14 projekter skal styrke grøn udvikling i fødevaresektoren
Sunde og velsmagende ærtebaserede fødevarer, der gør det lettere for forbrugerne at efterleve de klimavenlige kostråd. Bedre vandkvalitet i de danske dambrug og mere bæredygtig kørsel på markerne. Det er nogle af de projekter, som har fået del i støtten til grøn innovation på i alt 90 mio. kr.
”Vi har udvalgt flere store og ambitiøse projekter, som vi vurderer kan bane nye veje for fødevareerhvervet og løse nogle af samfundets miljø- og klimaudfordringer,” siger bestyrelsesformand for GUDP Mikael Thinghuus.
Ambitiøse projekter der fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed
GUDP støtter projekter, der har effekt på både grønne og økonomiske parametre, og som udgangspunkt skal støttemodtagerne kunne indføre deres løsninger i fødevaresektoren på kort sigt.
Det største beløb – næsten 13 mio. kr. - går til et projekt, som vil udvikle en dansk ærtesort, der kan erstatte soja som proteinkilde i fødevarer som for eksempel plantefars og sojadrik. Ærter kan dyrkes uden tilsætning af kvælstof og efterlader derfor et lavere klimaaftryk end importeret soja.
GUDP støtter også andre store projekter om at mindske metan fra køer, biogasgylle og mere bæredygtig kørsel i marken med tilsagn på henholdsvis 12, 11 og 10 millioner kroner.
Se en liste over alle de GUDP-støttede projekter i første halvår 2021 her.
Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Se GUDP’s hjemmeside.
Yderligere oplysninger:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum