Bæredygtigt byggeri er ikke nok – sådan skaber vi et paradigmeskifte i byggeriet
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri er officielt skudt i gang og med sig starter en bevægelse mod det regenerative byggeri, der ikke blot er bæredygtigt, men som giver mere tilbage til natur, miljø, klima og samfund, end det tager.
På trods af øget fokus på at bygge bæredygtigt står byggebranchen i dag for en meget stor del af den globale menneskeskabte udledning af CO2. Overordnet set står byggeriet for ca. 39 pct. af energi-relaterede CO2-udledninger og genererer ca. 40 pct. af samfundets samlede affald.
Bæredygtigt byggeri er ikke længere tilstrækkeligt. Derfor slog Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Søren Jensen fredag den 23. august 2024 dørene op for Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, et nyt, tværfagligt videncenter, der på tværs af brancher og videnskabelige discipliner skal fremme det såkaldte regenerative byggeri, der skal give mere tilbage til miljø, klima og samfund, end det tager.
”Det her er en handletank, hvor byggeriets forskellige parter mødes og sammen arbejder med de her ting, sammen prøver tiltag af i praksis og sammen finder løsninger på, hvordan vi gør tingene på nye måder,” sagde professor Mikkel K. Kragh, institutleder ved Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign.
Han fortsatte: ”Der er så småt i byggeriet begyndt at komme en erkendelse af, at bæredygtigt byggeri ikke er nok, og at vi er nødt til at udfordre eksisterende standarder og sådan-plejer-vi-at-gøre-tilgangen. Centret her er den første bevægelse mod et reelt paradigmeskifte i byggeriet, og vi håber, så mange som muligt har lyst til at være med, engagere sig, dele viden og prøve nye ting af i fællesskab.”
At indfase det regenerative byggeris principper og teknologier vil kræve stor omstillingsparathed hos branchens aktører, fordi det forudsætter, at hele den måde, byggeprojekter finansieres, projekteres og eksekveres, bliver gentænkt. Men der er sket en bevægelse, lød det fra seniorrådgiver Flemming Wisler fra NXT, der deltog i åbningen:
”Når jeg sidder med entreprenører og deres investorer i dag, så er der kun én valuta. Vi har rigtig svært ved at få investeringer i gang, når det handler om andet end forretning i gammeldags forstand. Men der er begyndt at ske noget nu, og vi har bl.a. fået en stor hånd fra EU i form af taksonomien og alt det, der følger med. Det bliver med andre ord til lovgivning nu, så det kommer til at flytte rigtig meget,” sagde han i forbindelse med åbningen af centret.
Nye byggetekniske løsninger
Videncentrets mål er at fremme og finansiere forskning og udvikling inden for regenerativt byggeri og dele viden mellem byggeriets mange parter. I de kommende år vil parterne fokusere på at etablere meget mere samarbejde mellem forskningsinstitutioner, industri og erhvervsliv, facilitere forsøgs-, udviklings- og pilotprojekter inden for området og på den måde bidrage til udviklingen af nye byggetekniske løsninger, nye standarder og politiske tiltag, der kan skubbe udviklingen i en grøn og regenerativ retning.
Centret er åbent for alle, der har interesse i regenerativt byggeri og videndeling inden for byggeriets grønne omstilling.
”Alle er inviteret til at deltage i dialogen. Centret skal ses som en bevægelse mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid for byggeriet i Danmark, og vi oplever allerede stor interesse for centret og for at dele viden omkring nye løsninger, nye initiativer og idéer, så vi glæder os til at fortsætte dialogen og hilse mange flere velkommen,” fortalte Mikkel K. Kragh.
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri holder Open Doors første gang den 30. august på Navitas, Aarhus Ø.
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri |
|
Kontakter
Mikkel K. KraghProfessor og institutlederAarhus Universitet, Institut for Byggeri og Bygningsdesign
Tlf:31167999Tlf:31167999mkk@cae.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimamodellerne skal opdateres: Forskere opdager kemiske processer i den arktiske luft, der påvirker atmosfæren over Europa og USA17.9.2024 12:22:18 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere troede forskerne, at processerne kun havde betydning for Arktis, men nye beregninger viser, at den påvirker atmosfæren langt ned i Europa og Nordamerika.
Først når vi lærer om livet i havet, får vi et bedre havmiljø13.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er helt nødvendigt, at danskerne lærer naturen i havet bedre at kende. Kun ad den vej forstår vi nødvendigheden af at forbedre denne vigtige naturtype. Det er filosofien bag formidlingsprojektet ’Kend Dit Hav’, der netop er søsat på Aarhus Universitet.
Klimaforandringer udløste et fjeldskred i Nordøstgrønland, der fik hele jorden til at vibrere i ni dage12.9.2024 20:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klipper og is med et samlet volumen på 25 millioner kubikmeter faldt ned i den øde Dickson Fjord i Nordøstgrønland i september sidste år. Det skabte en 200 meter høj tsunami-bølge og skabte rystelser, der kunne måles på hele kloden. Et stort internationalt forskerhold har nu med udgangspunkt i mange forskellige data minutiøst kortlagt forløbet og har derigennem fået en bedre forståelse for, hvordan et varmere klima kan forårsage lignende hændelser i fremtiden.
De første crowdfundede solceller er nu installeret på Aarhus Universitets tage4.9.2024 10:27:38 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet lægger tage til rådighed for installation af solceller købt af studerende, medarbejdere og også byens borgere. De første solceller er nu installeret, og håbet er, at flere organisationer og virksomheder vil tage idéen til sig, der handler om at alle kan tage del i den grønne omstilling.
Institut for Fødevarers ”systemorienterede anarkist” fejrer 40-års jubilæum1.9.2024 08:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareforsker Carl-Otto Ottosen fejrer 1. september 40-års jubilæum. Selvom han har arbejdet med det samme felt i fire årtier, har han aldrig kedet sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum