Syddansk Universitet

SDU-forskere samarbejder om at forbedre kvinders knoglesundhed

Del

Er medicin eller fysisk træning bedst til at holde knoglerne stærke – eller måske en kombination? Dette spørgsmål vil blive undersøgt hos 45-60-årige kvinder i et nyt projekt støttet af Novo Nordisk Fonden.

Nyt forskningsprojekt vil sammenligne medicin med fysisk træning som forebyggelse af osteoporose hos kvinder efter overgangsalderen.
Nyt forskningsprojekt vil sammenligne medicin med fysisk træning som forebyggelse af osteoporose hos kvinder efter overgangsalderen. Syddansk Universitet

Professorerne Peter Krustrup og Moustapha Kassem mødte hinanden gennem deres arbejde ved Danish Institute for Advanced Study (DIAS) på SDU, hvor idéen til et fælles projekt opstod. For første gang skal projektet direkte sammenligne de fysiske gevinster ved at spille fodbold med en forebyggende medicinsk behandling.

Moustapha Kassem er professor og overlæge på Endokrinologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital og forskningsleder for enheden, der arbejder med molekylære og cellulære metoder til at udvikle nye behandlingsmetoder for osteoporose på Klinisk Institut, SDU.

-I dette projekt samarbejder vi med idrætsforskere for at undersøge nye muligheder for at forebygge knogle- og muskeltab hos kvinder efter overgangsalderen. Knogle- og muskeltab øger nemlig deres risiko for at udvikle osteoporose, der tidligere var bedst kendt som knogleskørhed, fortæller han.

Om forskningsprojektet RapaLoad:

Forskningsprojektet RapaLoad har modtaget 8.852.000 DKK fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, hvordan to forskellige ”anti-aging”-tiltag kan påvirke muskler og knogler hos postmenopausale kvinder, det vil sige kvinder, som har passeret overgangsalderen.

Medicinsk behandling med Everolimus

Det ene af to tiltag er behandling med medikamentet everolimus, som halvdelen af de 136 kvinder i forsøget skal indtage.

-Everolimus er en medicin, der i lav dosis har vist sig at styrke immunforsvaret hos mennesker og forebygge aldringsprocesser i dyreforsøg. I øjeblikket anvendes den i højere doser som immunhæmmende behandling hos patienter, der har gennemgået organtransplantation, fortæller Moustapha Kassem.

Motionsfodbold som en alternativ behandling

Det andet tiltag, som testes i projektet, er motionsfodbold.

Her skal deltagerne træne to gange én time om ugen med skadesforebyggende opvarmning, fodboldøvelser og småspil. Denne form for motionsfodbold hedder Fodbold Fitness og er udviklet i et samarbejde mellem DBU og Peter Krustrups forskningsgruppe.

-Vi har adskillige gange vist, at fodboldtræning har store helbredsmæssige gevinster, og vi kan med rette sige, at ’football is medicine’. Det bliver utrolig spændende at sammenligne direkte med medicinen i dette projekt og at undersøge, om der er supplerende effekter ved at kombinere fodboldtræning med tabletmedicinering, siger Peter Krustrup, professor i sport og sundhed ved Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

Fire grupper skal teste forskellige tilgange

Kvinderne i projektet, som alle er mellem 45 og 60 år og har gennemgået overgangsalderen, bliver delt ind i fire grupper.

To af dem skal spille fodbold, hvoraf den ene gruppe samtidig skal tage medicin. En gruppe får udelukkende medicin, mens den sidste fungerer som kontrolgruppe, der hverken skal tage medicin eller spille fodbold.

Testmetoder og målinger under projektet

Før, undervejs i og efter forsøget vil deltagerne få testet deres knogleomsætning, knogletæthed, knoglemasse, muskelstyrke og muskelmasse.

-Knogleomsætning handler om balancen mellem nedbrydning og opbygning af knoglevæv, og kroppens evne til at genopbygge falder med alderen, hvilket kan føre til osteoporose, forklarer Florence Figeac, lektor ved Endokrinologisk Afdeling på OUH og daglig leder af projektet.

-Den nuværende medicinske strategi for osteoporose er baseret på behandling af sygdommen frem for forebyggelse. Positive resultater i vores projekt vil gøre det muligt for os at gøre en betydelig forskel for kvinders knoglesundhed efter overgangsalderen.

Hvordan ved vi, om det virker?

Under fodboldtræningen vil der blive foretaget avancerede bevægelsesanalyser for at undersøge, hvilken betydning opbremsninger, retningsskift, hurtigt løb og fodboldspecifikke aktioner som afleveringer og skud har på træningseffekterne på muskler og knogler.

Fodboldtræningen foregår på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU i Odense, mens de forskellige tests dels foregår i laboratorier på Odense Universitetshospital, dels på Institut for Idræt og Biomekanik.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Forskerne tester effekten af fodboldtræning på kvinder efter overgangsalderen.
Forskerne tester effekten af fodboldtræning på kvinder efter overgangsalderen.
Syddansk Universitet Syddansk Universitet
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse

Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye