Statens Serum Institut

Gravide bør være opmærksomme på zikavirus ved udlandsrejser

Del

På baggrund af et alvorligt, nyt tilfælde ønsker Statens Serum Institut (SSI) at gøre rejsende i tropiske områder opmærksomme på risikoen for smitte med zikavirus. Det gælder særligt kvinder, som er gravide eller påtænker at blive gravide.

Gravide bør være opmærksomme på risiko for zikavirus ved udlandsrejser.
Gravide bør være opmærksomme på risiko for zikavirus ved udlandsrejser. Colourbox

Der er i Danmark konstateret et alvorligt tilfælde af smitte med zikavirus hos en gravid kvinde, som har medført fosterdød. Kvinden formodes smittet under en rejse i Thailand tidligt i graviditeten.

Tilfælde af zikavirus er anmeldelsespligtige. I Danmark er der i løbet af 2023 og 2024 indtil nu påvist fire rejserelaterede tilfælde af zikavirus. 

Zikavirus overføres hovedsageligt med myggestik, men kan også overføres seksuelt via sæd i flere måneder efter overstået infektion. Infektionen forløber ofte uden symptomer eller giver kun mild og forbigående sygdom, men kan hos gravide medføre alvorlige skader på fosterets centralnervesystem, bl.a. microcephali (for lille hovedudvikling) hos nyfødte og medføre forsterdød.

Zikavirus forekommer endemisk i varierende grad i mange tropiske områder i verden. Efter det store globale udbrud af zikavirus omkring 2015-2017 er forekomsten faldet til et lavt niveau de fleste steder, men der kan optræde lokale udbrud med stigende smitterisiko. Igennem 2023 var der en stigende forekomst af zikavirus i Thailand, som meddelt af SSI i EPI-NYT uge 4 - 2024 og på SSI’s hjemmeside.

Anbefaler forsigtighedsprincip

Der findes ingen vaccine eller behandling mod zikavirus. Derfor er det vigtigt at undgå smitten ved at beskytte sig mod myggestik på rejser i områder med zikavirus. Da det i praksis kan være svært helt at undgå myggestik, anbefales kvinder, der allerede er gravide, eller som aktuelt påtænker at blive gravide, at overveje at udskyde ikke-nødvendige rejser til de områder, hvor zikavirus forekommer.

En udfordring er dog, at man i mange lande ikke kender den reelle forekomst af zikavirus på grund af manglende diagnostik og rapportering.  

I fraværet af opdaterede og pålidelige lokale informationer om risikoen for zikavirus anbefaler SSI gravide at anlægge et forsigtighedsprincip ved overvejelser om rejse til områder med mulig forekomst af zikavirus.

Råd til gravide og par

For kvinder og par, der har opholdt sig i lande/områder med forekomst af zikavirus, anbefaler Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen følgende:

  • Gravide, som har rejst i områder med forekomst af zikavirus under deres graviditet, og som under rejsen eller mindre end to uger efter hjemkomst (eksposition) har haft symptomer forenelige med infektion med zikavirus, skal informere deres læge og jordemoder om det.
  • Kvinder, der har rejst i disse områder, og som planlægger graviditet, opfordres til at vente indtil 2 måneder efter hjemkomst med at blive gravide.
  • Mænd, der kommer hjem fra områder med forekomst af zikavirus, og som har en partner, der er gravid, anbefales at anvende kondom under resten af graviditeten.
  • For mænd, hvis kvindelige partner er i den fertile alder, men ikke er kendt gravid, anbefales det, at parret anvender prævention (af en hvilken som helst art) i tre måneder efter hjemkomsten, uanset om manden har/har haft symptomer på zikavirusinfektion.
  • For par, der rejser sammen til områder med forekomst af zikavirus, anbefales det at bruge prævention (af en hvilken som helst art) under opholdet og i tre måneder efter hjemkomsten.

Læs mere:

Lande med mulig forekomst af zikavirus (WHO, maj 2024)

Zikavirus og andre insektoverførte sygdomme

Beskyttelse af gravide rejsende

Om Statens Serum Institut

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.

Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.

Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.

Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye