de kommunale tilbud prioriteres meget tydeligt ind i det udspil, regeringen lovede i dag”, siger Marianne Skjold.

Ja tak til værdighedsreform - ikke mindst for alvorligt psykisk syge
Udsatte borgere bliver i dag ofte kastebold mellem systemer og oplever uværdige forløb. Det får regeringen til at afsætte 650 mio. kr. over fire år til en værdighedsreform i sit finanslovsforslag. Det sætter Psykiatrifonden pris på:

”Det er længe ventede tanker og planer, vi også selv er meget optaget af. Værdighed er desværre ikke det første ord, jeg tænker på, når jeg ser på, hvordan livet ser ud for en del af de mest alvorligt psykisk syge, som samtidig ofte har alvorlig fysisk sygdom, svære sociale omstændigheder og misbrug. Vi ser frem til at præge de kommende forhandlinger så godt, vi kan, så de 650 mio. kr. kommer til at gøre gavn de rigtige steder”, siger Marianne Skjold.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kvinde, mand, sidder, lytter, gadedør, bygning, trappetrin
Modelfoto
Psykiatrifonden
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Lykkes sammenlægningen af somatik og psykiatri, redder den liv15.11.2024 13:39:04 CET | Pressemeddelelse

En sammenlægning af somatik og psykiatri kan blive det afgørende opgør med årtiers ulighed og overdødelighed, mener Psykiatrifonden efter at sundhedsreformen i dag blev præsenteret. ”Den virkelige patient fejler ofte noget fysisk og psykisk på samme tid, og det skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes efter. Integrationen skal være så gennemgribende, at somatikken og psykiatrien helt naturligt behandler de samme patienter - sammen”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Syv ud af ti børn af forældre med psykisk sygdom får ingen hjælp5.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse

På trods af bred anerkendelse af, at børn af forældre med psykisk sygdom er særligt sårbare, modtager næsten syv ud af ti ingen støtte. En ny rapport kortlægger de mange forhindringer, der fortsat står i vejen for at hjælpe børnene. TrygFonden og Psykiatrifonden vil skabe de nødvendige forandringer med indsatsen ’Grib børnene’, som handler om at udvikle tiltag, der hjælper børn og deres familier til at få den rette støtte i en svær situation.

Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag29.10.2024 09:32:49 CET | Pressemeddelelse

Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye