Årets pindsvinetælling fik hele Danmark ud i naturen
Flere end 16.000 pindsvin blev registreret på tværs af landet i forbindelse med årets pindsvinetælling 10. august. Danskernes data skal bruges til at blive klogere på artens udbredelse herhjemme, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der står bag tællingen med støtte fra Nordea-fonden.

Pindsvin er en folkekær art. Det blev tydeligt lørdag den 10. august, hvor danskerne for anden gang talte pindsvin på opfordring fra WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen.
I forbindelse med optællingen blev der foretaget 10.263 registreringer af i alt 16.627 pindsvin over hele landet*. Mens der sidste år var en høj koncentration af registreringer i de større byer, var der i år stor lokal opbakning i alle afkroge af Danmark, så hele danmarkskortet er repræsenteret i tællingen.
”Vi har igen i år oplevet en meget stor interesse fra danskerne i pindsvinetællingen, og vi har fået hele Danmark med. Det er enormt positivt at se det store engagement i dansk natur og i at passe på vores arter,” siger Line Gylling, der er chef for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.
Pindsvinebestanden er kortlagt
Data fra tællingen bruger WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforskeren til at blive klogere på artens udbredelse, da den kan være i tilbagegang. Det formoder Sophie Lund Rasmussen på baggrund af sin eksisterende forskning og fra andre europæiske lande, hvor pindsvinebestanden går tilbage.
"Jeg er simpelthen så taknemmelig for den store indsats danskerne har lagt i at hjælpe os med at kortlægge pindsvinebestanden. Den indsamlede viden kan jeg bruge i min videre forskning til at optimere og målrette bevaringsarbejdet for Danmarks pindsvin,” siger Sophie Lund Rasmussen.
Data fra pindsvinetællingerne sammenlignes år for år, men der skal flere års registreringer til, før man kan se udviklingen. Derfor er det vigtigt, at tællingen gentages årligt.
Danmarks pindsvinetælling er støttet af Nordea-fonden med 2,6 millioner kroner. Næste år finder tællingen sted 9. august.
*Se regionale tal herunder.
Om Danmarks pindsvinetælling 2024:
- Der er registreret 16.267 pindsvin i perioden 10. august til 14. august*
- Region Sjælland: 4.244
- Region Hovedstaden: 2.700
- Region Syddanmark: 3.439
- Region Midtjylland: 3.494
- Region Nordjylland: 2.390
- 1107 personer registrerede, at de kiggede, men ikke så pindsvin
- 732 personer registrerede i alt 954 trafikdræbte pindsvin
- 49 personer registrerede i alt 49 døde pindsvin, som ikke var trafikdræbte
- 8375 personer registrerede 15.264 levende pindsvin
I 2023 blev der registreret 25.000 pindsvin i hele landet.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum