Manglen på arbejdskraft bør være topprioritet
Regeringen skuffer med et finanslovsforslag, der stort set er blottet for konkrete initiativer til at overvinde den største samfundsøkonomiske udfordring - manglen på kvalificeret arbejdskraft, mener Lederne.

Man skal lede med lup i finanslovsforslaget efter forslag, der kan øge arbejdsudbuddet, mener Ledernes administrerende direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris.
”Det bør være en topprioritet for regeringen at arbejde målrettet for at skaffe flere hænder og hoveder til de danske arbejdspladser. Der er der desværre i finanslovforslaget ingen konkrete bud på. Det er skuffende,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
”Rigtigt mange ledere arbejder hårdt for at få besat ledige stillinger. Seks ud af ti ledere oplever problemer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere, og lige så mange forventer, at problemerne fortsætter det næste halve år, viser en ny undersøgelse fra Lederne. Det er en uholdbar situation,” tilføjer hun.
Positivt med højere servicefradrag
Et af de få lyspunkter, der er at finde i finanslovsforslaget, er en forhøjelse af servicefradraget. Det kan lette arbejdsbyrden på familierne og give flere mulighed for yde en ekstra indsats.
”Derfor er vi som udgangspunkt glade for, at regeringen har afsat 100 millioner kroner til at forhøje servicefradraget de kommende år. Og vi ser frem til at få mere at vide om, hvordan beløbet udmøntes.”
”Det skal være lettere for forældre i familier med hjemmeboende børn at gøre karriere på samme tid. Det kan være hårdt at køre dobbeltkarriere i den periode i livet, hvor mange har mindre børn. Derfor er denne økonomiske håndsrækning vigtig. Det er noget, vi hos Lederne har arbejdet for længe.”
”Hvis travle forældre får mere overskud til at påtage sig opgaver uden for hjemmet, vil det også give et løft til samfundsøkonomien. Med et øget servicefradrag vil flere forhåbentlig få mere tid til karrieren, hvis de ønsker det.”
Potentiale blandt unge skal forløses
Lederne er enig med regeringen i, at vi skal forløse det store potentiale, der er blandt de 43.000 unge, som i dag hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse.
”Vi kan som samfund ikke acceptere, at så mange unge står uden for arbejdsfællesskabet. Alle unge fortjener at få den tilfredsstillende oplevelse, det er at bruge deres evner og at have noget meningsfuldt at stå op til om morgenen. Og virksomhederne har brug for dem.”
Lederne har de seneste år arbejdet målrettet for at få unge, der hverken er i job eller uddannelse, ud på arbejdsmarkedet. Gennem Lederalliancen har Lederne, sammen med DI og Cabi, hjulpet knap 100 unge til at komme i gange med et job og en uddannelse.
”Lederalliancen er en investering i de unge, som giver overskud til hele samfundet. Derfor noterer jeg mig med glæde, at regeringen vil afsætte 325 mio. kr. i 2025-2028 til et udspil med initiativer målrettet de 43.000 unge. Vi håber, at der ud af de midler afsættes penge til at fortsætte Lederalliancen. Vi ser frem til at bidrage med de løsninger, som lederne på arbejdspladserne kan tilbyde denne målgruppe."
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, pressechef i Lederne - mo.: 27 69 45 69
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
Politisk mod i ny reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 12:41:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum