Kræftens Bekæmpelse vil ikke længere modtage økonomisk støtte fra Lammefjordens sprøjtede grøntsager
Den kendte indsamlingskampagne ”Støt Brysterne” får ikke længere 50 øre pr. kilo kartofler solgt af den store producent Lammefjordens Grøntsagslaug.
”Vores samarbejde med Lammefjordens Grøntsagslaug er udløbet”, bekræfter Heidi Nordahl Sahlholdt på en mail 12. august 2024. Sahlholdt er chef for erhvervsmarkedet hos Kræftens Bekæmpelse på Strandboulevarden i København. Siden januar i år har organisationen overvejet det fortsatte samarbejde, men nu er afskeden en realitet.
Beslutningen kommer efter næsten et årti med stigende kritik af samarbejdet, som organisationen hidtil har forsvaret, men efter en anmeldelse til Forbrugerombudsmanden i oktober 2023 for vildledende markedsføring har ledelsen nu afbrudt samarbejdet. Kartofler fra Lammefjordens Grøntsagslaug kan ikke længere markedsføres som ”sunde” med Kræftens Bekæmpelses anbefaling.
Risici for kræft og fosterskader
Gennem årene har kritikken været fokuseret på grøntsagsavlernes forbrug af kemiske sprøjtegifte, hvoraf flere er mistænkt for at kunne fremkalde kræft eller volde fosterskader.
Allerede i 2015 bekræftede Lammefjordens Grøntsagslaugs planteavlskonsulent, at avlerne anvender ukrudtsmidlet Fenix som hovedmiddel. Det er baseret på aktivstoffet aclonifen, og er af Miljøstyrelsen klassificeret som muligt kræftfremkaldende. Ligeledes anbefaledes insektmidler mod bladlus, som Pirimor G og Teppeki, der også er klassificeret som muligt kræftfremkaldende, mens to midler mod kartoffelskimmel, Cymbal 45 og Proxanil, begge kan forårsage fosterskader.
’Sunde’ giftsprøjtede kartofler
Kræftens Bekæmpelse har i alle årene forsvaret samarbejdet med henvisning til at grønsager er sund mad, trods de åbenlyse risici for kræft- og fosterskader, og organisationen har haft en økonomiske støtteaftale, der tillod, at Lammefjordens Grøntsagslaug benyttede foreningens kendte logo på sine emballager.
Ifølge organisationens etiske retningslinjer for gaver og faste bidrag skal man ”altid vurdere en virksomhed, som er potentiel samarbejdspartner i forhold til om virksomhedens produktion og/eller produkter indebærer væsentlig kræftrisiko, og om virksomheden understøtter eller skader Kræftens Bekæmpelses omdømme og værdier”. Foreningens pressechef oplyste imidlertid i 2015, at ”Med hensyn til anvendelsen af pesticider i den konkrete situation må jeg venligst bede dig om at finde svar på ved de enkelte fødevareproducenter. Dem har Kræftens Bekæmpelse ikke”.
Den daværende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, bekræftede, at man ikke tjekkede produktionen for kræftrisiko, fordi man ikke ønsker at skræmme befolkningen fra at spise grøntsager. Vestergaard Pedersen skrev i en mail til redaktionen i 2015:
”Når det drejer sig om fødevarer, har vi valgt at kræve, at de som udgangspunkt skal leve op til nøglehuls- og fuldkornsmærkninger ved virksomhedssamarbejder. Det er en af Kræftens Bekæmpelses helt store opgaver at hjælpe danskerne med at undgå at få kræft. Og vi har solid evidens for, at personer, som spiser mange grøntsager, er mere sunde og sjældnere får kræft, end dem, der spiser få grøntsager. Hvis man spiser mange grøntsager, reducerer man altså risikoen for at få kræft. Forskning på området viser, at denne sundhed kan opnås med såvel økologisk som konventionelt dyrkede afgrøder.”
Denne forklaring har hidtil været Kræftens Bekæmpelses officielle holdning, men åbenbart ikke længere. Beslutningen om at stoppe samarbejdet er ikke blevet officielt forklaret.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Uskyldige borgere får millionregninger for landbrugets forurening med sprøjtegifte4.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Landet over lukkes mindre vandværker ned, fordi der konstateres landbrugsgifte i det oppumpede grundvand. Ofte løses forsyningsproblemet ved tilslutning til et større vandværk, men det er ikke gratis. Udgiften må borgerne betale, selvom det ikke er dem, der har skylden for forureningen
Landbruget kræver skattefri kompensation for at skåne vandmiljøet3.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Der skal indføres strammere regler for landbrugets kvælstofforurening på grund af den grønne trepartsaftale, men nu truer landbruget med at trække staten i retten for at få en ekspropriering uden skat. Det virker dog usandsynligt, da både lovgivningen og en højesteretsdom er imod dem.
En historisk uambitiøs aftale2.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det er faktisk de små og modige initiativer, der gør noget godt for samfundet, som bør få statsstøtte. Men hver gang ser vi, at det er de store forurenere med deres egne interesser, der ender med at få al støtten, takket være falske løsninger som pyrolyse og bovaer.
Krydstogtskibene i Europa udleder lige så meget giftigt svovl som 1 milliard biler – og det gælder også i Københavns Havn29.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Krydstogtsskibe producerer højere niveauer af giftige luftforurenende stoffer, end de gjorde før pandemien. Det fremgår af en ny undersøgelse fra European Federation for Transport and Environment (T&E).
Lille ø – hvad nu?28.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Bornholms natur og kyster ofres for at trepartsaftalen skal være spiselig for landbruget og Venstre, og turisterhvervet kan vise sig at blive den store taber
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum