Social-, Bolig og Ældreministeriet

Ny pulje skal forebygge ensomhed i ældreplejen

Del

Ældre borgere kan være i særlig risiko for at opleve ensomhed. Derfor afsættes 15,39 mio. kroner i 2024 – 2027 til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel. Puljen kan søges af kommunale plejehjem, selvejende plejehjem, friplejehjem samt kommunale og private leverandører, der udfører personlig og/eller praktisk hjælp i hjemmeplejen. Puljen er åben nu.

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) på besøg på plejehjemmet Stævnhøj.
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) på besøg på plejehjemmet Stævnhøj. Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Tabet af en ægtefælle, at flytte på plejehjem eller et nedsat helbred kan føre til en følelse af isolation og ensomhed.

Forskning viser, at langvarig oplevelse af ensomhed hos ældre kan være forbundet med oplevelsen af forværret livskvalitet, øget risiko for udvikling af demens og negativ påvirkning på kognitiv funktion samt for tidlig død. Langvarig ensomhed kan derfor både have alvorlige konsekvenser for den enkelte og for samfundet som helhed.

I aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2024 – 2027 er der afsat 15,39 mio. kroner til at styrke indsatsen med at bekæmpe ensomhed og mistrivsel hos ældre borgere i ældreplejen gennem en ansøgningspulje.

Puljen skal forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel ved at udbrede metoder og redskaber til at styrke og understøtte omsorg- og plejepersonales rammer og kompetencer til at arbejde med ensomhed og fremme relationer og fællesskaber.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

- Ensomhed er en naturlig følelse, som alle mennesker kan opleve af og til. Men når ensomheden bliver langvarig, kan den være forbundet med alvorlig mistrivsel og sygdom – både fysisk og psykisk. Nu styrker vi indsatsen i kampen mod ensomhed. Med puljen understøtter vi kompetencerne hos medarbejdere i hjemmeplejen, så de får bedre forudsætninger for at opdage og afhjælpe ensomhed blandt vores ældre.

Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed fremlagde i maj 2023 en national strategi og handlingsplan mod ensomhed. Arbejdet peger på, at der er behov for at skabe bedre og mere viden om, hvordan man forebygger, opsporer og afhjælper ensomhed. Viden, redskaber og metoder skal udbredes til relevante faggrupper som bl.a. ældreplejen, hvor man møder ensomhed i hverdagen.

Ansøgningsfristen er den 10. oktober 2024 kl. 12.00.

Læs mere om puljen her.

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye