Fra Sdr. Bjert til Aarhus Teater: Frank Thiel fejrer 25 år som skuespiller
Skuespiller Frank Thiel er drevet af et ønske om, at hans arbejde – på scenen, på skærmen og som kommunikationscoach – kan forløse andre mennesker. I år fejrer han sit 25-års jubilæum med forestillingen Blodbadets Gud, der spiller på Aarhus Teater fra den 5. september. Selve jubilæet fejres på Aarhus Teaters Scala-scene efter forestillingen den 25. september.
Det begyndte med en rolle i barndomsvennen Uffe Rørbæks amatørfilm. Frank Thiel skulle krydse en vej og skydes ned med en pistol, og den umiddelbart simple rolle endte med at blive livsomvæltende for den dengang bare fem-årige dreng fra Sdr. Bjert ved Kolding.
”Jeg vil være skuespiller,” vidste Frank Thiel bagefter. Sådan har han haft det lige siden. Den 5. september kan han fejre 25 år som uddannet skuespiller med sin debut på Aarhus Teater i det eksplosive kammerspil Blodbadets Gud, der iscenesættes af Anastasia Nørlund.
EN KANAL TIL NOGET MERE
Skuespillet har altid været en vigtig del af 54-årige Frank Thiels tilværelse. I folkeskolen ventede han med længsel på at blive gammel nok til at deltage i 7. klassernes skolekomedie, som teenager kom han med i amatørteaterforeningen i hjembyen, og senere tog han på dramahøjskole i Herning. Derfra gik turen til Aarhus Studenterrevy. Her blev kimen lagt til teatergruppen The Delitantz, som Frank Thiel ledede fra 1992 frem til 1995, hvor han blev optaget på Den Danske Scenekunstskole i København.
Dengang som nu var skuespillet en kanal til at lade den energi, der altid har fyldt Frank Thiels krop, manifestere sig i noget andet. Noget mere.
”Essensen af at lave skuespil er at kunne påvirke publikum på den ene eller anden måde med den historie, man fortæller. Forløse mennesker. Flytte dem personligt,” siger Frank Thiel.
KENDT FRA TV, FILM OG TEATER
Det har han oplevet at kunne gøre flere gange i sin karriere, der tæller over 60 teaterforestillinger, tv-produktioner og film. Hans medvirken i tv-serier som Anna Pihl, Klovn, Sommerdahl og Anker har gjort Frank Thiel til et bredt kendt ansigt i Danmark, det samme har roller i film som Familien Gregersen, Kongekabale, Den Store Dag og En Soap, for hvilken han blev nomineret til en Robert i 2007.
Det er dog primært på teaterscenen, Frank Thiel selv mener, at han i høj grad har kunnet sætte sit aftryk. Hjem kære hjem på Teater Grob, som var baseret på research og interviews af hjemvendte soldater, sikrede Frank Thiel en Reumertpris i kategorien Årets mandlige birolle 2007, mens Betty Nansen Teatrets tre gange Reumertvindende Et drømmespil i 2008 var ”noget af det vildeste,” han nogensinde har arbejdet med.
VIL SÆTTE SIG SELV PÅ SPIL
I 2012 tog Frank Thiel en pause fra freelancetilværelsen, vendte hjem til de jyske rødder og blev en fast del af Mungo Park Koldings ensemble.
Efter otte år savnede han nye udfordringer, han havde brug for usikkerhed og ”at sætte mig selv på spil,” som han forklarer. Det gjorde han de følgende år med blandt andet Alle gode ting på Nørrebro Teater i 2021, en forestilling om selvmord, som både sikrede ham en Reumertnominering og fik en ung pige til at takke ham for at have reddet hendes liv. Året efter gjaldt det Det europæiske slagtehus på Odense Teater; en fem-timer lang forestilling, der tog sit publikum med gennem otte af Shakespeares kongedramaer.
I begyndelsen af 2024 blev freelanceskuespillet lagt på hylden for en stund til fordel for Frank Thiels egen coachvirksomhed i personlig kommunikation. Også her kan Frank Thiel nemlig bruge sin værktøjskasse som skuespiller til at hjælpe mennesker med at flytte sig nye steder hen mentalt.
RINGEN ER SLUTTET
Selv at stå på scenen er Frank Thiel bestemt ikke færdig med, men efter 25 år i faget vil han gerne arbejde på en måde, der passer bedre ind i tilværelsen som kæreste og far til fem børn. Håbet er, at han kan nøjes med at vælge de roller, der virkelig taler til ham.
Det gør blandt andet rollen som Michel i Blodbadets Gud, ligesom Frank Thiel i 2025 medvirker i Aarhus Teaters opsætning af The Sound of Music. For Frank Thiel føles det at debutere på Aarhus Teater med sit 25-års jubilæum, som at en ring er sluttet.
“Jeg husker, hvordan jeg som ung tilflytter til Aarhus stod på Aarhus Teaters trappe, kiggede op mod facaden og drømte mig ind. Simpelthen bad til, at jeg engang kunne spille på teatret. Nu sker det. Det føles helt vanvittigt.”
Nøgleord
Kontakter
Forespørgsler om interview m.m. til kommunikationschef ved Aarhus Teater Morten Daugbjerg / morten.daugbjerg@aarhusteater.dk // 42 13 47 00
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Teater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Teater
Ny Thomas Helmig-teaterkoncert kickstarter 125-års jubilæum på Aarhus Teater og åbner Aarhus Festuge 202528.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Thomas Helmigs ikoniske sangunivers har i fire årtier sat sit aftryk i danskerne på tværs af generationer. Til august går to af Aarhus’ to store kulturinstitutioner sammen og hylder en af byens og Danmarks allerstørste kunstnere med en groovy og varmblodet TEATERKONCERT THOMAS HELMIG. Forestillingen får urpremiere 28. august 2025 på Aarhus Teater, og Aarhus Festuge afholder sit 60-års jubilæum med gallaåbning 29. august 2025. Billetsalget til de første forestillinger er åbnet.
Landets to største teatre præsenterer Danmarkspremiere på prisvindende musical20.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er blevet en ny tradition, at landets to største teatre - Det Kongelige Teater og Aarhus Teater - forener de kunstneriske kræfter til glæde for publikum i hele Danmark. Den kommende sæson er ingen undtagelse. Til foråret 2026 er der nemlig Danmarkspremiere på den hjertegribende Grammy-, Tony- og Olivier Awards-vindende musical DEAR EVAN HANSEN, der handler om længslen efter at blive set og høre til. Billetsalget er netop åbnet.
VIA University College og Aarhus Teater indgår nyt samarbejde30.10.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
VIA University College og landets næststørste teater skaber ny teaterpædagogisk efteruddannelse i Anvendt scenekunst. Efteruddannelsen er for lærere, pædagoger, formidlere og andre, der ønsker at beskæftige sig med æstetiske læreprocesser, scenekunst og drama.
TRO, HÅB & KÆRLIGHED - urpremiere på teaterversion af Bjarne Reuters elskede romanklassiker20.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Teater indleder den nye sæson 2024/25 med en musikspækket sceneudgave af Bjarne Reuters romanklassiker Når snerlen blomstrer om den både famlende og fandenivoldske ungdom. Urpremiere på Aarhus Teater 31. august.
Ville du turde lukke en fremmed ind i dit hjem? Og lege, at han er dig? Ja? Så får du nu chancen!21.11.2023 12:23:18 CET | Pressemeddelelse
Det internationalt lovpriste berliner kunstnerkollektiv Gob Squad kommer til Aarhus Teater fra 7. februar 2024 med den interaktive forestilling IS ANYBODY HOME? På scenen er et enkelt menneske, som inviteres til at se en livestreamet film. En film, som vel at mærke foregår i personens eget hjem, hvor Gob Squads performere flytter ind. Nu søger Gob Squad og Aarhus Teater tre aarhusianere mellem 18 og 28 år, som har lyst til at være gæst for en aften.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum