Nu sendes ældreloven i høring
Snart får ældre deres helt egen lov. Den nye hovedlov skal sikre en mere sammenhængende ældrepleje og mere selvbestemmelse for både de ældre selv og de ansatte i ældreplejen. I april indgik regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget en aftale om en ny ældrereform.

Ældreloven, der skal tegne fremtidens ældreområde, sendes nu i høring.
Loven bygger på tre klare værdier: At sikre mere selvbestemmelse, tillid til medarbejderne i ældreplejen og et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Samlet understøtter reformen bevægelsen fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med mere lokal frihed og forandringskraft.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
”At blive gammel er ikke en sygdom. Det er noget, vi alle bliver en dag, hvis vi er heldige. Nogle af os får brug for hjælp. Derfor laver vi nu en ny samlet lov, hvor alle bestemmelser for ældre, der har brug for omsorg og pleje, fremgår. Der er tale om en frisættelsesreform, hvor vi sætter de ældre fri til selv at bestemme. Vi sætter medarbejderne fri, fordi vi har tillid til dem, og vi sætter kommunerne fri til bedre at kunne indrette den ældrepleje, der passer bedst lokalt. Jeg glæder mig til at høre alle interessenternes input og til det videre arbejde frem mod vedtagelsen af lovforslaget.”
Nyskabende helhedspleje
Helhedspleje skal være et bærende princip for ældreplejen i Danmark. Det betyder, at det i højere grad skal være et fast team af medarbejdere, der kommer i de ældres hjem. Den nye type pleje giver desuden den ældre mere selvbestemmelse og indflydelse på, hvilken hjælp der gives i det daglige.
”Med helhedsplejen sikrer vi, at den ene hånd ved, hvad den anden gør. Fremover vil det være mere kendte ansigter, der kommer hos den ældre, og som kender den ældres vaner og behov. Samtidig får de ældre bedre mulighed for selv at kunne vælge, hvad de gerne vil have hjælp til, når social- og sundhedsmedarbejderen er på besøg. Alle mennesker er forskellige – også når vi bliver ældre. Det skal der være plads til. Derfor sætter vi nu borgeren i centrum for plejen,” siger Mette Kierkgaard.
Tættere samspil med civilsamfund og pårørende
Der er behov for at tænke velfærd på en ny måde for at øge kvaliteten og styrke en forebyggende tilgang i fremtidens ældrepleje. Derfor skal civilsamfundet og de pårørende spille en større rolle.
”Velfærd bliver skabt i mødet mellem mennesker. I Danmark er vi netop kendt for at have stærke lokalsamfund og foreningsliv. Det giver rigtig god mening at aktivere civilsamfundet, som kan noget helt særligt, når det handler om relationer og fællesskaber. Derfor er et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund en bærende værdi i den nye ældrelov,” siger Mette Kierkgaard.
Høringsfristen for ældreloven er den 19. september 2024.
Udover ældreloven sendes yderligere tre lovforslag i høring.
Den nye ældrelov forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.
Bag aftalen om aftalen om en ny ældrereform står regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
Nøgleord
Kontakter
Social-, Bolig- og Ældreministeriets presseafdeling
Tlf:41 85 13 60presse@sm.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Tilskud til istandsættelse og ombygning i Danmarks landsbyer7.4.2025 14:18:51 CEST | Pressemeddelelse
53 kommuner har fået del i Landsbyfornyelsespuljens i alt 117 mio. kr., som skal sætte gang i udviklingen af landsbyer til glæde for både nuværende og kommende beboere.
Fire ud af ti danskere laver frivilligt arbejde3.3.2025 06:06:23 CET | Pressemeddelelse
Der er kommet flere danskere til, der har lyst til at give en hånd med, når det gælder frivilligt arbejde. Stigningen i danskernes frivillige arbejde er især markant inden for idræt og det sociale område.
Ny VIVE-rapport evaluerer den familieretlige reform27.1.2025 10:05:56 CET | Pressemeddelelse
Evalueringen viser, at en række af reformens målsætninger om blandt andet at styrke inddragelsen af børn er indfriet.
Social- og boligminister vil tage et opgør med ”riv ned og byg nyt”-kultur23.1.2025 10:33:19 CET | Pressemeddelelse
Færre boliger og bygninger skal rives ned, mener social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen. Hun vil nu undersøge, om kommunerne kan få bedre muligheder for at sig nej til nedrivning af bygninger.
Ny aftale om et mere enkelt system for kompensationsydelser21.1.2025 16:14:53 CET | Pressemeddelelse
Når en borger med handicap ønsker at få dækket en merudgift, ender det ofte i konflikt med kommunen. For borgerne er systemet i dag tungt og for kommunerne er det meget ressourcekrævende. En ny aftale skal sikre et mere enkelt system.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum