Cyklistforbundet og DI efterlyser cykelvenlige skatteregler i regeringens finanslovsforslag
Cyklistforbundet kalder det sammen med DI rigtig ærgerligt, at regeringen ikke har prioriteret en bruttolønsordning for cykler i sit finanslovsforslag. De to organisationer efterlyser cykelvenlige skatteregler, der er en nem og billig løftestang for styrket folkesundhed og reducerer trængsel på vejene.

Selv om der er store samfundsøkonomiske gevinster at høste, hvis flere cykler mere i hverdagen – bl.a. fordi øget fysisk aktivitet giver besparelse på det offentlige sundhedsbudget - er der i den danske skattelovgivning intet incitament hverken for den ansatte eller arbejdsgiveren til at fremme brugen af cykler frem for andre transportmidler. Danmark er blandt de eneste EU-lande, der ikke har sådanne skatteinitiativer til fremme af køb, leje eller leasing af cykler.
Derfor undrer Cyklistforbundet sig sammen med DI over, at regeringen ikke lytter til virksomhederne og arbejder målrettet for, at cyklen bliver brugt som løftestang for mere sundhed og mindre trængsel ved at flytte bilister over på cyklen.
Branchedirektør i DI Transport, Karsten Lauritzen, siger:
- Mange virksomheder vil gerne hjælpe deres medarbejdere op på cyklen, men deres muligheder er ret begrænsede. En mere cykelvenlig skattelovgivning har længe været et stort ønske fra erhvervslivet, og vi havde håbet, at regeringen ville prioritere det i næste års finanslov. Det er et forholdsvist billigt initiativ, som vil kunne få flere til at stille bilen i hverdagen og vælge cyklen til og fra arbejde, og derfor er vi da ærgerlige over, at det ikke er blevet prioriteret. Nu håber vi i stedet, at forslaget vil blive båret ind i finanslovsforhandlingerne af oppositionen.
Direktør i Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag, siger:
- Vi er skuffede over, at der ikke er afsat midler til en cykelvenlig skattelovgivning. Danske virksomheder er optaget af sunde medarbejdere, og vi ved fra vores arbejde med rådgivning af virksomheder, at en løsning, hvor medarbejdere via lønnen får adgang til cykel på økonomisk favorable vilkår, står højt på virksomhedernes ønskeliste. Ud over sundere medarbejdere og dermed øget arbejdsudbud vil det også reducere trængslen og understøtte den grønne opstilling. Så regeringen burde prioritere anderledes.
For cykler findes der i dag ingen særordninger i stil med f.eks. firmabilbeskatningen eller arbejdsgiverbetalte pendlerkort, og cyklisme er derfor den eneste transportform som ikke understøttes direkte i skattelovgivningen. Det bør der ændres på og Cyklistforbundet og DI opfordrer nu oppositionspartierne til at arbejde for en løsning.
FAKTA:
- Ifølge Transportministeriets egne tal er den samfundsmæssige gevinst ved at erstatte en km i bil med en km på cykel er på 8,39 kroner. For elcykler er beløbet 5,36 kr. per km.
- Ifølge Det nationale Videnscenter for Cykelfremme betyder cykeltrafikken en samlet daglig gevinst på 47 mio. kr. og en årlig gevinst på 17,1 mia. kr. Det svarer ca. til prisen på 400 store vindmøller.
- Ifølge Dansk Industri vil det give over 235.000 færre sygedage og en samfundsøkonomisk sundhedsgevinst på 2,5 milliarder kroner, hvis danskerne cykler 10 % mere end i dag.
- Trængslen på vejene koster samfundet dyrt. Ifølge DI’s beregninger beløber de samlede trængselsomkostninger sig til mellem 29,5 og 31,5 milliarder kroner om året (2019-tal).
Kontakter
Jane KofodVicedirektør
Tlf:2217 5588jak@cyklistforbundet.dkJørgen SchlosserRedaktør og presseansvarlig
Tlf:27 52 43 25jsc@cyklistforbundet.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Cyklistforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cyklistforbundet
Derfor punkterer du oftest i regnvejr27.3.2025 15:55:04 CET | Pressemeddelelse
Bliv klogere på, hvorfor vådt føre øger risikoen for at få en punktering, en risiko som faktisk har sine rødder tilbage til dinosaurernes tid.
Cyklistforbundet og DSB indgår strategisk partnerskab24.3.2025 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde mellem Cyklistforbundet og DSB skal gøre kombinationen cykel og tog så attraktiv som muligt.
Frivillige cykellegekorps skal hjælpe børn til at blive mere cykelsikre20.3.2025 15:01:52 CET | Pressemeddelelse
Med 3,5 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er Cyklistforbundet klar til at etablere frivillige cykellegekorps i 15-20 udvalgte byer rundt omkring i Danmark. Indsatsen skal hjælpe børn til at blive mere cykelsikre gennem cykelleg. Tilbuddet bliver gratis for daginstitutioner og skoler.
Kampagne skal få flere unge til at vælge cyklen til gymnasiet27.2.2025 15:08:14 CET | Pressemeddelelse
Cyklistforbundet og de fem regioners kampagne, Fælles-Tour, opfordrer unge til at vælge cyklen frem for bilen til gymnasiet. Kampagnen løber fra 24. marts til 6. april 2025 og tilbyder præmier som elcykler og koncertbilletter. Målet er at vende den stigende biltrend blandt unge.
1960erne har ringet – de vil have deres by- og trafikpolitik tilbage29.1.2025 10:42:47 CET | Pressemeddelelse
Cyklistforbundet lægger ikke fingrene imellem i sin kritik af et nyt lovforslag fra transportministeren om trafik i byerne. Kritikken står i et høringssvar fra forbundet til forslaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum