Akademikerne: Den potentielt bedste dag i denne regerings levetid
Partierne bag regeringen melder aktuelt ud med forskellige arbejdslivsudspil. Hos Akademierne håber vi, at der ligger mere end bare sommerprøveballoner bag. For hvis det betyder, at regeringen rykker sig væk fra et noget enøjet fokus på arbejdsudbud og økonomi til også at tænke i kvalitet og arbejdsglæde, så er der grund til at finde optimismen og arbejdshandskerne frem.
Socialdemokratiet har meldt ud, at man er villig til at se på danskernes pensionsalder. Moderaterne har blik for børnefamiliernes behov for mere fleksibilitet, og Venstre taler om en arbejdslivskommission.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz glæder sig over de nye toner:
”Det her kunne måske vise sig at være den potentielt bedste dag i denne regerings levetid. Hvis de reelt mener, at tiden er inde til at kigge det hele igennem. For en ting er støbt i beton: Vores arbejdsliv vil forandre sig med syvmileskridt de kommende år. Og vi skal vide at drive den udvikling fremfor at lade os drive. Og der duer det ikke, at vi kun kan tale arbejdsudbud og økonomi”, siger Lisbeth Lintz.”
Derfor melder Lisbeth Lintz også den akademiske fagbevægelse helt klar til at gå ind i diskussionerne. Og opfordrer samtidigt andre til ikke at falde i gryden med rygmarvsreaktioner:
”Økonomer og arbejdsgivere er jo ved at snuble over hinanden for at falde i gryden med rygradsreaktioner og tale om økonomisk ansvarlighed og forsigtighed og status quo. Men jeg synes, det bliver lidt rituelt. Der skal selvfølgelig være fokus på, at økonomien hænger sammen. Men i forhold til tilbagetrækning er det ikke mere end et par år siden, at Pensionskommissionen viste, at man godt kan modificere den nuværende indeksering af folkepensionsalderen inden for rammerne af en sund økonomi,” siger Lisbeth Lintz, som mener, der er behov for at se realistisk på fremtidens arbejdsmarked:
”Det ansvarlige er jo at konstatere, at vi er på vej ind i en mur på arbejdsmarkedet. At status quo ikke bliver en mulighed. At danskerne ikke vil det. Ikke kan holde til det. Demografien, forventningerne til jobbet, opgavemængde, stress og den teknologisk udvikling vil fuldstændig ændre arbejdsmarkedet. Og det skal vi have nye svar på. Så på med ja-hatten og lad os sammen finde visionerne frem. Det har vi i fagbevægelsen en stolt tradition for at kunne. Og det vil også være vores tilgang og ambition her,” siger Lisbeth Lintz.
Og ifølge Lisbeth Lintz er der i den grad behov for, at der bliver leveret svar på de alvorlige udfordringer, udviklingen på arbejdsmarkedet giver i disse år.
”Vi ved fra overenskomstforhandlingerne, at vores medlemmer efterspørger svar på de her udfordringer. Første skridt må jo være overhovedet at få taget diskussionerne. Vi tror på, at fleksibilitet er et nøgleord. Aflaster vi børnefamilierne i en presset hverdag, kan de også levere bedre på arbejdet. Og seniorer får overskud til at arbejde i længere tid, hvis rammerne tillader det. Det skal være mere fokus på motivation, højere kvalitet i arbejdet og større arbejdsglæde.”
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum