Kandidatreformen løber løbsk: Dobbelt så mange afkortede uddannelser
Der kommer langt flere afkortede kandidatuddannelser på universiteterne, end partierne bag kandidatreformen aftalte i juni 2023.
Et nyt lovudkast fra Uddannelses- og Forskningsministeriet gør det klart, at politikernes aftale om at omlægge 10 procent af kandidatuddannelserne til de såkaldt 1-årige kandidatuddannelser nu de facto stiger til mere end det dobbelte.
Derfor kræver Akademikerne, at lovforslaget bliver taget af bordet, og at partierne genbesøger aftalen.
Fra hver tiende til hver fjerde uddannelse skal kortes
Ifølge den politiske aftale skal 30 procent af landets kandidatuddannelser omlægges: 10 procent til kortere kandidatuddannelser og 20 procent til såkaldte erhvervskandidater.
Kandidatudvalget, med repræsentanter fra blandt andet ministeriet og universiteterne, har netop vurderet, at det ikke kan lade sig gøre at omlægge 20 procent til erhvervskandidater, men kun 7 procent. De nye kortere kandidatuddannelser går dermed fra at udgøre 10 procent til 23 procent.
Lovforslaget, der netop er sendt i høring, cementerer den fordeling ved at udelade en erhvervskandidat med virksomhedsforløb, som i længde og tyngde ville matche de nuværende kandidater. En uddannelse, der ville sandsynliggøre, at man kan komme op de 20 procent erhvervskandidatuddannelser. Uden den stiger andelen af de 1-årige dermed til mere end det dobbelte af, hvad der politisk er aftalt.
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, siger:
- Jeg er dybt bekymret. Vi er gået fra en gylden mulighed for at skabe erhvervsrettede kandidatuddannelser på samme høje niveau, som vi kender i dag, til at det samlede uddannelsesniveau i Danmark bliver langt lavere, end hvad det politiske flertal har skrevet under på. Erhvervslivet har rettet en kraftig kritik den seneste tid af de konsekvenser reformen i virkeligheden tegner til at få, og her stemmer vi i.
- Vi kan ikke bakke op om så store afvigelser fra den politiske aftale. Og spørgsmålet er, om de politiske partier kan? Vi appellerer kraftigt til at trække i håndbremsen på arbejdet med reformen, der er løbet løbsk. Vi skal have det netop udsendte lovforslag af bordet, og så appellerer vi til, at forligskredsen genbesøger aftalen.
Fakta:
- Akademikerne er hovedorganisation for 26 faglige organisationer, der repræsenterer 500.000 offentligt og privatansatte og udgør den akademiske fagbevægelse.
- Kandidatudvalget består blandt andet af: Departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Direktør i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Rektorerne fra universiteterne samt forperson for Danske Studerendes Fællesråd.
- Kandidatreformen forventes ifølge beregninger fra Finansministeriet at komme med et årligt velstandstab på 13 milliarder kroner som følge af dimensionering i den form, den politiske aftale, oprindeligt har.
Kontakt: Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne: 24888442
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Billeder
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
Fælles appel om at bremse universitetsreform fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og de studerende13.9.2024 06:34:12 CEST | Pressemeddelelse
Universitetsreformen er løbet løbsk. Erhvervsliv, studerende og fremtidige arbejdstagere sender derfor et åbent brev til regeringen og aftalepartierne med en samlet appel om at hive i bremsen og rette op på reformen.
Åbent brev: Kandidatreformen skal på pause13.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Kandidatreformen er på vej i den forkerte retning. Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og Danske Studerendes Fællesråd appellerer samlet til aftalepartierne om at trække i bremsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum