Tænketanken Prospekt

Tænketanken Prospekt sætter fokus på Europas demokratiske udfordringer

Del

I et nyt projekt vil Tænketanken Prospekt sætte fokus på de store og strukturelle demokratiske udfordringer, som Europa står overfor. Projektet tager blandt andet udgangspunkt i bogen Vejen til et borgerligt Europa, som er skrevet af ph.d. og adjungeret rådgiver i Tænketanken Prospekt, Morten Jarlbæk Pedersen

Fokus på Europas demokratiske udfordringer
Fokus på Europas demokratiske udfordringer

Det blev ved det seneste parlamentsvalg i juni slået fast med syvtommer søm, at EU står ved en afgørende skillevej, både geopolitisk og internt. Der er mange og meget komplekse udfordringer, hvor især tre væsentlige faktorer spiller ind. Udefra presses Europa af et aggressivt Rusland og står samtidig relativt svagt overfor Kina og USA, sidst men ikke mindst kæmper EU internt med den dalende folkelige tilslutning til hele det europæiske projekt.

Folkelig afkobling og ny EU-skepsis
Efter parlamentsvalget blev det klart, at magtpartier mange steder stod svækkede tilbage, mens yderfløjene til både højre og venstre styrkede deres position. Denne udvikling afspejler den voksende folkelig afkobling fra det europæiske projekt, hvor den traditionelle EU-modstand i høj grad er aftagende, mens en ny form for skepsis vinder frem. Mange borgere føler sig fuldstændig afkoblet fra et EU, som de oplever som fjernt og uden mulighed for medborgerskab eller reel indflydelse.

Debatten handler derfor ikke længere om, hvorvidt vi skal være en del af EU, men om hvordan vi sikrer, at det europæiske system fungerer demokratisk og repræsentativt.

Projekt sætter spot på debatten
Den nye EU-debat berører store centrale spørgsmål som demokrati og demokratisk underskud, nationalt medborgerskab og europæisk medindflydelse samt udfordringerne fra populisme og verdensfjerne eliter.

I efteråret 2024 vil Tænketanken Prospekt derfor sætte fokus på den europæiske afkobling med udgangspunkt i bogen Vejen til et borgerligt Europa af ph.d. og adjungeret rådgiver i Tænketanken Prospekt, Morten Jarlbæk Pedersen.

Morten Jarlbæk Pedersen har skrevet ph.d.-afhandling om lovgivningsprocesser og lovkvalitet med særligt fokus på EU og står desuden i spidsen for Tænketanken Prospekts projekt Den defekte lovmaskine.

Gennem en række arrangementer, artikler og podcasts vil Prospekt belyse omfanget og betydningen af, samt baggrunden for den store europæiske afkobling og pege på muligheder for en fornyelse af det europæiske projekt på et mere realistisk grundlag.

--

”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers”.

Kontakter

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Alsidig kommunikationsekspert til Tænketanken Prospekt8.8.2024 09:15:15 CEST | Pressemeddelelse

Tine Obel har den 1. august overtaget stillingen som presse- og kommunikationschef i Tænketanken Prospekt, hvor hun afløser Rasmus Ulstrup Larsen. Tine Obel har med en solid baggrund som journalist og folkeskolelærer opbygget en karriere, der spænder over mange aspekter af kommunikation og undervisning. Siden 2018 har Tine Obel som selvstændig konsulent hjulpet skoler, institutioner, mindre virksomheder og politikere med kommunikation, ghostwriting og kampagner. Hun har også arbejdet som projektmedarbejder og koordinator i Aarhus Kommune og Region Midtjylland, hvor hun har styrket samarbejdet mellem skoler og erhvervsuddannelser. Tine Obel har derudover en bred vifte af erfaringer fra store virksomheder som Grundfos, Salling Group og VESTAS, hvor hun har håndteret intern kommunikation, forandringskommunikation, PR og krisekommunikation. Hendes arbejde som freelance underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og som lærer i mange år har yderligere cementeret hendes kompetencer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye